Rap-tähti Uniikki eli Dan Tolppanen, 39, paljastaa rehellisesti uutuuskirjassaan Uniikki elämä (Otava) kamppailleensa itsensä hyväksymisen kanssa. Miikka Anttosen kirjoittama kirja Uniikin vaiheista julkaistiin 4. joulukuuta.

Kirjassa Uniikki kertoo kuulleensa lääkäreiltä teini-iässä musertavan arvion, jonka mukaan hän ei toiveistaan huolimatta tulisi koskaan kasvamaan 180-senttiseksi.

– Viidennellä luokalla olin vielä luokkani pisimpiä. Ala-asteen loppuun mennessä suurin osa luokkatovereistani oli tullut rinnalle ja ohi, ja yläasteen alkaessa olinkin yhtäkkiä lyhin kaikista pojista, Uniikki kertoo kirjassa.

Yläasteen kouluterveydenhoitaja oli aiemmin arvioinut nuoren miehen tulevaksi pituudeksi 178 senttiä, mutta ennuste laski kun pituutta ei tullut. Lopulta Uniikin luustoikää tutkittiin röntgentutkimuksella Lastenklinikan sairaalassa.

Uniikki kertoo kirjassa tärisseensä pelosta mennessään sairaalan vastaanotolle, jossa lääkäri kertoi 15-vuotiaalle Uniikille musertavan totuuden.

– Dan, olet nyt 160 senttimetriä pitkä. Luustossasi on kasvunvaraa enää kaksi senttiä.

Nuorelle miehenalulle lääkärin kertoma uutinen oli järisyttävä.

– Syöksyin penkillä kärsimättömästi odottaneen äitini luokse ja sain vain vaivoin soperrettua tulokset lohduttomalta itkultani. Vapisin, raajani eivät totelleet käskyjäni, olin maailman epäoikeudenmukaisuuden nujertama, elämäni piti olla vasta alussa mutta se tuntui jo olevan lopussa, tämä oli peruuttamatonta, lopullista, tuomio, jota en voisi koko elämäni aikana paeta, vaikka muuttaisin maailman ääriin.

Hän mietti seuraavat viikot tauotta asiaa ja pohti saisiko koskaan tyttöjä tai otettaisiinko häntä koskaan vakavasti. Ystävien kannustus auttoi asian käsittelyssä ja pian hän otti asemansa porukan pikku-Danina.

Pituuskriisi kesti aikansa ja lopulta pienestä koosta oli muun muassa street dance treeneissä vain hyötyä. Elämään tuli pian myös rap-musiikki, josta Uniikki löysi kutsumuksen joka on jatkunut näihin päiviin saakka.

Nykyään 162-senttinen mies on sinut pituutensa kanssa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Uniikki tuli tunnetuksi Kapasiteettiyksikkö-yhtyeen jäsenenä. Hän on myös yksi Rähinä Recordsin perustajajäsenistä ja omistajista.

Lue myös:

Uniikki unohti henkkarit ja joutui kiusalliseen tilanteeseen – ei saanut viiniä Alkosta

Martina Aitolehti pui itkuisena eroaan: ”Mikä h*lvetti siinä on niin vaikeaa ja kipeetä”