Miss Suomeksi vuonna 2018 kruunattu Alina Voronkova on ottanut avoimesti kantaa Ukrainan ja Venäjän väliseen sotaan. Venäläistaustainen Voronkova tuo esille näkemyksen Suomessa asuviin venäläisiin kohdistuvasta rasismista.

Voronkova on kirjoittanut aiheesta hyvin rehellisen päivityksen omalle Instagram-tililleen. Postauksessaan Voronkova muistelee omia rankkoja koulukiusaamiskokemuksiaan.

– Käynnissä oleva Venäjän sota Ukrainaa vastaan on tuonut monien arkeen pelkoa tai ainakin erilaisia ajatuksia. Some notkuaa tällä hetkellä sisältöä tästä aiheesta ja uutisten välttäminen on lähes mahdotonta, Voronkova aloittaa kirjoituksensa.

– Hyvä, että ajankohtaisimmat uutiset tulevat heti pääotsikoihin ja kansaa pidetään tietoisena missä mennään. Omaa medialukutaitoa on syytä jokaisen punnita aika ajoin, hän jatkaa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Voronkova kertoo olevansa huolissaan vallitsevasta maailmantilanteesta. Hän painottaa ettei ”missään nimessä” hyväksy Venäjän presidentti Vladimir Putinin toimia.

– Omat ajatukset ja apu on suunnattu nyt täysin ukrainalaisten puoleen, mutta pelko omista Venäjällä asuvista sukulaisista on myös läsnä.

Viime päivien aikana Voronkova on pistänyt merkille, että venäläistaustaiset ihmiset ovat joutuneet kohtaamaan paljon vihaa.

– Ilmiöksi kaiken tämän sopan ympärille on noussut vahva rasismi ja se on syy miksi haluan avata suuni. Sodan alun jälkeen monet ovat hyökänneet venäläistaustaisia ihmisiä kohtaan ja yksi kohderyhmä on ollut lapset sekä nuoret. Iässä, jossa pyritään rakentamaan omaa identiteettiä vahvasti nojautuen ryhmään kuulumisen tunteeseen on äärimmäisen tärkeää olla aikuisten hereillä ja reagoida tilanteisiin, jossa syrjintää ilmenee.

Voronkovalle on ollut raastavaa palata takaisin kouluaikaisiin muistoihin.

– Itseltä löytyy vahvaa kokemusta koulukiusaamisesta omien sukujuurien vuoksi ja tällä hetkellä menossa olevaa tilannetta on äärimmäisen repivää seurata verestä. Olen saanut lukuisia viestejä seuraajiltani jossa heidän lapset palaavat koulusta itkuisina, koska saavat kuulla läpi päivän ryssittelyä ja kokea jopa fyysistä väkivaltaa, nainen kuvailee.

– Musertavaa palata myös omissa ajatuksissa takaisin peruskoulun aikoihin, jossa viattoman lapsen päälle kaadetaan syytteitä jotka pohjautuvat maiden väliseen historiaan.

Julkaisunsa lopussa Voronkova alleviivaa sitä, että hänen sometilinsä keskittyy pääsääntöisesti lifestyle-aiheisiin, ei politiikkaan.

– Ihmettelen joka kerta kun vaikuttajia syyllistetään siitä, että he eivät A) ota kantaa asiaan B) ottavat kantaa, mutta väärin C) eivät tuo omaa näkemystä tarpeeksi esille. Mistä lähtien kukaan on kenellekään tilivelvollinen aiheesta, joka herättää varmasti jokaisessa tunteita ja jokaisella on oma tapansa ne käsitellä? Toisen varpaille pomppiminen ja provosointi on epäkunnioittavaa toimintaa.

Lue myös:

Viivi Altonen julkaisi häikäisevän bikinikuvan yhdessä Alina Voronkovan ja Essi Unkurin kanssa – ”Se paha, hauska ja söpö”

Alina Voronkova haki apua ammattiauttajalta – pettyi saamansa palveluun – ”Viimeinen vuosi on ollut vaikea”