Juhlakausi laittaa monen hyvinvoinnin koville, sillä yleensä juhlintaan liittyy runsas määrä alkoholia. Krapulaa parannellaan usein roskaruoalla, mutta tässä on kahdeksan vinkkiä, jotka toimivat vielä paremmin.

1. Elektrolyytit

Juo runsaasti vettä ennen kuin aloitat juomisen. Juo vesilasillinen jokaisen drinkin jälkeen, ja muista nesteytys myös ennen nukkumaanmenoa. Juo pelkän veden lisäksi myös elektrolyyttejä, kuten magnesiumia, natriumia ja kaliumia sisältäviä juomia. Kookosvesi tai urheilujuoma ovat hyviä vaihtoehtoja.

2. Proteiini ja rasva ennen juomista

Proteiini ja rasva hajoavat hitaammin kuin hiilihydraatit, joten ne pysyvät mahassa pidempään. Hyviä proteiinipitoisia ruokia ovat liha, kala, kananmunat, pavut ja linssit. Terveellisiä rasvoja saat esimerkiksi oliiviöljystä, avokadoista ja pähkinöistä.

3. Maksaa hellivät ruoat

Maksa prosessoi ja hajottaa noin 95 prosenttia kuluttamastamme alkoholista. Auta maksaasi työssään syömällä maksan toimintaa edistäviä ruokia sekä ennen juomista että seuraavana päivänä. Suosi proteiinipitoisia ruokia, sillä proteiini hajoaa aminohapoiksi, joita maksa käyttää puhdistautumiseen.

4. Vitamiinit ja mineraalit

Vihreät kasvikset, kuten parsakaali, ruusukaali ja kaali ovat loistavia C-vitamiinin ja mineraalien lähteitä. Ne auttavat myös maksaa palautumaan. Pähkinät ja siemenet sisältävät sinkkiä, magnesiumia ja kalsiumia sekä hyviä rasvoja. Kananmunista saat proteiinin lisäksi B-vitamiinia, samoin pavuista ja linsseistä. Myös kokojyvävilja on hyvä B-vitamiinin lähde.

5. Maarianohdake

Maarianohdake on perinteinen krapulan hoitokeino. Sen on todistettu suojelevan maksasoluja vahingoilta. Maarianohdaketta myydään luontaistuotekaupoissa kapseleina.

6. Hyvät rasvahapot

Kalaöljykapseleita kannattaa ottaa sekä ennen juomista että seuraavana aamuna. Rasvahappolisiä saa myös nestemäisessä muodossa.

7. Monivitamiinilisä

Varmista, että C- ja B-vitamiinitasosi ovat kohdillaan ottamalla laadukas monivitamiinilisä. Juodessa keho kuluttaa näitä vitamiineja tavallista enemmän, joten niiden saanti kannattaa varmistaa sekä ennen juomista että sen jälkeen.

8. C-vitamiini

C-vitamiini on tärkeä energiantuotannon ja immuunisysteemin kannalta. Ota ekstra-annos C-vitamiinia ennen juomista ja seuraavana päivänä.
Lähde: Healthista
Kuva: Pixabay