Talvella voi paitsi hiihtää ja lasketella, myös retkeillä, pyöräillä ja lenkkeillä, kunhan varusteet ovat säähän sopivat. GoExpo Winter antaa monenlaiset vinkit talviseen ulkoiluun ja eri talvilajien harrastamiseen, olipa käytössä sukset, fillari tai lenkkarit. Tapahtuma kokoaa talviset harrasteet Messukeskukseen 15.-17.11.2019.

GoExpo Winter yhdistää kaikkea, mitä voi harrastaa talvella – lumella, jäällä, luonnossa tai sisällä. Mukana on myös talvimatkailua sekä varusteita ja talvi- ja treenivaatteita. Myös Enni Rukajärvi (kuvassa) on mukana GoExpo Winterin ohjelmassa.

GoExpo Winter tarjoaa mahdollisuuden testata eri lajeja jumppaluistelusta kaukalopalloon ja laskettelusta talvipyöräilyyn. Lisäksi tapahtumasta saa tekniikkavinkit hiihtoon, neuvoja luistelun aloittamiseen tai inspiraatiota musiikki-ilmaisuun jäällä. Lapset voivat kokeilla lautailua temppuradalla ja aikuisille on testissä fillareita talvikeleihin. Kaukalopallon ja ringeten laukaisupaikalla pääsee kokeilemaan osumatarkkuuttaan.

Kuntoilijan ja huippu-urheilijan treenivinkit

Uransa jo lopettaneet huippu-urheilijat, taitoluistelija Laura Lepistö ja lumilautailija Heikki Sorsa kertovat urheilijoiden talk showssa kuulumisia urheilu-uran jälkeen. Lisäksi käydään läpi huippu-urheilijan treeniä, arkea ja kaikkea sitä, mitä huipulle pääseminen vaatii. Mukana keskustelussa on myös urheilumanageri Satu Järvelä, ja keskustelua ohjaa ex-lumilautailija Eero Ettala.

Sopivilla varusteilla pyöräilyä ja juoksuharrastusta voi jatkaa ympäri vuoden. Kestävyysliikunnan sekakäyttäjä Tomi Savolainen kertoo, miksi polkujuoksun harrastaminen on helpointa aloittaa talvella ja millä konsteilla ulkona liikkumisesta saa itselleen energiaa. Lisäksi Savolainen vakuuttaa, että myös pyöräily onnistuu lähes missä säässä tahansa. Onnistumisen takaavat oikeat varusteet sekä säätiloja tarkkailemalla opittava lumen taju.

Himoharrastajan talvivarusteet: Lumikengät ja nousukarvat

Talvilajien aktiiviharrastajille ja ympärivuotisille retkeilijöille GoExpo Winterin ohjelma tarjoaa kiinnostavia vinkkejä ja käytännön ohjeita. Alppihiihtovaellus avaa laskettelijalle kokonaan uuden maailman, kun laskettelusukset nousukarvoilla mahdollistavat myös ylöspäin kiipeämisen ja vuoristomajalta toiselle siirtymisen omin voimin. Vaellusoppaat kertovat, millaisia haasteita kylmä vuodenaika retkeilyyn asettaa ja retkeilytoimittaja Joel Ahola antaa vinkit ulkona nukkumiseen talvella. Messuilla kuullaan myös vuoristo-oppaiden kertomuksia retkiltään eri puolella maailmaa, ja samalla on luvassa käytännön ohjeita turvalliseen liikkumiseen vuorilla.

Jimmy Petterson on yksi maailman tunnetuimmista laskettelujournalisteista. Messuilla julkistetaan jatko-osa kirjasta Skiing Around the World, joka vie lukijat tutustumaan yhteensä 300 hiihtokohteen tarinoihin 28 eri maassa. Lisäksi kuullaan Alppiopas Petter Reuterin kokemuksia alppihiihtovaelluksista ja lumivyörykouluttajan opit siitä, missä lumivyöryjä tapahtuu ja millaisia ne ovat.

Luontokuvaaja Kimmo Ohtonen näyttää upeita luontokuviaan ja neuvoo, millä varusteilla luontokuvaaja lähtee ulos talvella. Lumikengät ovat Ohtosen vakiovarusteena hangilla, ja hänelle tärkeimpiä kohteita ovat Pohjois-Suomen erämaat, joissa voi kokea koskemattoman luonnon taikaa.

Tubetähdet ja TV:stä tutut mukana messuilla

GoExpo Winterin talvimäki täyttyy näyttävistä tempuista, kun hurjista lasketteluvideoista tutun Real Skifin vauhtikaksikko Ilkka ja Juho ottavat messuille rakennettavan lumimäen haltuunsa. Lisää vauhtia on luvassa jääalueella, jossa suositut tubettajat Arttu Lindeman ja Jaakko Parkkali ottavat toisistaan ja messukävijöistä mittaa erilaisissa lämärihaasteissa.

Hauskoihin retkiseikkailuihin upotaan Villien jäljillä -ohjelmasta tutun kaksikon seurassa. Kimmo Ohtonen kertoo retkikaverinsa, näyttelijä Pirjo Heikkilän kanssa sunnuntaina 17.11. tunnelmia talvisista seikkailuista muun muassa Huippuvuorilla. Ohjelmassa kuullaan, miten tv-sarja syntyi ja mitä tapahtui, kun kiikarissa oli lumileopardi Himalajan vuoristossa tai millaista oli tavata jääkarhu keskellä arktista erämaata.

Suosittu Pekka Hyysalo kerää GoExpo Winterissä vuosi toisensa jälkeen katsomon täyteen. Tänä vuonna hän kannustaa kuulijoita kipuamaan vaikeuksien yli ja haastamaan itsensä. Hyysalo on elävä esimerkki siitä, mitä voi saavuttaa, kun uskaltautuu omalle epämukavuusalueelleen.

Laskuleffat viihdyttävät lauantaina

GoExpo Winterin yhteydessä juhlitaan lauantaina Vapaalaskufestareiden 10-vuotisjuhlia. Juhlan kunniaksi messuilla esitetään legendaarinen kotimainen laskuelokuva Virne, jonka ensi-ilta oli ensimmäisillä Vapaalaskufestareilla kymmenen vuotta sitten. Juhlavuoden leffaohjelmistossa on myös muun muassa laskuaiheinen vuoden paras lyhytelokuva -finaali ja muita lasketteluleffoja sekä reissuelämään ja lasketteluun liittyviä luentoja. Lauantaina Guinnessin maailmanennätysmies, moottorisahajonglööri Janne Mustonen näyttää temppujaan ja leikkaa lopuksi ensimmäisen palan juhlan kunniaksi leivotusta tuhannen hengen mansikkakakusta. Vapaalaskufestareiden ohjelma kuuluu GoExpo Winter -lipun hintaan.

Ohjelmapoimintoja GoShow-lavalta ja Pyhä Stagelta

Retkikertomukset, retkeilyvinkit

pe 13:00 Lumivyöryt – mitä ne ovat?

Mitä lumivyöryt ovat, missä niitä tapahtuu, voiko laskija joutua vyöryyn?

pe 16:30, la 13:00 Vuoristo-oppaan vuosi, Petter Reuter.

pe 17:00 Miten suomalaisnuorten laskutaito säilytetään? Aiheesta Reetta Rätyn johdolla keskustelemassa mm. urheilija Enni Rukajärvi.

pe 18:00, la 17.30 Haute route, Rando tai alppihiihtovaellus, mitä ne ovat? Vuoristo- opas, Petter Reuter.
Alppihiihtovaellus avaa laskettelijoille uuden maailman. Erikoissiteillä ja nousukarvoilla pääsee yllätävän helposti ylöspäin. Laskiessa varuusteet toimivat kuin tavalliset lasketteluvälinneet.

la 13:00 Matkalla Pohjolan luonnossa.
Kirjailija, toimittaja ja luontokuvaaja Kimmo Ohtonen kertoo seikkailuistaan Pohjolan karun kauniissa luonnossa eri vuodenaikoina.

la klo 16:00, su klo 13:00 Skiing around the world – Jimmy Pettersson.
Jimmy Petterson on yksi maailman tunnetuimmista laskettelujournalisteista. Messuilla julkistetaan jatko-osa kirjasta Skiing Around the World, joka vie lukijat tutustumaan yhteensä 300 hiihtokohteen tarinoihin 28 eri maassa.

la 17:00 Talviyö teltassa, laavussa tai ulkona.
Retkitoimittaja Joel Ahola kertoo missä ja miten voi talviyönä nukkua luonnossa.

su 15:00 Villien jäljillä – sarjan lahtelaiskaverusten seikkailut maailmalla
Näyttelijä Pirjo Heikkilä ja toimittaja, kirjailija Kimmo Ohtonen kertovat tarinoita yhteisistä matkoistaan uhanalaisten eläinten jäljillä eri puolilla maailmaa.

Urheilijat ja treeni

pe 13:30, la 12:30 Junior backcountry by Antti Autti.
Antille on tärkeää, että hänen laskemisellaan ja liikkumisellaan luonnossa olisi merkitystä myös muille kuin vain miehelle itselleen. Tavoitteena on rakentaa vapaalaskemiseen liittyvää lajikulttuuria vahvemmaksi Suomessa ja tuoda junnuille näkemystä siitä, mitä fiksu ja turvallinen laskeminen luonnossa on.

pe 15:30 Juokse talvessa, älä talvea karkuun.
Talvi tuo juoksun ilman hikoilua. Kuulet myös, miksi polkujuoksu on helpointa aloittaa talvella. Tomi Savolainen, päätoimittaja, Polkujuoksija.

la 12:00 Löydä talvipyöräilyn hauskuus
Koe urbaania maastopyöräilyä ja löydä pyöräpolkusi tuntureille. Onnistuneet varustevalinnat ja lumen taju ratkaisevat talvipyöräilyn hauskuuden. Tomi Savolainen, päätoimittaja, Pyöräily+Triathlon.

la 13:30 Urheilija-talkshow: Elämä urheilu-uran jälkeen.
Mitä vaatii päästä oman lajinsa huipulle ja miltä elämä tuntuu urheilu-uran jälkeen Keskustelemassa lumilautailija Heikki Sorsa, taitoluistelija Laura Lepistö ja urheilumanageri Satu Järvelä. Keskustelun vetää lumilautailija Eero Ettala.

Aukioloajat:

pe 15.11. klo 12‒20
la 16.11. klo 10–19
su 17.11. klo 10–17

GoExpo Winter on aktiivisen talviharrastajan tapahtuma lumella, jäällä, luonnossa tai sisällä liikkuville. Tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 15.‒17.11.2019. Samaan aikaan GoExpo Winterin kanssa järjestetään pelitapahtuma GameXpo. Liput Messukeskuksen verkkokaupasta tai ovelta.

Lähde: Messukeskus

Kuva: Heidi Koivunen, GoExpo Winter 2018, Messukeskus.