Joulun lähestyessä verkkokaupat ovat pullollaan tarjouksia, joista jotkut voivat valitettavasti johtaa henkilöllisyytesi varastamiseen. Näillä ohjeilla shoppailet netissä turvallisemmin.
Jouluostokset siirtyvät yhä enemmän verkkoon, ja samalla myös verkkohuijaukset yleistyvät. Kiireen keskellä lahjashoppailija sortuu helposti nopeisiin ostopäätöksiin ja saattaa samalla luovuttaa henkilötietonsa epämääräisille nettisivuille. Identiteettivarkaudet ovat rajussa kasvussa sekä Suomessa että maailmalla. Jopa 27 prosenttia henkilötietovarkauksista on urkittu netin kautta.

Lähes 150 000 suomalaista kertoo joutuneensa joskus henkilötietovarkauden uhriksi ja puoli miljoonaa tietää jonkun uhriksi joutuneen. Tiedot käyvät ilmi MySafetyn tänä vuonna toteuttamasta tutkimuksesta. Identiteettivarkaus tarkoittaa tilannetta, jossa varas käyttää luvatta toisen henkilötietoja esimerkiksi luoton ottamiseen tai kalliiden tavaroiden hankkimiseen netistä. Identiteettivarkauden kohteeksi joutuneista yli puolet on kokenut taloudellista vahinkoa.
Näin hankit joululahjat turvallisesti verkosta:
1. Tarkista sivuston aitous: ennen kuin syötät luottokorttitietosi, tarkista että olet oikealla sivustolla. Huijarit tekevät taidokkaita huijaussivuja, joiden ulkoasu sekä osoite muistuttavat erehdyttävästi oikean ja tunnetun palveluntarjoajan sivuja.
2. Käytä eri salasanoja: jos shoppailet useammilla verkkosivustoilla ja luot niihin käyttäjätunnuksia, älä käytä ostosten tekoon samaa salasanaa kuin muissa verkkopalveluissa. Useaan eri palveluun sopiva salasana on rikolliselle kuin yleisavain, jonka avulla hän pääsee helposti käsiksi esimerkiksi uhrin luottokorttitietoihin.
3. Ole tarkkana tarjousten kanssa: netistä löytyy monia houkuttelevia tarjouksia, joista osa tuntuu jopa liian hyviltä ollakseen totta. Ennen tarjouksen tilaamista ja omien tietojen syöttämistä kannattaa tarkistaa nettikaupan aitous esimerkiksi osoitetiedoista ja Googlesta.
4. Varo sähköpostiongintaa: noudata tarkkuutta sähköpostiin saapuvien uutiskirjeiden ja mainosten kanssa. Mieti kahdesti, ennen kuin klikkaat esimerkiksi postilaatikkoon ilmestyneitä tarjouksia. Tähän aikaan vuodesta henkilökotietoja ongitaan entistä enemmän sähköpostitse ja uutiskirjeet on rakennettu taitavasti näyttämään isojen brändien tuotoksilta.
5. Säilytä maalaisjärki myös jouluhulinoissa: nettiostoksia ei kannata jättää tekemättä turhien pelkojen vuoksi – onhan nettishoppailu kätevä tapa välttää hikoilua jouluruuhkissa. Terveen maalaisjärjen käyttäminen on suotavaa. Älä jaa henkilökohtaisia tietojasi, ellei se ole todella tarpeen, tai jos et ole täysin varma vastaanottajan luotettavuudesta.
6. Ennen maksamista: kun mieleiset joululahjat ovat ostoskorissa, varmista vielä, että sivustolla on turvallista maksaa. Ennen laskutustietojen antamista tarkista, että selaimesi yläreunassa näkyvä nettisivujen osoite alkaa ”https://”. Jos osoite alkaa ”http://”, yhteys ei ole suojattu.
Jos näistä vinkeistä huolimatta luottokortti- tai henkilötietosi varastetaan netissä tai niitä on käytetty väärin, ota heti yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus. Tavallinen kansalainen ei yleensä joudu maksamaan esimerkiksi luvattomasti tehtyjä luottokorttiostoksia, mikäli luottokorttitietojen haltija on säilyttänyt niitä asiallisesti tai tiedot ovat hänen hallussaan.
Vinkit antoi mySafetyn kehityspäällikkö Tommi Heimonen.