Kolme helppoa keinoa välttää älypuhelimen sammuminen talvipakkasilla

Lämpötilan laskiessa kohti nollaa tuhannet älypuhelimien käyttäjät kokevat ongelmia laitteidensa kanssa.

Älypuhelin saattaa sammua, vaikka virtaa olisi vielä reilusti jäljellä. Useimmiten ongelmat liittyvät laitteen akunkeston heikkenemiseen.
Puhelinhuoltoihin erikoistuneissa iTapsa -liikkeissä vaihdetaan noin kaksisataa akkua viikottain ja ensipakkasten ilmaantuessa tahti kiihtyy hetkellisesti. iTapsan toimitusjohtaja Tapio Marjanen kertoo kolme helppoa niksiä, joilla akun kestävyyttä voidaan parantaa ja näin välttää laitteen sammuminen:
1. Lataa älypuhelimesi vain siihen kuuluvalla laturilla
Liian tehokas laturi on suurin yksittäinen syy akun nopealle kulumiselle. Esimerkiksi iPhonen myyntipakkaukseen kuuluu viiden watin laturi. iPadin latauspää sopii myös useimpiin iPhone -puhelimiin, mutta sen kaksi kertaa suurempi wattiteho kuluttaa iPhonen akkua. Alkuperäisessä laturissa on myös ominaisuus, joka lopettaa puhelimen lataamisen akun ollessa täynnä. Tarvike- tai kopiolatureista tätä toimintoa ei ole.
2. Älä ylilataa
Jatkuva ylilataaminen heikentää akkua. Puhelinta ei kannata pitää yön yli laturissa, vaan ladata se esimerkiksi illalla täyteen ja ottaa se pois laturista akun ollessa täynnä.
3. Vaihdata akku ammattilaisella vähintään kahden vuoden välein
Normaali kuluminen on luonnollinen syy akun keston heikkenemiselle. Huippupuhelimien akut ovat suunniteltu kestämään noin tuhat latauskertaa. Akun maksimikapasiteetti kuitenkin laskee käytön mukaan. Akun normaali käyttöikä hyvätehoisena on noin puolestatoista kahteen vuoteen.
– Monet älypuhelimet ovat nykyisin kasattu niin, ettei akkua pysty tai kannata vaihtaa itse. Puhelimessa on paljon hienoa elektroniikkaa, joka rikkoontuu helposti, mikäli korjauksessa tapahtuu pienikin virhe. Tee se itse -menetelmä tulee epäonnistuessaan erittäin kalliiksi. Ammattilaiselta aikaa akun vaihtoon kuluu noin 10 minuuttia. Työlle ja varaosalle saa aina takuun, kertoo Marjanen.