Vakuudeton laina on arjen kulutukseen tarkoitettu laina, jonka pantiksi ei tarvitse asettaa vakuuksia. Vakuudeton laina kannattaa aina kilpailuttaa, koska vain sillä tavalla on mahdollista löytää edullisin lainatarjous.

Kilpailuttamalla voi vertailla eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamia lainoja ja valita itselleen parhaan vaihtoehdon. Kilpailuttaminen on helpointa tehdä lainanvälittäjän kautta. Jos tavoitteena on vakuudeton laina, hae lainaa lainanvälittäjän kautta. Lainatarjouksia saa hetkessä ja pääsee vertailemaan niiden ehtoja edullisimman tarjouksen löytämiseksi.

Vakuudeton laina käytetään useimmiten arjen kulutukseen

Vakuudetonta lainaa kutsutaan myös kulutusluotoksi, joka kuvaakin hyvin sen käyttötarkoitusta. Se voi olla joustavasti pienempi arjen edullisempiin hankintoihin käytettävä laina tai suurempien unelmien toteuttamiseen sopiva isompi laina. Lainan käyttötarkoitusta ei ole erikseen rajoitettu ja lainaa haetaankin useimmiten arjen kulutukseen. Vakuudettoman lainan voi käyttää esimerkiksi uuden auton hankintaan, kodin remontin toteuttamiseen, häiden järjestämiseen tai yllättävien menojen kattamiseen.

Vakuudetonta lainaa voi hakea silloin, kun on hoitanut raha-asiansa moitteettomasti ja luottotiedot ovat kunnossa. Lainan hakeminen edellyttää myös säännöllisiä tuloja ja edellytyksiä maksaa lainasumma ongelmitta takaisin. Lainan vakuudeksi ei aseteta erikseen panttia ja päätös lainan myöntämisestä tehdään hakijasta tehdyn riskinarvion perusteella.

Kilpailuttamalla voi saavuttaa säästöä

Vakuudeton laina kannattaa aina kilpailuttaa ennen lainatarjoukseen tarttumista ja sopimuksen allekirjoittamista. Vakuudettomien lainojen korot ja muut kulut vaihtelevat paljon eri pankkien ja rahoituslaitosten välillä ja vain kilpailuttamalla on mahdollista löytää itselleen edullisin mahdollinen tarjous.

Lainan kilpailuttaminen tarkoittaa sitä, että lainatarjouksia pyydetään useammasta paikasta ja saatuja lainatarjouksia verrataan keskenään edullisimman mahdollisen löytämiseksi. Kilpailuttamisen avulla voi vertailla myös muita lainojen ehtoja ja ominaisuuksia. Joskus lainaa voidaan tarjota esimerkiksi pidemmällä maksuajalla, mitä hakemuksessa on toivottu. Kilpailuttamalla erilaisten lainatarjousten vertailu käy nopeasti ja niiden joukosta voi löytää helposti juuri itselle parhaiten sopivan tarjouksen.

Vakuudetonta lainaa kannattaa hakea lainanvälittäjän kautta

Lainanvälittäjä ei itse myönnä lainaa, vaan auttaa asiakastaan löytämään edullisimman lainatarjouksen. Hakijan osalta riittää, että täyttää yhden hakemuksen lainanvälittäjän sivuilla. Tämä hakemus lähetetään jopa useille kymmenille pankeille ja lainatarjouksia saa nopeasti.

Lainatarjouksia verratessa kannattaa kiinnittää huomio todelliseen vuosikorkoon. Todellinen vuosikorko huomioi lainan korkoprosentin lisäksi myös kaikki muut lainaan liittyvät sivukulut, joita ovat esimerkiksi mahdolliset tilinhoitopalkkiot ja laskutuslisät. Myös lainatilin avaamisesta veloitetaan usein erillinen maksu.

Vertaamalla lainatarjousten todellisia vuosikorkoja on helppo löytää edullisin lainatarjous. Lainatarjoukseen on usein laskettu myös arvioitu kokonaiskustannus, joka on suuntaa-antava. Tähän voi tulla muutoksia muun muassa maksuvapaiden kuukausien takia tai silloin, jos tehdään isompia lyhennyksiä. Arvioituja kokonaiskustannuksia voi kuitenkin käyttää työkaluina lainoja vertaillessa.

Suomalaiset ovat ottaneet vakuudettomia lainoja enemmän kuin aiemmin. Lainoja käytetään usein arjen pieneen ja suurempaan kulutukseen. Vakuudeton laina kannattaa aina kilpailuttaa, jotta välttyy maksamasta liikaa korkoja ja kuluja lainasta.