Suomalaisten rakastama Vain elämää -ohjelma saa odotettua jatkoa, kun sarjan 12. tuotantokausi alkaa Nelosella ja Ruudussa 24. syyskuuta. Tulevalla kaudella nähdään kahdeksan tuttua artistia, jotka ovat jo kerran aikaisemmin tähdittäneet ohjelmaa.

Yksi Satulinnaan astelevista muusikoista on Anna Abreu, jolla on nuoresta iästään huolimatta takanaan pitkä ura. Abreu nousi kuuluisuuteen aikoinaan Idols-ohjelmasta, ja sen jälkeen hän on viettänyt koko teini- ja aikuisikänsä valokeilassa.

Abreu kertoo olevansa nykyään jo tottunut siihen, että ihmiset tunnistavat hänet.

– Minulla ei oikeastaan ole mitään mihin verrata, sillä en muista kovin hyvin aikaa ennen julkisuutta. Olin 16-vuotias kun kaikki tämä alkoi enkä oikeastaan tiedä paremmasta, Abreu kertoo Metropolille Vain elämää -ohjelman pressitilaisuudessa.

– Silloin kun kaikki menee hyvin, on julkisuus ja työni artistina aika ihanaa. Mutta toki tähän liittyy myös paljon vastuuta. En voi oikein sekoilla täyspäisesti kaduilla – vaikka tuskin tekisin sitä muutenkaan, laulaja naurahtaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Julkisessa työssä erilaiset paineet ovat Abreun mukaan vahvasti läsnä.

– Kyllä minä olen ottanut paljon paineita ulkonäöstäni ja menestymisestä. Olen myös kokenut pienen burn outin, uupumisen muutama vuosi takaperin. Luovaa työtä kun tekee, niin se uuden keksiminen on aina hyvin kuluttavaa.

– Haastavimpia hetkiä ovat olleet ne, kun alkaa epäilemään omaa osaamistaan ja ammattitaitoaan. Välillä tulee tunne, että ei ole mitään annettavaa.

– Mutta sitten kun biisinteossa taas onnistuu, niin se tuntuu erityisen palkitsevalta, Abreu toteaa hymyillen.

Abreu kertoo pitävänsä päänsä kunnossa käymällä terapiassa. Hänen mielestään kaikkien olisi hyvä silloin tällöin mennä puhumaan ammattiauttajalle.

– Terapia on minulle tärkeä työkalu omasta itsestäni huolehtimiseen. Yritän muutenkin vapaa-ajallani tehdä paljon sellaisia asioita, jotka eivät liity millään tavalla musiikkiin. Tämä auttaa minua jaksamaan.

Epäkohtiin puuttumista

Yksi asia, johon Abreu on omalla alallaan kiinnittänyt huomiota on naisiin kohdistuva seksismi. Hänen näkökulmastaan median tapa käsitellä naisia, ja heidän osaamistaan on hyvin ongelmallinen.

Abreu on tullut siihen tulokseen, että maailmasta voisi tehdä tasa-arvoisemman ja paremman paikan jo melko pienillä muutoksilla.

– Mielestäni on ihan selvä homma, että naiset joutuvat kohtaamaan todella paljon vähättelyä ja alentavaa käytöstä. Esimerkiksi mediassa keskitytään usein paljon vain ulkoisiin asioihin kun voitaisiin enemmän tuoda esille naisten taitoja ja persoonaa, Abreu lataa.

– Kaikki sellaiset ”bikini beibe” -otsikoinnit herättävät ihmisissä valitettavasti täysin vääränlaisia mielikuvia ja muuttavat käsitystä naisista hieman kyseenalaiseen suuntaan.

Kukaan naispuolinen artisti ei Abreun kokemusten mukaan ole pystynyt välttymään asiattomalta kohtelulta.

– En tunne ketään naisartistia, joka sanoisi ettei ole kokenut seksismiä. Olen myös itse kokenut sitä koko urani ajan, hän täsmentää.

Kohun keskellä

Abreu joutui hiljattain pienen kohun keskiöön, kun vuoden 2020 Big Brotherista tunnetuksi tullut Kristiina Jönkkäri aloitti Instgramissa keskustelun liittyen artistin kappaleen 20 Ave Mariaa sisältöön. Jönkkäri oli pistänyt merkille, että kappaleen sanoituksista saa helposti käsityksen, että siinä annetaan lupa koskettaa toista ilman tämän suostumusta.

Kappaleen kertosäkeessä sanotaan muun muassa seuraavasti: Helpompi pyytää anteeksi, Ku en mä saa sulta lupaa, Oot torjunu mua tarpeeksi, Siks kosken sua salaa.

Lopulta myös Abreu liittyi keskusteluun selventämällä, ettei kappaleessa ole kyse seksuaalisesta kosketuksesta.

– Päässäni on tätä biisiä kirjoittaessani ollut tilanne, jossa on ikävä toisen kosketusta. Ei missään nimessä mikään seksuaalinen pakottaminen tai toisen rajojen rikkominen, Abreu vastasi tuolloin Instagramissa.

Nyt Abreu sanoo ymmärtävänsä, että kyseiset laulunsanat ovat hämmentäneet ihmisiä.

– Tajuan hyvin, että kappaleen on voinut tulkita eri tavalla kuin miten minä olen sen ajatellut. Ja hei, nyt on kuitenkin 2021, mikseivät ihmiset saisi reagoida näihin asioihin? Mielestäni on täysin ok ilmaista mielipiteensä, Abreu painottaa.

Abreun mielestä olisi kuitenkin hyvä, jos asioista tultaisiin ensin kysymään ihmiseltä itseltään, ennen kuin postaa aiheesta julkisesti sosiaaliseen mediaan.

– Tämä pätee kaikkiin tilanteisiin. Jos joku on tehnyt jonkun virheen, niin siitä voi mennä suoraan laittamaan vaikka viestiä kyseiselle ihmiselle.

”Voimme puhua kaikesta”

Kun arki on hektistä ja stressaavaa, saa Abreu suuresti voimaa ympärillään olevilta, rakkailta ihmisiltä. Yksi tärkeimmistä ihmissuhteista on Abreulle hänen suhteensa hänen aviomieheensä, ammattilumilautailija Lauri Heiskariin.

– Laurin kanssa minut tekee onnelliseksi se, että minulla on turvallinen olo hänen kanssaan, ja voimme puhua aivan kaikesta, Abreu iloitsee.

– Eihän siitä ole epäilystäkään, että tällaiset arvokkaat ihmissuhteet – oli kyseessä sitten parisuhde tai ystävyys – ovat elämän suola, hän kiteyttää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Abreu on myös hyvin eläinrakas, ja hän on kertonut avoimesti sosiaalisessa mediassa ihastuksestaan saksanpaimenkoiria kohtaan. Vuosi sitten kesällä Abreuta kuitenkin kohtasi suuri suru, kun hänen 13-vuotias Hannibal-koiransa jouduttiin lopettamaan.

Hannibalin kuolema oli Abreulle kova paikka.

– Tietysti kun koiran hankkii on pakko varautua, että siitä täytyy joskus myös luopua. Mutta kyllä tämä on ollut minulle yksi elämäni rankimmista kokemuksista. Oli todella vaikeaa tehdä päätös Hannibalin lopettamisesta.

Abreu sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että elämä jatkuu myös lemmikin kuoleman jälkeen.

– Ikävä tulee silti aina olemaan kova, hän summaa.

Festarihaaveita

Tulevaisuuden osalta Abreu toivoo, että keikkoja voitaisiin pian jo järjestää normaaliin tapaan. Hän kertoo rakastavansa keikkailua ja odottaa innolla ensi kesän mahdollisia festareita.

– Haaveilen kokonaisesta keikkakesästä, ja siitä, että saisi esiintyä isoillakin festareilla.

– Minulle keikat ovat parhaita juttuja tässä työssä. Lavalle nouseminen on aina yhtä hauskaa. Rakastan sitä energiaa, mikä yleisöstä keikoilla välittyy. Sellaista ei live stream -keikkojen kautta oikein pysty kokemaan, Abreu alleviivaa.

Lue myös:

Anna Abreu ja Lauri-rakas julkaisivat hempeitä yhteiskuvia: ”Pidetään tämä rakkaus”

BB-Kristiina kritisoi rajusti Anna Abreun kappaleen sanoja – näin Abreu vastasi!