Saatanan kanit (Fucking Bunnies, 2017) -lyhytelokuvastaan useita kansainvälisiä palkintoja saanut Teemu Niukkanen on ohjannut Olavi Uusivirralle musiikkivideon, jota voisi hyvin myös kutsua kolme minuuttia ja viisitoista sekuntia kestäväksi unielokuvaksi.

Omaleimaisista ja äkkivääristä lyhytelokuvistaan, musiikkivideoistaan ja mainosfilmeistään tunnettu Niukkanen innostui elämänvalheesta kertovasta kappaleesta, jossa mikään osa ei toistu. Videon rytmi on hidas mutta vääjäämätön. David Lynchin iltapäiväunta muistuttavat odottamattomat yllätykset seuraavat toisiaan, ja lopulta päähenkilö havahtuu epämiellyttävään totuuteen: nuoruus on mennyt, elämä on itsepetosta, tämä oli tässä.

– Videon teemana on ikä- ja identiteettikriisi ja vääristynyt kuva menneestä ja nykyisestä. Tyylilaji tasapainoilee tumman komedian ja väkevän draaman välillä. Miten mulla meni oli upea valinta videobiisiksi ja sen rauhallinen äkkivääryys sopii ohjaustyylilleni täydellisesti. Biisin sanoitukset jättävät paljon tulkinnanvaraa, ja tätä varaa käytinkin sitten huolella. Olen oikein tyytyväinen tähän taidemötköön, Niukkanen kertoo.

Katso alta musiikkivideo ”Miten mulla meni” -kappaleesta.

”Miten mulla meni” on tuotantonsa puolesta äärimmilleen riisuttu ja minimalistinen kappale, jota voisi kutsua lauletuksi proosarunoksi. Uusivirta kertookin sen saaneen alkunsa keskellä yötä kirjoitetusta ajatuksenvirrasta:

– Olin jo nukkumassa, kun päähäni ilmaantui lause ‘Menestys on menestystä kuolemassa’. Chris Cornell oli juuri hirttäytynyt hotellissa kylpyhuoneen ovenkahvaan. Hotellikuolema, mikä vitun hotellikuolema, huomasin ajattelevani. Aloin kirjoittaa lauseita ilman filttereitä, kunnes olin nukahtamispisteessä. Teksti unohtui melkein puoleksi vuodeksi, kunnes se vihdoin nousi esiin selaillessani puhelimen muistion merkintöjä. Se tuntui vahvalta, siinä oli jotain mikä vihlaisi rinnasta ja pisteli vatsaan. Samaan aikaan tuntui täysin mahdottomalta ajatukselta sovittaa sitä popkappaleen muotoon. Päätin kuitenkin yrittää, ja lopputulos on tässä.

”Miten mulla meni” -videon on tuottanut Elokuvayhtiö Mjölk Oy.

Tulevat keikat

Olavi Uusivirta yhtyeineen keikkailee läpi kesän toukokuun lopulla julkaistun, yleisön ja kriitikoiden sydämet sulattaneen, Skorpioni-albumin ympärille rakennetulla kiertueella.

05.07. Sunset Beach Party, Karkkila
06.07. Ruisrock, Turku
07.07. Kellari Garden Party, Joutsa
10.07. Ravintola Terho, Mathildedal
11.07. Salon Iltatorit, Salo
12.07. Albatrossi, Kuopio
13.07. Ilosaarirock, Joensuu
18.07. Krapin Paja, Tuusula
19.07. Uusi Tampere, Tampere
20.07. Vauhtiajot, Seinäjoki
21.07. TBA
24.07. m/s Rhea, Jyväskylä
26.07. Meripäivät, Kotka
27.07. Qstock, Oulu
31.07. Allas Sea Pool, Helsinki
01.08. Pyhä Unplugged, Pyhätunturi (duo)
02.08. Ravintola Sataman Herkku, Hirvensalmi
03.08. Tuunaansaaren Luolasto, Kalliosali, Punkaharju
08.08. TBA
10.08. Satama Festival, Laukaa
16.08. Akuliina, Jämsä
17.08. Koiteli Elää, Kiiminki, Oulu

Lähde ja kuva: Universal Music