Kansainvälistä uraa tehnyt laulaja Saara Aalto julkaisi tänään (16.6) uuden This World -nimisen singlen, jonka hän on säveltänyt ja sanoittanut 12-vuotiaana. Hän levytti kappaleen uudestaan ja laulaa siinä yhdessä useita eri kieliä äidinkielenään puhuvien lasten kanssa. Singlellä Saara Aaltoa kuullaan sekä aikuisena että 12-vuotiaana.

Helmikuun lopussa syttyi Ukrainan sota ja lasten hätä nousi kaikkien näkyville. Saara oli käynyt läpi arkistojaan koronatauon aikana ja löysi vuonna 1999 levytetyn version This World -biisistä kaikkine ääniraitoineen. Ukrainan sodan äärellä Saara ymmärsi, miten ajankohtainen This World on juuri nyt ja hänessä heräsi vahva halu auttaa

Saara levytti kappaleen uudelleen ja halusi antaa äänen kaikille lapsille, jotka kasvavat epävakaissa oloissa ympäri maailmaa. Siksi oli tärkeää, että uudessa versiossa olisi mukana lapsia erilaisista taustoista, erilaisilla äidinkielillä.

Kuva: Antti Kokkola

Mukaan pyydetiin kymmenen lasta, jotka laulavat ranskaksi, eestiksi, tamiliksi, swahiliksi, kiinaksi, tsekiksi, ruotsiksi, hollanniksi, espanjaksi, suomeksi ja englanniksi kappaleen kertosäkeen lapsikuorona.

– Toivon, että This World -kappale voisi olla ihmisille samanlainen käännekohta elämässä, kuin se oli minulle sävellettyäni ja levytettyäni sen 12-vuotiaana, sanoo Saara.

Uusi single kasvoi nopeasti hyväntekeväisyyskampanjaksi, jonka tuotot ohjataan Pelastakaa Lapset -järjestön Suomen ja Ison-Britannian toimistojen kautta humanitaariseen työhön, auttamaan sodista ja kriiseistä kärsiviä lapsia.

– Minulle on henkilökohtaisesti tärkeää auttaa sodista kärsiviä lapsia, sillä omat isovanhempani joutuivat sotien keskelle 40-luvulla. Ukkini joutui jättämään pommitusten takia kotinsa Viipurissa ja lähtemään evakkoon, ja mummini lähetettiin Pelastakaa Lapset -järjestön avulla sotalapsena Ruotsiin. Isovanhempieni kokemukset ovat iso osa myös minun tarinaani, Saara kertoo.

Kuva: Antti Kokkola

Saara on myös julkaissut This World -singlen musiikkivideon omalle Instagram-tililleen. Hän kirjoittaa, että duetto 12-vuotiaan itsensä ja monikielisen lapsikuoron kanssa on todella kallisarvoista.

– Viesti, jonka 12-vuotias Saara halusi kappaleessa välittää, on tänä päivänä merkityksellisempi, kuin mitä se oli silloin. Näin silloin ja näen tänä päivänä niin monen lapsen kärsivän sodasta, epäoikeudenmukaisuudesta ja nälänhädästä. Tiedän, että me voimme auttaa heitä yhdessä, Saara kirjoittaa.

Pelastakaa Lapset on yksi maailman suurimmista humanitaarista työtä tekevistä kansalaisjärjestöistä. Lahjoittajien avulla Pelastakaa Lapset toimittaa hätäapua maailman haastavimpiin ja vaarallisimpiin paikkoihin. Lahjoittajien tuella lapset ja perheet saavat muun muassa ruokaa, puhdasta vettä, hygieniatarvikkeita, hätäsuojia ja lääkkeitä. Pelastakaa Lapset tavoitti 43 miljoonaa apua tarvitsevaa lasta vuonna 2021.

Lue myös:

Saara Aalto avautuu tilanteesta, joka sai hänet nolostumaan pahemman kerran Pride-viikolla: ”Miten tämä tapahtui minulle?”

Yllätyspäätös! Saara ja Meri Aalto muuttivat etelän lämpöön – ”Tämä oli jotain aivan uutta”