Suomen euroviisuedustajaksi valittu Käärijä eli Jere Pöyhönen avautui eilen maanantaina (27.2.) esitetyssä Efter Nio -ohjelmassa vaikeasta suolistosairaudestaan.

Käärijän mukaan sairaus todettiin hänellä yhdeksännellä luokalla, kun artistin ulosteen mukana tuli runsaasti verta. Mies sai sairauden muutaman vuoden ajaksi kuriin lääkityksellä ja oikeanlaisella ruokavaliolla.

– Mutta sitten täytin 18, ja voitte arvata mitä silloin tapahtui, Käärijä toteaa ohjelmassa.

Alkoholiin ja baareihin tutustuminen sai Käärijän unohtamaan sairautensa. Hän jätti uuden ruokavalionsa ja eli jonkin aikaa melko holtittomasti.

Huonoilla valinnoilla oli arvatenkin karut seuraukset. Suolistoairaus alkoi jälleen oireilemaan – ja tällä kertaa aiempaa pahempana.

– Saman tien pamahti päälle uudestaan se homma ja sitä ei sitten saatu enää pysäytettyä, Käärijä muistelee.

– Jossain vaiheessa tilanne meni niin pahaksi, että koko paksusuoli tulehtui. Eli tulehdus levisi peräsuolesta paksusuoleen, ja seuraava vaihe siitä olisi ollut, että se olisi mennyt sisäelimiin, hän jatkaa.

Pikainen hoitoon hakeutuminen säästi Käärijän hengen.

– Minulle annettiin kaksi viikkoa aikaa, että jos en olis tullut (hoitoon), niin en olisi tässä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Käärijän vakava tila huomattiin alunperin verikokeissa, joissa hän kävi sairautensa vuoksi säännöllisesti.

– Muistan kun menin verikokeisiin, olin ihan valkonen ja meinasin pyörtyä siellä matkalla. Sitten minulle tuli soitto, että ”sinun hemoglobiinisi on 54, että nyt on saakelin kiire”.

49-kiloiseksi kuihtunut Käärijä kiidätettiin pikaisesti hätäleikkaukseen. Operaatio sujui hyvin, ja miehelle asetettiin avanne. Jo muutaman viikon päästä leikkauksesta Käärijä pääsi lenkkeilemään avanteen kanssa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Nykyisin Käärijällä on tilanteesta muistona enää leikkausarvet ja tihentynyt vessassakäymisen tarve.

– Pidätyskyky on onneksi tallella, koska sekin on mahdollista, että sitä ei olisi, hän sanoo.

– Minä olen todella tyytyväinen, ja minun mielestäni tuo piti käydä minulle, sillä sen takia minä olen tässä.

Käärijä päätti sairaalassa ollessaan, että mikäli hän selviää tilanteestaan, aikoo hän tehdä musiikista itselleen ammatin.

Myös arvot lähtivät sairastumisen myötä vaihtoon.

– Ennen halusin kaiken nyt ja heti, enkä ehkä osannut arvostaa asioita tai jopa ihmisiä. Olin vähän ilkeä ihminen, vaikka minä olin todella äidin poika.

– Pohjimmiltaan minussa kuitenkin asui se nöyrä, heikko ja kiltti ihminen. Nuo sairaalahommat nostivat minussa sen, että tätähän minä oikeasti olen, ja tällainen minä haluan olla, Käärijä alleviivaa.

Kuva: AOP

Lue myös:

Tästä syystä Käärijä uskoo voittaneensa UMK-kilpailun – ”Tämä on osoitus, että voit päästä pitkälle, vaikka et ole taitavin laulaja tai räppäri”

UMK:n ennakkosuosikista Käärijästä leviää alastonkuva sosiaalisessa mediassa – ”Sulla on hyvät tsäänssit kääriä massit alastonmallina”