Syyskuussa alkavalla Vain elämää -sarjan 12. kaudella nähdään kahdeksan artistia, jotka ovat jo kerran aikaisemmin osallistuneet ohjelmaan. Yksi sarjaa tähdittävä muusikko on suomalaisten rakastama Arttu Wiskari, joka nousi aikoinaan kuuluisuuteen suurhitiksi muodostuneen Mökkitie-kappaleensa myötä.

Nykyään Wiskari tunnetaan myös menestyksekkäänä yrittäjänä, ja hän on perustanut oman Mökkitie Records -nimisen levy-yhtiön sekä Wiskarila-ravintolan Espoon Kivenlahteen.

Kun Wiskari vuonna 2010 koki rakettimaisen nousukiidon musiikkiurallaan, kesti miehellä hetki tottua rajuun myllytykseen.

– Se oli jotain uutta ja ihmeellistä. En ollut tottunut sellaiseen pyöritykseen, Wiskari toteaa Metropolille Vain elämää -sarjan pressitilaisuudessa.

– On itse asiassa todella harvinaista, että ura lähtee sellaisella vauhdilla yhtäkkiä eteenpäin kuin minulla tai esimerkiksi Erika Vikmanilla. Menestys vaatii usein monen vuoden pitkäjänteisen pohjatyön.

– Toki minullakin oli takana useita vuosia muusikon hommia, mutta suosio tuli kaikki yhdellä kerralla, kun aloitin soolourani. En osannut millään tavalla asennoitua siihen silloin, laulaja kuvailee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Jossain vaiheessa Wiskarin menestys myös hiipui hetkellisesti.

– Kun se loppui, oli monella tapaa helpottavaa hetken hengähtää. Mutta muistan myös samalla miettineeni, että mitäköhän sitä seuraavaksi oikein tekisi, Wiskari naurahtaa.

Tänä päivänä Wiskari kokee olevansa hyvin etuoikeutetussa asemassa, sillä hän voi käytännössä tehdä mitä itse haluaa. Tällainen vapaus on tuonut Wiskarille paljon rauhaa ja itsevarmuutta omaan tekemiseensä.

– On hienoa saada olla tyyppi, joka pystyy antamaan tilaa musiikkikentällä kaikille heille, jotka sinne haluavat. Lisäksi voin halutessani tehdä joko isoja tai pieniä keikkoja, pitää kesän ajan taukoa tai tehdä jotain aivan muuta työtä, Wiskari iloistee.

– Kaikki mitä haluan tehdä, on mahdollista. Ei tämä ehkä ole ihan oikeaa elämää, mutta todella hauskaa kylläkin, hän lisää hymyillen.

Korkki kiinni

Aikaisemmin Wiskarin arkeen on kuulunut paljon juhlimista ja runsas alkoholinkäyttö. Keikkailun yhteydessä liikunnalle ei Wiskarin mukaan ollut tarpeeksi aikaa. Kulunut vuosi on kuitenkin muuttanut Wiskarin elämää radikaalisti terveellisempään suuntaan.

– Elämänmuutokseni lähti siitä, että erehdyin lähtemään pelaamaan frisbeegolfia kaverini kanssa. Piti keksiä jotain tekemistä, kun korona vei äkillisesti kaikki työt.

– Rakastuin lajiin välittömästi, ja siitä lähtien olen pelannut frisbeegolfia joka päivä. Nälkä kasvaa syödessä, ja olen halunnut tulla paremmaksi. Kehittyminen vaatii sen, että minun pitää olla lauantaiaamuna kello seitsemältä tikissä kentällä. En voi maata himassa kanuunassa, Wiskari selittää.

Parhaimmillaan Wiskarin tulee käveltyä viikossa yli sata kilometriä. Tämä näkyy myös miehen ulkoisessa olemuksessa, joka on aiempaa huomattavasti hoikempi.

Mikään tietoinen päätös ei laihduttaminen tai elämäntaparemontin tekeminen kuitenkaan ole Wiskarille ollut.

– Tämä on ollut oikeastaan muutaman eri sattumuksen summa. Kuin huomaamattani olen alkanut menemään iltaisin aiempaa aikaisemmin nukkumaan ja herännyt myös aamulla aikaisin. Ehkä tämä on ollut jonkinlainen aikuistumisen paikka minulle, hän pohtii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Paineista vapaa tila

Vaikka Wiskari nauttii suuresti frisbeegolfin pelaamisesta, on musiikki hänelle kuitenkin edelleen se ykkösasia elämässä. Etenkin keikkalavalle nouseminen tuo Wiskarille joka kerta suurta iloa ja nautintoa.

– Mielestäni keikat ovat tällä alalla yksiä harvoja tilanteita, jotka ovat täysin painevapaita. Keikoilla en tunne lainkaan ahdistusta tai muita negatiivisia tunteita. En koskaan treenaa ennen keikkojani mitään, vaan annan niiden mennä omalla painollaan.

– Myös keikkamatkat ovat aivan mahtavia. On ihan parasta, kun saa reissata yhdessä jätkien kanssa ja kuunnella Leevejä (Leevi and the Leavingsia) keikkabussissa, Wiskari summaa.

Kaikki äänet kuuluviin

Keikkailun lisäksi Wiskari rakastaa musiikin tekemistä ja kappaleiden nauhoittamista studiolla. Wiskari kertoo olevansa tietoinen siitä, että hänen musiikkinsa jakaa suomalaiset kahtia; joko häntä vihataan tai rakastetaan.

– Mutta en minä sitä niinkään mieti. Luulen, että musiikistani keskustellaan siksi niin paljon, koska laulan paljon sellaisista aiheista, jotka ovat tabuja. Uskallan tarttua teemoihin, jotka eivät välttämättä kaikkien mielestä ole ihan laulun arvoisia.

– Se hieno homma tässä on, että voin laulaa vaikka tiskiharjasta, ja siitä voi silti tulla hyvä biisi. Tämä on mielestäni minun voimavarani.

– Olen ymmärtänyt, että minun musiikkini nyt on tällaista, ja kun siitä tykätään, niin siitä tykätään. Ja silloinkin kun ei tykätä, niin on mielestäni tärkeää antaa senkin äänen kuulua, Wiskari alleviivaa.

Lue myös:

IS: Arttu Wiskari laittoi korkin kiinni ja laihtui peräti 30 kiloa – katso huikea muodonmuutoskuva!

Erika Vikman ja Arttu Wiskari esittävät kesäkumibiisin – ”Onko huono juttu olla kevytkenkäinen?”