Näin menestyvät ihmiset tekevät päätöksiä – katso kuusi ohjetta

Jotkut ihmiset näyttävät tekevän aina hyviä päätöksiä, kun taas loput meistä päätyvät huonoihin ratkaisuihin kerta toisensa jälkeen. Voimme kuitenkin ottaa mallia menestyvien ihmisten päätöksenteosta oppiaksemme itsekin tekemään parempia ratkaisuja. Alla on kuusi asiaa, jotka menestyjät tekevät kohdatessaan pulman.

1. Menestyvät ihmiset tunnistavat ensin ongelman

Ensin sinun on tunnistettava kohtaamasi ongelma. Kysymys voi esimerkiksi olla, tarvitsetko uuden urheiluauton vai keinon päästä töihin. Nämä ovat kaksi täysin eri pulmaa. Ensimmäinenen ongelma sisältää oletuksen, että tarvitset uuden auton ja sen pitää nimenomaa olla urheiluauto. Toinen puolestaan jättää vaihtoehdot auki ja sallii useita ratkaisuja, kuten auto, juna, bussi, pyöräily tai käveleminen.
Tärkeää on siis lähteä liikkeelle siitä, mikä on todellinen ongelma eikä siitä, mikä on toivomamme lopputulos. Tällainen ajattelutapa sallii menestyjien keksiä luovia ratkaisuja.

2. He rajaavat vaihtoehtonsa

Usein ihmiset välttävät vaihtoehtojen rajaamista, sillä he kuvittelevat siten pienentävänsä mahdollisuuksiaan onnistua. Tosiasiassa kannattaa kuitenkin rajata alue, johon keskityt, jos haluat kasvattaa mahdollisuuksiasi menestyä. Siten varmistat, että jokainen tarjolla oleva vaihtoehto on alueella, jolla olet ennenkin saavuttanut menestystä.

3. He tähtäävät pitkäaikaisiin tuloksiin

Menestyvät ihmiset tekevät ratkaisuja aina pitkällä tähtäimellä, sillä lyhytaikainen menestys on katoavaista. Jos ostat urheiluauton kesällä, kun sää on hyvä, se saattaa vaikuttaa lyhyellä tähtäimeltä loistavalta päätökseltä. Talvella ajopelistä on kuitenkin jo huomattavasti vähemmän iloa.

4. He omaksuvat vain hyödyllisen informaation ja hylkäävät turhan hölynpölyn

Elämme yhteiskunnassa, jossa informaatiota tulee jatkuvalla syötöllä eri kanavista. Menestyvä ihminen laittaa ylimääräisen tiedon sivuun ja keskittyy vain olennaiseen.

5. He erottelevat hyvän pahasta ja tarpeen halusta

Menestyvä ihminen osaa erottaa oikean väärästä sekä tarpeen halusta päätöksiä tehdessään. Hän laittaa henkilökohtaiset halunsa sivuun ja keskittyy siihen, mikä johtaa parhaaseen lopputulokseen. Menestyjä ei tee tunnepitoisia päätöksiä, vaan arvioi ratkaisuja järjellään.

6. He arvioivat jokaisen tekemänsä päätöksen

Milloin viimeksi arvioit jälkikäteen tekemääsi päätöstä ja mietit, mitä voisit tehdä seuraavalla kerralla eri tavalla onnistuaksesi paremmin? Hyvin harvat meistä tekevät niin. Menestyjä pohtii ja arvioi tekemiään päätöksiä oppiakseen virheistään.
Lähde: Lifehack


Saat kympillä 60 euroa pelirahaa ja ilmaiskiekat

Yhdellä 10 € talletuksella saat

  • 60€ pelirahaa
  • 25 ilmaiskierrosta Book of Deadiin
  • Bratislavan kasinomatkan arvonta

Jä vastaus

Your email address will not be published.