Oletko veloissa? Et ole yksin. Tässä ohjeet miten kaivat itsesi takaisin ylös kuopasta.
Yhdysvalloissa kotitalouksien keskimääräisen velan arvioidaan olevan 132 158 dollaria, josta yli 15 000 dollaria on luottokorteissa. Velka painaa voimakkaasti mielessä ja estää meitä tekemästä asioita, joita haluaisimme tehdä.
Todella iso velka tekee asiat vielä pahemmiksi: se voi vaikuttaa mielenterveyteen sekä perheen ja ystävien välisiin suhteisiin. Se voi myös vaikuttaa työllisyysnäkymiin ja luottokelpoisuuteen.
Onneksi apua on kuitenkin tarjolla! Trust Deed Scotlandin talouden asiantuntijat ovat koonneet joukon käteviä keinoja päästä eroon veloista.
Aluksi sinun pitää tietenkin määritellä tarkasti, paljonko rahaa saat ja paljonko sitä kulutat. Menoista ja tuloista kannattaa tehdä lista paperille tai Excel-taulukkoon. Listasta näet selkeästi mihin rahasi menevät ja mitkä kuluistasi ovat turhia. Voit jakaa menosi tarpeellisiin ja turhiin, jolloin näet mistä kuluista pystyt säästämään. Voit myös alkaa siirtää osan turhista kuukausimenoista korkeakorkoiselle säästötilille.

Järjestelmällisyys auttaa myös yleiseen olotilaan. Monet heittävät laskunsa suoraan laatikon pohjalle, jossa ne ovat sikin sokin. Epäjärjestys ja kaaos eivät todellakaan auta sinua säästämään. Uusi taloudellisesti järkevämpi minäsi järjestää laskunsa aakkosjärjestykseen tai vähintään päivämäärän mukaan. On olemassa myös verkkopalveluja, joihin voit kirjata laskusi ja missä ne pysyvät varmasti hyvässä järjestyksessä. Järjestelmällisyys auttaa sinua myös pysymään paremmin selvillä laskujen eräpäivistä, jolloin et kasvata turhia kuluja maksamalla huomatusmaksuja ja viivästyskorkoja.
Useimmat ihmiset kokevat velkaantumisen kiusallisena tai nöyryyttävänä asiana, josta he eivät kehtaa puhua muille. Tosiasia kuitenkin on, että jos hautaat asiat oman pääsi sisään, siitä ei synny mitään hyvää. Puhu tilanteestasi ja pyydä apua vaikka perheeltä tai ystäviltä. Muista, että on olemassa myös asiantuntijoita, jotka voivat auttaa sinua.
Rahan säästämisen ei tarvitse olla tiukkaa. Voit aloittaa pienistä summista ja jatkaa siitä eteenpäin. Heti kun alat saada rahaa säästöön, voit alkaa lyhentää velkojasi jopa aikataulua nopeampaan tahtiin. Älä kuitenkaan lopeta vielä tähän, vaan etsi jatkuvasti uusia säästökeinoja ja tarkista kulutustapasi kerran kuukaudessa.
Lähde: FHM