Hyvän ruoan merkitys on aina suuri ja useimmille varsinkin perinteiset joulutuotteet ovat tärkeä osa joulunviettoa.

Jos tänä jouluna joulukinkun paisto aiheuttaa päänvaivaa, ei ole mitään syytä huoleen, sillä apu on lähellä. Alla on joulukinkkujen asiantuntijan, Atria Mestari Tomi Nevalan ohje täydellisen joulukinkun paistamiseen.joulukinkku

Näin paistat joulukinkun

Pakastettu kinkku kannattaa sulattaa jääkaapissa. Muista, että sulaessaan kinkku valuttaa nestettä.

Sulaminen kestää kinkun koosta riippuen 2-5 vuorokautta.

Kinkun koko sulamisaika:

Pieni, 2-3 kg, 2 vrk
Keskikokoinen, 3-6 kg, 3 vrk
Iso, 8-12 kg, 5 vrk

Paistaminen:

Jääkaapissa sulatettuun ja tuoresuolattuun kinkkuun pätee samat paisto-ohjeet.
Nosta kinkku huoneenlämpöön vähintään 10 tuntia ennen paistamista.
Poista kinkusta pakkausmuovi, huuhtele sen pinta viileällä vedellä ja kuivaa pinta. Laita kinkku uuniritilän päälle rasvapuoli ylöspäin. Aseta ritilä ja kinkku lavuaarin tai astian päälle, koska kinkusta saattaa valua nestettä.

Aseta paistomittari huuhdellun kinkun paksuimpaan kohtaa. Älä työnnä mittaria kuitenkaan kiinni mahdolliseen luuhun, koska se vääristää mittarilukemaa. Varmista, että mittari toimii. Mittarin toimivuuden voi testata esimerkiksi laittamalla mittarin piikin kuumaan veteen. Kinkku on valmis paistettavaksi, kun sen sisälämpötila on vähintään + 10 astetta.

Aseta kinkku uuniin siten, että paksumpi-/ lihaisampi puoli osoittaa uunin perälle ja mahdollinen potka osoittaa kohti uuninluukkua. Varmista myös, että kinkun paistomittari näkyy uunin ikkunasta, jotta uunin luukkua ei tarvitse availla turhaan kesken paistamisen.

Nosta kinkku uuniin ritilän päällä ja aseta ritilän alle uunipelti, jossa on tilkka vettä. Vesi pitää uunin kosteana. Varaa myös tarpeeksi korkeareunainen uunipelti, ettei kinkusta valuva rasva ja neste sotke uunia.

Paista kinkkua ensimmäisen puoli tuntia 200 asteessa, että kinkun kypsyminen pääsee reippaasti vauhtiin. Laske uunin lämpötila sitten 100-125 asteeseen. Matalammassa lämpötilassa kinkusta tulee mehevämpi.

Paista kinkkua kunnes se saavuttaa haluamasi lämpötilan. 72 asteinen kinkku on kypsä ja mehevä. Mikäli pidät hieman kypsemmästä ja kuivemmasta kinkusta paista kinkkua kauemmin, aina 80 asteeseen saakka. Muista että kinkun sisälämpötila nousee vielä pari astetta paistamisen jälkeenkin. Aikaa kinkun paistamiseen kannattaa varata 60-80 minuuttia per kilo.

Anna paistetun kinkun levätä ainakin tunnin ajan folioon käärittynä ja poista vasta sitten mahdollinen verkko kinkusta.

Kun joulukinkku on paistettu kypsäksi, herkullinen kuorrutus kruunaa kokonaisuuden. Perinteisten joulumakujen ystävät kuorruttavat joulukinkun esimerkiksi piparkakuilla ja aurajuustolla.

Lähde ja kuvat: Atria