Osa kodistasi on jo netissä – hakkerien unelma?

Osa kodistasi on jo kytketty internetiin. Yhä useampia kodin laitteita voi ohjata tietokoneella ja mobiililaitteilla, joka on kätevää, mutta samalla luo uudenlaisia uhkakuvia turvallisuuden näkökulmasta.
Orwellilaiset uhkakuvat ”isovelin valvonnasta” ovat yhä lähempänä toteutumista kaikkialle levittäytyvän internetin myötä. Samalla joudumme kohtaamaan uusia uhkia, jollaisia Orwell ei tullut edes ajatelleeksi.
Hakkerit ovat tähän mennessä tuottaneet vakavia ongelmia miljoonien ellei miljardien ihmisten tietokoneisiin ja esimerkiksi luottokorttitietoja varastetaan joka päivä, mutta nyt kun yhä useampi kodin laite on kytköksissä nettiin, uhka oman kotisi hakkeroimisesta alkaa olla todellisuutta.
F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoi viime syksynä DigiExpossa miten hänen amerikkalainen ystävänsä oli luonut algoritmin, joka etsi netistä salasanattomia laitteita. Kaveri oli tällä tavoin päässyt vaivattomasti Yhdysvalloissa sähköä tuottavan padon sekä suurtehtaan käyttöjärjestelmiin. Tuhansien salasanattomien laitteiden joukossa oli myös niinkin käsittämättömältä tuntuvia laitteita, kuin esim. tavallisten ihmisten kotona olevia moottoroituja verhoja, joita voi ohjailla mobiilisti, sekä jopa sairaalapotilaan sydänmonitori ja motorisoitu sänky. Uhkakuvat eivät siis todellakaan enää ole kuvitelmaa, vaan totisinta totta. Mitä jos pahantahtoinen hakkeri esimerkiksi laittaa saunasi etäohjattavan kiukaan päälle, kun olet kahden viikon etelänmatkalla?
Jos uskaltaudumme olemaan ajattelematta hakkereiden aiheuttamia uhkakuvia, mitä etuja on siitä, että kodin laitteita kytketään nettiin?
Gigantti on tänään julkaissut tiedotteen, jossa luetellaan tavallisia laitteita joita pystytään seuraamaan ja ohjaamaan tietokoneella, puhelimella tai tabletilla. Näihin laitteisiin kuuluu esimerkiksi lamppuja, televisioita, ilmalämpöpumppuja, ruohonleikkureita, verenpainemittareita, itkuhälyttimiä, kaiuttimia ja jopa grillin paistomittareita ja hammasharjoja.
Älylaitteiden yleistyminen kiihtyy. Tutkimusyhtiö IDC on arvioinut, että viiden vuoden kuluessa yli 200 miljardia laitetta on liitetty verkkoon.
– Älylaitteista tulee erikoisuuden sijasta normi. Jatkossa pidämme sellaisia laitteita poikkeuksina, joita ei voi yhdistää verkkoon. Muutamassa vuodessa voimme siis tiputtaa äly-liitteen pois näistä laitteista puhuttaessa, kuten esimerkiksi älypuhelimien osalta voisi jo nyt tehdä, Gigantin myynti- ja markkinointijohtaja Niko Sandström kertoo.
Esimerkiksi uusia älylamppuja pystyy himmentämään, sammuttamaan ja ohjelmoimaan langattomasti puhelimen, tabletin tai lamppuvalmistajan oman ohjainyksikön välityksellä.
– Nyt kaupoissa olevien älylaitteiden etuja ovat erityisesti kauko-ohjattavuus ja langattomuus. Lisäksi älytuotteisiin rakennetaan kokonaan uusia ominaisuuksia. Hammasharjasovellus seuraa harjaamistottumuksia ja antaa vinkkejä suuhygienian parantamiseen. Aktiivisuusranneke puolestaan seuraa liikkumista ja unta, ohjeistaen terveellisempään elämään, Sandström sanoo.
Uudet älylaitteet toimivat kodin Wi-Fi-verkossa tai Bluetooth-yhteydellä.
– Yleensä älylaitteet toimivat iOS- tai Android-käyttöjärjestelmässä. Älylaitetta ostaessa kannattaa varmistaa, että oma puhelin tai tablet-laite käyttää samaa järjestelmää.
Älylaitteiden yleistyessä myös vaatimukset kotiverkolle kasvavat.
– 10 vuotta sitten operaattorilta kaupanpäällisenä saatu modeemi-reititin ei vastaa enää nykypäivän tarpeita. Kannattaa muistaa, että mitä enemmän laitteita on verkossa, sitä merkityksellisempää on, millä laitteilla verkko luodaan, Sandström painottaa.
Muun muassa nämä esineet ovat jo netissä
Älylamput nostavat kodin valaistuksen uudelle tasolle
• Älylamppuja pystyy sytyttämään, sammuttamaan ja himmentämään sovelluksen avulla. Lisäksi lamppuja pystyy ajastamaan syttymään sarastusvalon tavoin aamuisin ja himmentymään vähitellen iltaisin. Värisävyjä pystyy muokkaamaan esimerkiksi laittamalla pehmeämmän valon makuuhuoneeseen ja vaikkapa kirkkaamman keittiöön.
• Älylampuissa on E27-kanta, joten ne sopivat esimerkiksi hehkulampun paikalle.
• Yleensä älylamppusovellukset toimivat iOS- tai Android-käyttöjärjestelmässä.
Monihuonejärjestelmä tuo musiikin langattomasti kodin joka kolkkaan
• Multiroom- eli monihuonejärjestelmällä tarkoitetaan useammasta kaiuttimesta koostuvaa langatonta äänentoistojärjestelmää. Kaiuttimet voi sijoittaa eri huoneisiin ja käyttäjä pystyy helposti ohjaamaan kaiuttimia eri huoneissa sovelluksen avulla.
• Kaiuttimet toimivat langattomassa kotiverkossa. Musiikki toistetaan musiikkipalvelusta älypuhelimella, tabletilla tai erillisellä kaukosäätimellä.
Älytelevisiot ovat jo valtavirtaa
• Suurimman osan myynnissä olevista televisioista pystyy nykyään liittämään kotiverkkoon, mikä mahdollistaa tietokoneista tutun materiaalin katsomisen kodin ykkösruudulta helposti vain nappia painamalla.
• Youtube, Netflix, Yle Areena, Katsomo ja Ruutu+ ovat suomalaisten eniten käyttämät sovellukset televisioissa. Television ohjaaminen onnistuu helpoiten tabletilla, puhelimella tai hiiriominaisuudella varustetulla kauko-ohjaimella.
• Suosittujen tv-sovellusten lisäksi älytelevisiolla voi tehdä muitakin tietokoneista tuttuja toimintoja, kuten katsella valokuvia, kuunnella musiikkia tai soittaa Skype-puheluita.
Älyhammasharja pitää suun puhtaana
• Älyhammasharjan ja siihen liittyvän sovelluksen avulla voi seurata päivittäisiä hampaidenpesurutiinejaan, ja esimerkiksi varmistaa, että kaikki hampaat tulevat harjattua kunnolla.
• Älyhammasharja toimii Bluetoothin välityksellä ja on yhteydessä sovellukseen, jonka voi ladata iOS ja Android -järjestelmälle.
Älykäs grillin paistomittari valvoo lihan kypsymistä puolestasi
• Mittari on Bluetoothin avulla yhteydessä älypuhelimeen tai tablettiin. Grillaaja asettaa lihalle toivotun lämpötilan ja mittari ilmoittaa, kun se on saavutettu. Yhteensopiva iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien kanssa.
Älykkäällä ilmalämpöpumpulla säästää energiaa ja helpottaa elämää
• Kaikkiin ilmalämpöpumppuihin sopivalla AirPatrol-ohjaimella pystyy lämmittämään mökkiä tai kotia silloin, kun on paikalla ja antaa lämpötilan laskea silloin, kun on muualla. Kuluttajan ei tarvitse ajaa mökille tai kotiin säätämään lämpöpumppua, vaan lämpöpumppua säädetään matkapuhelimesta, joko tekstiviestillä tai käyttämällä AirPatrolin älypuhelinsovellusta.
• Älypuhelinsovellus on saatavilla iOS-, Android- ja Windows-käyttäjille.
Aktiivisuusranneke saa liikkumaan
• Aktiivisuusranneke auttaa saavuttamaan päivittäiset liikuntatavoitteet. Ranneke ilmoittaa mm. kulutettujen kaloreiden määrän, unen laadun ja päivässä kuljetun askeleiden määrän. Ranneke auttaa seuraamaan asetettuja tavoitteita ja kannustaa niiden täyttämiseen.
• Normaalisti aktiivisuusranneke on yhteydessä älypuhelinsovellukseen Bluetooth-ominaisuuden avulla.
Älykello yhdistää puhelimen, kellon, kameran ja aktiivisuusrannekkeen
• Esimerkiksi Samsungin älykellolla voidaan ohjata saapuvia puheluita, tekstiviestejä ja muistutuksia, ilman että puhelinta joutuu kaivamaan taskusta. Kellon avulla voi myös ohjata musiikin toistoa, ottaa valokuvia ja katsoa videoita. Älykello toimii lisäksi aktiivisuusrannekkeen tavoin: kello mittaa unirytmiä, laskee askeleet ja sykkeen.
• Älykello yhdistetään älypuhelimeen Bluetooth-ominaisuuden avulla.
Älykäs verenpainemittari seuraa terveydentilan kehittymistä
• Älykäs verenpainemittari on Bluetoothin avulla yhteydessä älypuhelimeen ja tablet-laitteeseen. Mittaustiedot arkistoituvat sovellukseen, joten terveydentilaa on vaivatonta seurata itse ja tilastot on helppo ottaa mukaan lääkäriin. Yhteensopiva iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien kanssa.
Kehonkoostumusvaaka mittaa painon lisäksi rasvaprosentin
• Kehonkoostumusvaaka mittaa painon, rasvaprosentin ja laskee painoindeksin. Omaa painoa voi vertailla omaa ikää ja pituutta vastaaviin suositusarvoihin.
• Vaaka on Bluetoothin avulla yhteydessä älypuhelimeen ja tablet-laitteeseen. Mittaustiedot arkistoituvat sovellukseen, joten painon ja kehonkoostumuksen kehittämistä pystyy seuraamaan helposti pidemmällä aikavälillä. Yhteensopiva iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien kanssa.
Älykäs itkuhälytin videokuvalla tuo mielenrauhaa
• Älykkäässä itkuhälyttimessä on ohjattava kamera ja itkuhälytin yhdessä laitteessa.
• Käyttäjä saa hälytyksen, kun vauva itkee tai liikkuu. Itkuhälyttimen vauvayksikkö siirtää äänen ja kuvan kodin WiFI-verkon avulla älypuhelimeen tai tablettiin. Itkuhälyttimen kantomatka on rajaton, joten vauvaa voi seurata kodin kaikista huoneista. Hälyttimeen voi liittää useita eri laitteita, joten sekä äiti että isä voivat seurata vauvaa samanaikaisesti.Kamera mahdollistaa kuvien ja videotallenteiden ottamisen ja infrapunatekniikan ansiosta vauvan liikkeitä voi seurata jopa pimeässä huoneessa. Yhteensopiva iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien kanssa.
Robottiruohonleikkuriakin pystyy ohjaamaan mobiililaitteilla
• Kaikenlaisille nurmikoille sopiva Robomow robottiruohonleikkuri leikkaa nurmikon puolestasi.
• Robottiruohonleikkuria voi hallita älypuhelimen tai tabletin kautta. Ruohonleikkuri on Bluetoothilla yhteydessä mobiilisovellukseen.
Kauko-ohjattavista kodinkoneista ja muista älylaitteista on siis paljon hyötyä arkisiin askareisiin ja moneen muuhunkin tarpeeseen. Kunhan vaan joku pirullinen hakkeri ei jonain päivänä käännä näitä laitteita meitä itseämme vastaan…


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Suosikkileffat ja -sarjat nyt ilmaiseksi - Lue lisää tästä!
Suosikkileffat ja -sarjat nyt ilmaiseksi - Lue lisää tästä!