10 merkkiä, joista tunnistat valehtelijan

Ihmiset ovat varmasti valehdelleet toisilleen siitä lähtien, kun he oppivat puhumaan.

Aikuinen valehtelee normaalisti noin 10-200 kertaa päivässä, joten valehtelu on pitkälle kehittynyt tapa. Miten ihmeessä sen voisi tunnistaa mahdollisimman varmasti?

Valehtelun paljastamiseen perehtynyt Pamela Meyer on laatinut listan kymmenestä merkistä, jotka ovat valehtelijoille yhteisiä ja joiden avulla valheet voi tunnistaa helpommin.

Valehtelun tunnusmerkit ovat järjestyksessä niiden luotettavuuden mukaan.

1. Epäjohdonmukaisuus

Valehtelijan yksityiskohdat tarinasta voivat ajautua ristiriitaan, jolloin ne osoittautuvat epäjohdonmukaisiksi. Tämä on merkki valehtelusta, mutta se on kuitenkin vähiten luotettava, koska monella valehtelijalla on taipumus kertoa valhe aina täsmälleen samalla tavalla. Totta puhuvan tarina muuttuu jonkin verran, koska hän myöhemmin muistaa siitä jotain lisää.

2. Epäilyttävät ilmeet

Punastuminen, silmien räpyttely, laajenevat sieraimet ja tekohymyt ovat merkkejä valehtelusta. Näiden merkkien kanssa täytyy kuitenkin olla tarkkana, sillä ne eivät ole suoria todisteita valehtelusta. Ne voivat johtua muistakin syistä.

3. Kysymyksen toistaminen

Ehkä hän varmistaa, että kuuli kysymyksen oikein, tai ehkä hän vain pelaa aikaa saadakseen selville, kuinka paljon tiedät. Jos huomaat kysymyksen toistelua, ota se huomioon ja yhdistä se muihin tämän listan merkkeihin.

4. Tarpeettomat superlatiivit

”Ilman muuta”, ”mahtavaa,” ”kirjaimellisesti”. Näille sanoille on paikkansa, mutta jos hän viljelee niitä normaalia enemmän, hän voi yrittää liioitella asioita suunnatakseen huomiosi toisaalle.

5. Aiheen välttely

Hän ei halua puhua asiasta tai haluaa siirtyä nopeasti toiseen aiheeseen. Oletko vain huono keskustelukumppani, vai yrittääkö hän suunnata valheen poluilta nopeasti turvallisemmille vesille?

6. Totuuden korostaminen

Käyttääkö hän sanontoja, kuten ”rehellisesti sanottuna, ”vilpittömästi”, ”jos totta puhutaan”, ”jos minun pitäisi vannoa käsi Raamatulla”? Ehkä kyseessä on hänen itsensä tuntema tarve korostaa totuuden fraaseja, koska hän valehtelee.

7. Miten hän sanoo sanan ”ei”?

Selkeän osoituksen valehtelusta saa, kun tarkkailee, miten hän sanoo sanan ”ei”. Valehtelun merkkejä ovat esimerkiksi, jos hän sanoessaan ”ei” katsoo muualle, sulkee silmänsä, viivyttelee sen sanomista, pitkittää sanaa, tai sanoo sen laulavaan sävyyn. Vinkki: Pakota hänet sanomaan ”ei” suoralla kysymyksellä sen sijaan, että jätät kysymyksen niin avoimeksi, että sitä voi kiertää.

8. Yksityiskohtien unohtaminen, kun hän kertoo tarinan uudelleen

Tämä ei ole sama kuin kohta 1. Valehtelija pyrkii kertomaan aina saman tarinan eikä kerro lisää yksityiskohtia, jotta ei puhuisi itseään pussiin. Jos häntä pyytää kertomaan saman tarinan takaperin, hänen on vaikea muistaa keksimänsä valheellisen tarinan yksityiskohtia eri järjestyksessä, kuin missä hän on opetellut kertomaan ne.

9. Normaalista poikkeava suhtautuminen

Etsi henkilön osoittamista tunteista ristiriitoja. Esimerkiksi kamalat uutiset ja vitsaileva asenne, tai hyvät uutiset ja liian viileä suhtautuminen osoittavat ristiriitaa. Joskus ihmiset reagoivat erilaisiin asioihin eri tavoin, mutta erittäin dramaattisten asioiden yhteydessä tämä on merkki valheesta.

Meyer käyttää esimerkkinä kahta videohaastattelua äideistä, joiden tytär oli murhattu. Ensimmäisen äidin tunteet olivat alkukantaisia ja vihaisia. Toinen äiti ei osannut esittää vastaavia tunteita. Hän ei osannut kuvitella, miten niin karmean rikoksen uhrin äiti käyttäytyisi, koska oli itse murhannut tyttärensä.

10. Halveksunta

Tässä tapauksessa henkilö halveksuu sinua, mutta yrittää silti jatkaa keskustelua. Halveksunta ei aina välttämättä tarkoita valehtelua, mutta se tarkoittaa aina sitä, että keskustelua on turha jatkaa. Halveksunta on yhdistelmä vihaa sekä moraalista ylemmyyden tunnetta, ja se on helppo huomata yhdestä varmasta merkistä.

– Se näkyy, kun huulten yksi nurkka nousee ylöspäin ja sisäänpäin. Se on ainoa epäsymmetrinen ilme. Tällöin on aika kieltäytyä kaikesta, mitä kyseinen henkilö ehdottaa, Meyer ohjeistaa.

Edellä luetellut 10 merkkiä ovat potentiaalisia osoituksia valehtelusta, mutta yksikään niistä ei paljasta valhetta sataprosenttisella varmuudella.

– Katso, kuuntele, selvitä, esitä suoria kysymyksiä ja lisäkysymyksiä ja ole utelias, mutta muista kohdella häntä arvokkaasti sekä yhteisymmärryksessä, Meyer neuvoo.

Tarkkailemalla tämän listan merkkejä, pääset huomattavasti paremmin selville, kerrotaanko sinulle totta vai ei.

Lähde: Inc.com

Kuva: Pixabay


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.