Jos olet deittaillut viime vuosina, sinut on melko todennäköisesti myös ghostattu, eli deittikumppanisi on jättänyt vastaamatta viesteihisi.

Kyseessä on nykyisen deittikulttuurin yksi julmimmista ilmentymistä, joka satuttaa aina sen kohteeksi joutunutta. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla niin, sillä ghostaamisesta pystyy selviämään alla olevien ohjeiden avulla.

Miksi ghostaaminen tuntuu niin kamalalta, tapahtui se sitten yhden tapaamisen tai kuukausien deittailun jälkeen? Alla yhdeksän syytä, miksi ghostaamisesta on niin vaikea päästä yli ja miten se kuitenkin onnistuu.

1. Ghostaamisen kohteeksi joutuminen vahvistaa pelkoa hylätyksi tulemisesta

Tähän pelkoon voi jokainen samaistua. Kukapa nyt haluaisi joutua hylätyksi ilman minkäänlaista selitystä?

Joillekin tästä voi syntyä takauma lapsuuden traumoihin tai perheongelmiin. Se kirpaisee aina, vaikka olisit vain viestitellyt jonkun kanssa.

Näin selviydyt: Deittailussa ja rakkaudessa on aina hylätyksi tulemisen riski. Selviydyt siitä ajettelemalla niitä ihmisiä, joihin voit juuri nyt luottaa. On myös tärkeä muistaa, että olet täysi ihminen myös omillasi, eikä hylätyksi joutuminen deittailussa vähennä sitä millään tavalla.

2. Sinulla on taipumusta eroahdistukseen

Jotkut rakastuvat hyvin nopeasti. He voivat rakastua päässään olevaan ideaan kumppanista jo chattivaiheessa, vaikkeivät vielä tunne koko ihmistä kunnolla eivätkä voi siten tietää, soveltuuko hän edes kumppaniksi.

Eroahdistusteorian mukaan vauvan tavoin myös aikuinen voi tulla riippuvaiseksi kumppanistaan. Aikuisilla tämä voi ilmentyä molemmin puolin ahdistuksena, välttelynä tai epäjärjestelmällisyytenä. Ghostaamiseksi joutuminen vain vahvistaa näitä pelkoja, jotka olivat jo valmiiksi taustalla kytemässä.

Näin selviydyt: Asennoidu potentiaaliseen kumppaniin odottavaisesti, ilman sitoutumista rakastumiseen liian aikaisessa vaiheessa. Seuraa hänen kiinnostusta sinuun useiden viikkojen ajan, mukaanlukien jokaviikkoiset treffit, ennen kuin alat ajatella rakkautta.

3. Ghostaamiseksi joutuminen on vielä pelottavampaa, jos ei ole muita romanttisen kiinnostuksen kohteita

Jos et ole deittaillut pitkään aikaan ja tapaat jonkun, jolla vaikuttaisi olevan samoja kiinnostuksen kohteita kuin sinulla ja potentiaalia kumppaniksi, se tietenkin tuntuu innostavalta. Kun hän katoaa Maan kamaralta ilman mitään syytä, se tuntuu kamalalta ja siltä kuin hän olisi ollut viimeinen mahdollisuutesi.

Tässä vaiheessa jotkut voivat vaipua epätoivoon ja ajatella, että jos tämä henkilö ghostasi minut, ei ketään muutakaan tule löytymään. Luovuttaminen olisi hölmöä, sillä et vain vielä ole tapaillut tarpeeksi montaa ihmisiä.

Näin selviydyt: Paras keino selviytyä tästä on mennä nettiin ja tapailla monia deittejä. Miten useampia tapaat, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on löytää itsellesi sopivin, joka myös pysyttelee kuvioissa.

4. Ghostaaminen sattuu vielä enemmän, jos sinulla on heikko itsetunto

Jos et arvosta itseäsi, sinulla on taipumus ajatella, että kaikki sinulle tapahtuva on omaa syytäsi. Syytät ghostaamisestakin itseäsi. Analysoit kaikki viestit, treffien tapahtumat ja keskustelut etsien syytä, miksi hän jätti sinut. Tämä vain vahvistaa pelkoasi, ettet muka ole tarpeeksi hyvä ja kivusta on vielä vaikeampi päästä yli.

Näin selviydyt: Keskitä energiasi itseluottamuksen ja itsetunnon kasvattamiseen. Opettele rakastamaan ja kunnioittamaan itseäsi sellaisena kuin olet.

5. Uskot itsepintaisesti voivasi korjata tilanteen

Sinua vaivaa ajatus, että kunhan vain voisit keskustella hänen kanssaan ja ymmärtää mitä tapahtui, voisit korjata tilanteen. Hänen on varmaan täytynyt ymmärtää väärin jotain mitä sanoit tai teit.

Yrität saada häneen yhteyttä useita kertoja, vaikka et saa vastausta. Mitä enemmän yrität, sitä vaikeampi sinun on unohtaa asia ja jatkaa eteenpäin.

Näin selviydyt: Sinun täytyy tehdä valinta, että päästät hänet menemään. Muistuta itsellesi, että ”se oikea” ei koskaan ghostaisi tai jättäisi sinua. Hän haluaisi saada homman toimimaan. Ghostaaja ei edes yrittänyt, joten hän oli väärä sinulle. Kivat hänelle ja uutta matoa koukkuun.

6. Haluat saada päätöksen asialle

Mitä oikeasti tarkoittaa, että asialle halutaan saada päätös? Yleensä se tarkoittaa perinpohjaista keskustelua. Ymmärrystä siitä, mitä tapahtui. Yleensä tässä on kuitenkin kysymys viimeisen sanan saamisesta.

Mitä enemmän haluat asialle päätöstä, sitä vaikeampi sinun on päästä siitä eroon.

Näin selviydyt: Tee päätös asialle sisäisesti. Jotta voit selvitä ja voit jatkaa eteenpäin, sinun täytyy ymmärtää, että suhde on ohi, vaikka et olisi itse niin halunnut. Olet päässyt asian yli vasta sitten, kun koet itsesi taas kokonaiseksi.

7. Sinulla on suuri tarve saada tietää, miksi hän ghostasi sinut

Älä yritä etsiä syitä sille, miksi hän ghostasi sinut. Sinulle on parempi, ettet tiedä hänen syitään sen tarkemmin. Haluatko todella tietää, että hän tapasi jonkun toisen, tai ei tiedä mitä haluaa, tai vaikka haluaa jonkun nuoremman? Et halua.

Näin selviydyt: Jos joudut ghostatuksi, sinun ei tarvitse tietää asiasta sen enempää. Hän päätti lähteä eri suuntaan, sillä sipuli. Helpoin tie eteenpäin on muistuttaa itsellesi, ettei hän ollut oikea sinulle.

8. Et välittänyt varoitusmerkeistä

Tutustuessasi uuteen ihmiseen huomaat varmasti joitain pieniä varoitusmerkkejä, jos hän ei ole sinulle sopiva. Kaikki ei ole ihan kohdillaan. Et kuitenkaan välitä tästä ja uskot, että asiat muuttuvat paremmiksi.

Kuuntele sisäistä ääntäsi! Usein toiselle halutaan antaa mahdollisuus todistaa aavistukset vääriksi, mutta aavistuksille on aina jonkin syy, ja kun hän ghostaa sinut, huomaat niiden pitäneen paikkansa.

Näin selviydyt: Ole ylpeä itseäsi ja uskomattomasta vaistostasi. Luota itseesi sekä vaistoosi ja kuuntele sisäistä ääntäsi jatkossakin.

9. Olet joutunut ghostatuksi useita kertoja

Olet voinut valitettavasti joutua kokemaan ghostaamisen painajaisen useammin kuin kerran, ja jokaisesta kerrasta selviäminen tuntuu entistä vaikeammalta. Voit alkaa ajatella, että ghostaamiset jatkuvat, koska sinussa on jotain vikaa. Onko tämä totta? Ei ole!

Näin selviydyt: Älä julista itseäsi toivottomaksi tai syytä itseäsi! Jos sinut on ghostattu useammin kuin kerran, teet juuri niin kuin sinun pitääkin löytääksesi aidon rakkauden – olet tavannut ja tapaaat useita potentiaalisia ehdokkaita!

Kyllä, jotkut heistä ghostaavat sinut, sillä he eivät olisi sopineet sinulle muutenkaan. Niin deittailu toimii!

Jossain vaiheessa lopulta kuitenkin löydät jonkun, joka osoittautuu sinulle sopivaksi. Häntä sinä olet koko ajan etsinyt, et niitä muita.

Alla englanninkielinen video ghostaamisesta.

Lähde: YourTango