Naisten keskuudessa on viime vuosina tullut yhä suositummaksi erikoinen villitys, jonka uskotaan virkistävän vaginaa. Englantilainen gynekologi, tohtori Shree Datta, varoittaa, että keinosta voi voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kyseessä on mm. näyttelijä Gwyneth Paltrowin suuresti hehkuttama vaginan höyryttäminen. Höyryttäminen tapahtuu siten, että nainen menee kyykkyyn kuuman vesiastian yläpuolelle. Veteen on laitettu puhdistavia yrttejä, jotka nousevat höyryn mukana ylöspäin vaginaan, jonka uskotaan tämän kautta virkistyvän.

Vaginan höyryttämisen hyödyistä ei ole tieteellisiä todisteita. Datta varoittaa, että käytäntö on pikemminkin vaarallista, koska kuuma höyry voi helposti vaurioittaa vaginaa.

Dattan mukaan höyryttäminen ei muutenkaan ole tehokkaampaa kuin normaali pesu.

– Vaginan höyryttämisestä on viime aikoina tullut suosittua, mutta ei ole mitään todisteita, että se olisi yhtään parempaa kuin makoileminen lämpimässä kylvyssä, Datta kertoo Daily Starille.

Höyryttäminen voi järkyttää vaginan normaalia pH-tasapainoa ja johtaa tulehduksiin tai alueen ärsytykseen.

Tulehdusriskin lisäksi trendihoito aiheuttaa suuren riskin polttaa alapään ihoa, koska siinä kykitään kiehuvan veden yläpuolella ja myös höyry on tulikuumaa.

– Jos lämpöä on liikaa, siitä voi olla aiheutua enemmän haittaa kuin hyötyä, Datta varoittaa.

Alapään puhdistukseen riittää normaali pesu. Tuoksusaippuat, geelit ja muut aineet eivät ole hyväksi pH-tasapainolle, sillä vagina puhdistaa luontaisesti itse itsensä. Alapäätä tulee pestä kevyesti päivittäin, mutta vain vedellä tai hajuttomalla saippualla.

Lähde: Daily Star

Kuva: Pixabay