Tänä kesänä on luvassa runsaasti hyttysiä, uutisoi Iltalehti. Eniten näitä verenimijöitä on vähän ennen tai jälkeen juhannuksen.

Ely-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinonen kertoi Iltalehdelle kesän hyttysennusteen.

– Hyttysten kannalta kesä näyttää hyvältä. Kosteutta on piisannut kohtuullisen hyvin ja vesikuuroja on tullut säännöllisesti, eli sen perusteella pitäisi olla vettä niissä kosteuspaikanteissa, joissa ne kehittyvät aikuisiksi, Leinonen sanoi.

Leinonen arvioi, että hyttysiä tulee olemaan ympäri Suomea vähintään normaalisti tai normaalia runsaampi määrä, riippuen alueiden sadetilanteista. Tiheimmin hyttysiä inisee Leinosen mukaan juhannuksen korvilla.

– Jos nyt alkava lämpöjakso jatkuu jonkun aikaa, niin se tarkoittaa, että hyttysiä kuoriutuu paljon yhtä aikaa. Tällä hetkellä niitä alkaa jo kuoriutua. Etelässä niitä on todennäköisesti kuoriutunut jo jonkin aikaa. Kainuussakin havaitsin jo ensimmäiset.

Eniten hyttysiä on tänäkin kesänä pohjoisessa.

– Yleensä ottaen mitä pohjoisempaan mennään sitä varmemmin hyttysiä on. Olemme laskeneet karkeasti, että Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun suoalueilta, joista hyttysiä tulee eniten, kehittyy keskimäärin kesässä 21 000 miljardia hyttystä. Niistä lentää kolmannes eli 700 miljardia hyttystä.

Leinonen tietää, miten hyttysen pistoja on helpoin vältellä.

– Mitä rauhallisemmin pystyy olemaan, niin sitä todennäköisemmin hyttyset jättävät rauhaan. Jos hyppii ja pomppii, niin erittää hiilidioksidia, pintaverenkierto kiihtyy ja erittyy hikeä, niin hyttyset löytää todella helposti. Jos pystyy olemaan rauhallisesti, ne eivät välttämättä löydä ollenkaan, Leinonen ohjeistaa.

Leinosen mukaan hyttysiä voi vältellä myös mahdollisimman tuulisilla, avonaisilla ja paahteisilla paikoilla. Eniten hyttysiä vaanii seisovien vesilammikoiden, kosteiden pusikkojen ja soiden luona hyttysiä.

Lähde: Iltalehti

Kuva: Wikimedia Commons