Oma kesämökki on edelleen monien suomalaisten suurin unelma. Kiinteistönvälittäjien mukaan vapaa-asuntojen kysyntä on alkanut tänä keväänä aikaisin ja ostopäätöksiä on tehty melko varhaisessa vaiheessa vuotta.
Mutta mikä on tärkeää kesämökkikaupassa? SKV Kiinteistönvälityksen välittäjilleen tekemän kyselyn mukaan yhdeksi tärkeäksi valintaperusteeksi vapaa-ajan asunnolle on noussut sijainti. Asiakkaat ovat myös viime kevään tapaan alkaneet miettiä vapaa-ajan asuntoja jo varhaisessa vaiheessa kevättä.
Välittäjien mukaan jollain alueella vain ostajat ovat aktivoituneet, eivätkä myyjät ole olleet riittävän hereillä. Osa välittäjistä harmittelee, että myyntipäätökset tehdään aivan liian myöhään loppukesästä, kun ostajat olisivat liikkeellä jo paljon aiemmin.
Sijainti on noussut yhdeksi tärkeäksi valintaperusteeksi vapaa-ajan asunnolle. Jo useamman vuoden ajan mökeiltä on vaadittu korkeaa varustelutasoa, mutta nyt merkitsee myös sijainti yhä enemmän. Varustelutasosta ollaan valmiita jopa tinkimään, mutta sijainnista ei.
Välittäjien mukaan osittain on tultu takaisin päin eli vaatimattomammatkin mökit kelpaavat, tosin sijainti on oltava hyvä, palvelut ja ranta lähellä. Kohtuuhintaiset ja oikein hinnoitellut mökit ovat erityisen kysyttyjä. Pitkät mökkimatkat koetaan nyt hankalammiksi kuin ennen.
Kauppamääriin ei suuria muutoksia
SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Timo Kaisla ei odota mökkikauppamääriin suuria muutoksia.
– Yksi selkeä syy on se, että uusien mökkien rakentaminen on vähentynyt, koska suosituimpien järvien rannat on rakennettu ja kaavoitettu. Toivoisimme ympäristökeskukselta nopeampaa päätöksentekoa ja hyväksyvämpää otetta poikkeamislupiin, koska tosiasia on, että maata ei voi valmistaa lisää.
SKV Kiinteistönvälityksen välittäjät uskovat, että erityisesti ilman rantaa olevien kohteiden ja lomakeskusasuntojen hinnat pysyvät ennallaan tai laskevat ensi kevääseen mennessä. Joidenkin välittäjien mukaan rantaan rajoittuvissa kohteissa hinnat saattavat jopa nousta.
Varainsiirtoveron mahdollinen muutos ei vaikuta
Kuluvana keväänä on uutisoitu Ympäristöministeriön työryhmän esityksestä puolittaa omakotitalojen varainsiirtovero neljästä kahteen prosenttiin. Muutos koskisi myös mökkikauppoja. Timo Kaislan mukaan uutisoinnilla ei ole havaittu suoraa vaikutusta kevään mökkikauppaan.
– Odottavalle kannalle voivat kääntyä ne, joilla mökin etsiminen ei vielä ole sataprosenttisen aktiivista. Tosin kahden prosenttiyksikön muutoksen vaikutus esimerkiksi 150 000 euron mökkikaupassa on vain 3 000 euroa, hän muistuttaa.
Kaislan mukaan varainsiirtoveron muutos olisi kuitenkin hyvä asia.
– Tosin se todennäköisesti kiihdyttäisi vielä enemmän omakotitalokauppaa kuin vapaa-ajan asuntokauppaa.