86 vuoden odotus on päättynyt ja kiljua voi vihdoin valmistaa kotioloissa täysin laillisesti.
Tänään kokonaisuudessaan voimaan astuvan uuden alkoholilain mukaan yksityinen henkilö saa valmistaa muutoin kuin tislaamalla kotitaloudessaan yksinomaan omaan käyttöönsä mietoja alkoholijuomia. Tämä tarkoittaa käymisteitse valmistettavia alkoholijuomia kuten olutta, siideriä, viiniä ja nyt siis myös kiljua.
Alla perinteisen kiljun valmistusohje, joka löytyy Kilju-ohjeita-nimiseltä verkkosivulta.
Tarvikkeet
Tarvitset ainakin seuraavat:
Käymisastia, johon kansi (tässä tapauksessa 10 litran sankko. Voidaan myös soveltaa, mutta raaka-ainemäärät huomioitava).
Hiivaa: 2 palaa leivontahiivaa, tai 25g kuivahiivaa. Myös ns. ”Superhiivaa” voidaan käyttää, jolloin noin 1/2 pussia hiivaa ja hiivaravinteita.
Sokeria: n. 2kg, mieluiten glukoosia, tai taloussokeria.
Seuraavat välineet eivät ole pakollisia, mutta ne helpottavat ja parantavat lopputulosta:
Vesilukko: Myydään suurissa vähittäistavarakaupoissa ja kotiviinin erikoisliikkeissä.
Lappo: Myydään yleiskaupoissa/rautakaupoissa.
Valmistaminen
Päivä 1.
1. Ota 10 litran käymisastia, laske sinne hanasta 8 litraa kädenlämpöistä, eli n. 38°C vettä.
2. Lisää veden sekaan sokeri sekoittaen.
3. Odota, että vesi on noin 30-34 asteista (palahiiva kuolee 36 asteessa, kuivahiiva kestää 42 astetta, mutta 45 sekin kuolee varmasti).
4. Lisää astiaan hiivat, sekoita.
5. Tee astian kanteen yksi reikä, halkaisijaltaan noin 1,5cm (jos tätä kohtaa ei tehdä, käymisastian sisällä muodostuu noin 80 litraa hiilidioksidia ja muita kaasuja ja astia räjähtää paineen seurauksena). Älä tee liian suurta reikää; käyminen on an-aerobinen prosessi, joten liika hapen määrä astian sisällä aiheuttaa etikoitumisen ja kiljun pilaantumisen.
Jos sinulla on vesilukko, kiinnitä se tähän reikään, tiivistä vesilukon ja kannen reiän välinen alue kuuma- tai pikaliimalla. Kaada vesilukko noin puolilleen vettä.
Nyt odotellaan 7-12 päivää (jos käytit Superhiivaa, niin 3-7 päivää).
Päivät 7-12 (tai 3-7).
1. Tähän vaiheeseen päästään, kun vesilukosta ei enää pulputa kuin pari satunnaista kuplaa minuutissa, tai kannen avattuasi neste on kirkasta eikä vaahtoa.
2. Ota suuri lusikka/kauha, sekä pulloja tai laseja joihin haluat annostella valmiin kiljun.
3. Ota lusikalla/kauhalla hyvin varovasti kiljua aluksi pinnasta, sitten keskiväliltä, mutta kun nestettä on enää noin 3cm pohjan korkeudesta, niin et enää koske siihen, koska se on hiivasakkaa, joka pilaa kiljun maun.
Jos sinulla on lappo: Nosta astia varovasti korkeammalle kuin pullo/lasi, mihin aiot kiljun siirtää. Laita lapon pää astiassa olevan kiljun pinnalle, ota pullo/lasi valmiiksi viereesi ja imaise voimakkaasti lapon päästä. Kun teet näin, kiljun pitäisi imeytyä lappoon ja sitten siirrät nopeasti lapon pään pulloon/lasiin. Kiljua alkaa siirtyä nopeasti lapon kautta. Varo, ettei käymisastiassa oleva pää missään vaiheessa mene liian lähelle (noin 3cm) pohjaa, koska silloin sakka sekoittuu kiljun ja joudut odottamaan sen tasaantumista tuskallisen hitaat 5-7 tuntia.
Tällä ohjeella saat itsellesi n. 8 litraa kiljua, jonka kirkkaus on parhaimmillaan luokkaa 5/10 (kelvollinen).
Pojan voi siis laittaa jo tänään porisemaan, mutta alkoholin tislaaminen on jatkossakin kotioloissa kiellettyä.
Kuva: Wikimedia Commons