Uutiset Brysselin tuoreista terroriteoista vaikuttavat ihmisiin myös Suomessa. Tiedot järkyttävät, varsinkin, kun erilaisia terroritekoja on viime aikoina ollut useampia. Diacorin johtava psykologi, psykologian tohtori Tuija Turunen sanoo, että pommiuutiset ravisuttavat turvallisuudentunnettamme.
– Terroristit pyrkivät juuri siihen, että turvallisuudentunteemme järkkyisi. Se, että uutisointi järkyttää ja jopa pelottaa, on ymmärrettävää ja täysin luonnollista. Pelon tunnetta ei pidä pelätä tai vähätellä, mutta sen vangiksi ei saisi jäädä.
Turunen opastaa aikuisia erityisesti lasten tilanteesta huolehtimiseen. Lapset ottavat kriisitilanteissa mallia aikuisista. Siksi aikuisten on tärkeä tiedostaa, kuinka he käsittelevät omia tunteitaan.
– Lasta tulee myös suojella liialta mediatulvalta. Sama pätee kyllä aikuiseenkin, sillä tutkimukset osoittavat, että jo pelkästään runsas uutisoinnin seuraaminen voi lisätä posttraumaattista stressiä, vaikka itse ei olisi ollut vaarassa mitenkään.
Aikuisen ensimmäinen tehtävä on huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Jos tilanne tuntuu järkyttävältä, on viisasta pitää tauko uutisoinnin seuraamisesta, viettää aikaa perheen kanssa, ajateltava asioita, jotka ovat hyvin, tai vaikkapa harrastettava välillä liikuntaa.
– Lapset tietävät paljon ja heillä voi olla vaikeita kysymyksiä. Lapsen on saatava kysellä, kun hänellä on siihen tarve. Lapsen kysymyksiin on vastattava hänen ikätasoaan vastaavasti, mutta rehellisesti. Tavallinen kysymys on, voiko sama tapahtua täällä Suomessa. Lapselle voi tällöin vastata, että se on mahdollista, mutta ei kovin todennäköistä, ja että poliisi tekee parhaansa, ettei sellaista tapahtuisi. Lapsen kanssa voi myös keskustella siitä, mitä jokainen voi omalta osaltaan tehdä sen eteen, että maailma olisi turvallisempi.
Turunen antaa vielä ohjeen mahdollisesta asiantuntijoiden avun käytöstä.
– Jos järkyttävät uutiset vaivaavat mieltä, olo on jännittynyt tai pelokas, tai lapsi ei esimerkiksi uskalla nukkua tai näkee painajaisia, ammattiapua kannattaa hakea varsin matalalla kynnyksellä.