Hiv on matkailevien miesten tauti Suomessa – maksutonta testausta rajalla tänä viikonloppuna

Suomalaismiehet tuovat matkatuliaisina yhä useammin hivin.

Suurin osa suomalaisten hiv-tartunnoista todetaan keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla miehillä. Valtaosa tartunnoista tulee ulkomaan matkailun kautta. Vartiuksen raja-asemalla Kuhmon pohjoisosassa on mahdollisuus maksuttomaan ja nimettömään hiv-pikatestaukseen 22.–23.9.
Hiv-tartuntoja löytyy erityisesti Thaimaassa, Venäjällä ja Virossa matkailevilla. Tartunnan mahdollisuus ei kosketa ainoastaan nuoria.
– Suomalaisista tartunnan saaneista heteromiehistä joka kolmas on ylittänyt viidenkympin rajapyykin, ja vanhimmat tartunnan kanssa elävät ovat yli 80-vuotiaita. Suomalaiset heteromiehet saavat tuplamäärän hiv-tartuntoja naisiin verrattuna. Erityinen piirre miesten hiv-tartunnoissa on, että niistä yli puolet saadaan matkailun kautta. Siksi tuomme hiv-testit matkailijoiden luo, kertoo terveyden edistämisen suunnittelija Sanna Rantanen Suomen Punaisesta Rististä.
Hiv-pikatestiin pääsee Vartiuksen raja-aseman läheisyyteen parkkeeratussa testausautossa. Rajan ylittäjille on kahvin lisäksi tarjolla kondomeja, liukuvoiteita ja tietoa turvallisesta seksistä.

Miesten seksuaaliterveys puheeksi

Hiv-tartunnan riski suojaamattomassa seksissä on korkea Venäjällä, missä suurin osa tartunnan saaneista on ilman toimivaa lääkitystä. Ilmaisella testauksella pyritään ennaltaehkäisemään seksitautitartuntoja, joita suomalaiset saavat matkustaessaan itänaapurissa.
– Olemme huomanneet, että monet matkailevat miehet eivät hakeudu omalle terveysasemalleen testiin. Yksi syy saattaa olla, että miesten on vaikea ottaa seksiasioita puheeksi tutun lääkärin tai hoitajan kanssa. Terveysalan ammattilaisilla onkin tuhannen taalan paikka hoksata, että seksitautitestejä, myös sitä hiv-testiä, kannattaa tarjota iäkkäämmällekin asiakkaalle. Erityisesti, jos asiakas matkustaa paljon, Hivpointin suunnittelija, sairaanhoitaja Mervi Valjus sanoo.
Kondomin käyttöön liittyy haasteita etenkin varttuneemmilla miehillä. Esimerkiksi erektio-ongelmat voivat vaikuttaa siihen, että suojausta ei käytetä.
– Kaiken ikäisillä on lupa nauttia turvallisesta seksistä. Erektiolääkkeiden avulla kondomin käyttö helpottuu, ja kondomeitakin löytyy eri kokoa ja mallia. Kondomi on kuitenkin ainoa keino suojautua seksitaudeilta yhdynnässä ja suuseksissä, Valjus muistuttaa.
Hiv-testaus järjestetään perjantaina 22.9. klo 14–19 ja lauantaina 23.9. klo 10–15.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.