Suomessa itsemurha on yleisin nuorten miesten kuolinsyy. Mielenterveyden keskusliiton mukaan noin neljäsosa 15‒24-vuotiaiden kuolemista on itsemurhia. Hoitamattomat mielenterveyden häiriöt, etenkin masennus, altistavat itsemurhalle. Noin 90 prosenttia itsemurhan tehneistä nuorista on kärsinyt jostakin mielenterveyshäiriöstä ja puolet masennuksesta.
Nuoret miehet tekevät itsemurhia useammin kuin naiset, mutta se ei tarkoita etteikö lopulliseen tekoon ajautuminen oli myös monien naisten ongelma. Alla olevan viestin Metropoliin lähettänyt nuori nainen halusi kertoa kokemuksistaan siinä toivossa, että niistä voisi olla apua muillekin vastaavanlaisessa tilanteessa oleville, ja jotta läheiset ymmärtäisivät paremmin miten itsemurhaa yrittänyttä tulee kohdella.
Tässä itsemurhaa tosissaan yrittäneen nuoren naisen viesti samassa tilanteessa oleville, sekä heidän ystävilleen ja läheisilleen.

”Mielisairaus ei ole tarttuvaa, et voi saada sitä olemalla kiltti meille. Älkää kohdelko meitä kuin ruttoa. Olemme samanlaisia kuin sinä, pyrimme vain vastustamaan sairautta. Me emme ole ylpeitä siitä mitä kävi, mutta emme myöskään häpeile. Valitettavasti ainoa syy haluta olla elossa ei voi olla perhe ja ystävät. Elämässä täytyy olla jotain muutakin. Sen löytää kyllä, se on vain nyt haudattuna syvälle hiekkaan. Jossain vaiheessa sen jaksaa kaivaa ylös.

Joskus voi myös tuntua siltä, että emme ansaitse elää, mutta jokaisella arvella on oma tarinansa. Fakta on, että haavat parantuvat ja muistuttavat meitä siitä, että asioilla on tapana järjestyä. Me lopetimme mörköjen tarkistamisen sängyn alta, kun tajusimme niiden olevan päämme sisällä.

Tämä on sellaista väsymystä mitä uni ei korjaa, se ei tarkoita, että olisimme laiskoja. Olemme vain loppu ja rikkinäisiä. Jos kertoisimme kuinka monta kertaa olemme istuneet suihkun lattialla itkien, sinä itkisit myös.

Ei ole helppoa parantaa tätä. Parantuminen on haastavaa, mutta sen arvoista. Tulet putoamaan omenan lailla puusta monta kertaa, mutta se on täysin okei, kunhan nouset joka kerta ylös. Se sattuu. Helpoin keino ei ole aina se paras keino.

Älä missään nimessä anna ihmisten määritellä itseäsi! Joskus unohdamme kuinka tuntea mitään. Voimme kuitenkin nauraa koko päivän, mutta se on teeskentelyä. Oikeasti pidättelemme kyyneleitä, jotka haluavat virrata vuolaana. Itkemme koko yön. Parantumisemme on oma asiamme, joten älä tule kertomaan meille kuinka meidän pitäisi se tehdä.

Emme aio koskaan pyytää anteeksi keitä olemme. Sinun pitäisi pyytää anteeksi, ettet anna meidän olla omia itsejämme, vaan haluat meidän olla jotain muuta. Me olemme selviytyjiä ja selviytyjät tulevat tekemään hemmetisti enemmän kuin vain selviytymään. Se mistä me olemme selviytyneet saattaisi tappaa sinut.

Masennus on kuitenkin sairaus. Itsensä vahingoittaminen ei ole vain fyysistä. Suurin pelko tulevaisuudesta? Meidän tulevaisuus. On sallittua olla ongelmia. Etkö tiedä miksi olet väsynyt? Käyt pääsi sisällä sotaa joka päivä 24/7. Tuntuu, että hukkuu omiin ajatuksiinsa. Niissä pitää vain oppia uimaan. Kun maailma sanoo, että ”anna periksi”, toivo kuiskaa ”yritä vielä kerran”. Kipu on todellista, mutta niin on toivokin.

Älä koskaan anna periksi! Auringon paisteessa on aina varjoja. Jos sade ei ota loppuakseen, käännä se hyväksi ja tanssi sateessa. Elämä on kuin kirja. Jotkut kappaleet ovat iloisia, jotkut surullisia ja jotkut jännittäviä, mutta jos et koskaan käännä sivua, et voi ikinä tietää mitä seuraavassa kappaleessa tapahtuu. Meidän tarinamme inspiroivat muita. Opettele rakastamaan itseäsi, sillä vietät itsesi kanssa elämää lopun ikäsi. Sen jälkeen voit oppia rakastamaan muita. Emme ole outoja, olemme vain rajoitettuja eriä. Me olemme sairaan kauniita!”

Mielenterveyden keskusliiton mukaan toista voi tukea siten, että ei hylkää vaikeuksissa olevaa. Läheinen voi kehottaa itsetuhoista henkilöä kääntymään ammattiauttajien puoleen ja voi tarvittaessa tarjoutua lähtemään mukaan.
Itsemurhista täytyy puhua, jotta jokainen ymmärtää, että apua voi pyytää ja sitä voi saada. Salailu ei auta. Jos kaveri harkitsee itsemurhaa, häntä tulee kuunnella, mutta ei syyllistää tai yrittää neuvoa. Toisen itsemurha ei ole kenenkään syy. Itsemurhista puhuminen ei myöskään lisää itsemurhia.
Masennus paranee lähes aina, mutta se voi uusiutua. Yleensä masennuksen helpottuessa itsetuhoisuuskin väistyy. Hoidolla voidaan lyhentää masennuksen kestoa ja ehkäistä sen uusiutumista. Lisätietoa itsetuhoisuudesta Mielenterveyden keskusliiton verkkosivuilla.
(Kuvituskuvan nainen ei liity juttuun)