Katupölyä on nyt runsaasti pääkaupunkiseudun ilmassa ja HSY:n mittausten mukaan ilmanlaatu on paikoin huono. Kadut pölyävät eniten vilkkaasti liikennöidyillä alueilla.

Suurin osa katupölystä on autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Varsinkin keväisin katujen kuivuessa pöly nousee ilmaan liikennevirtojen ja tuulen nostattamana. Tällöin hiukkaspitoisuudet voivat kasvaa pääkaupunkiseudulla hetkittäin jopa kymmenkertaisiksi normaaliin verrattuna.

– Mittaustemme mukaan tänään keskiviikkona pääkaupunkiseudun ilmassa on runsaasti katupölyä vilkkaiden katujen varsilla. Korkeita hiukkaspitoisuuksia on mitattu HSY:n ilmanlaatuasemilla esimerkiksi Leppävaarassa ja Tikkurilassa. Myös pääväylien varrella pölisee, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Katupölykausi on yleensä pahimmillaan maalis–huhtikuussa

Myös lähipäivistä on todennäköisesti tulossa pölyisiä, jos sää pysyy aurinkoisena. Ilmanlaatu paranee heti, kun tienpinnat kostuvat.

– Kunkin päivän pölytilanne riippuu säästä. Aurinkoisina ja kuivina päivinä liikennevirrat nostavat talven aikana kertynyttä pölyä voimakkaasti ilmaan, jolloin ilmanlaatu heikkenee. Sade puolestaan kostuttaa tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä, Kousa kuvailee.

Pölykausi on yleensä pahimmillaan maalis–huhtikuussa. Huhtikuun lopulla pölyisyys vähenee katujen puhdistuksen ja kevään edetessä. Pölyisyyttä hillitään jo nyt kostuttamalla katuja laimealla suolaliuoksella. Pääväylien pölynsidonta on ELY-keskuksen vastuulla ja katujen ja teiden kaupunkien vastuulla.

Moni saa oireita katupölystä

Katupöly on erityisen haitallista riskiryhmille kuten astmaatikoille, lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita. Ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa voi esiintyä kenellä tahansa, myös perusterveillä aikuisilla.

Vähentääkseen oireilua kannattaa välttää liikkumista vilkasliikenteisillä alueilla, etenkin ilmanlaadun ollessa huono. Tällöin ei kannata varsinkaan lenkkeillä tai harrastaa muuta raskasta liikuntaa katujen varsilla. Ajankohtaista ilmanlaatutilannetta voi seurata osoitteesta www.hsy.fi/ilmanlaatu sekä ratikoiden ja metrojen näytöiltä.

Lakaise hiekka pihoilta kosteana. Kuivana lakaiseminen lisää ilman pölyisyyttä.

Pääkaupunkiseudun apteekit jakavat Apua katupölyoireisiin -esitettä, joka tarjoaa neuvoja katupölystä aiheutuvien oireiden lieventämiseen.

Näin helpotat oireitasi:

  • Siirry puhtaampaan ilmaan, sisälle tai kauemmas liikenteestä.
  • Vältä raskasta liikuntaa vilkkaiden katujen varsilla.
  • Hoida ja lääkitse oireitasi saamiesi ohjeiden mukaan.
  • Jos sinulla on esim. astma tai sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatauti, vältä ulkoilua alueilla, joissa on paljon katupölyä.
  • Pidä ikkunat kiinni, kun ilmanlaatu on huono.
  • Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet ja pidä ne kunnossa. Suodattimet on hyvä vaihtaa keväisin ja syksyisin.
  • Kuivata pyykit sisällä.
  • Lakaise hiekka pois pihalta kosteana, ei kuivana.
  • Seuraa ilmanlaatua osoitteesta: www.hsy.fi/ilmanlaatu

STT

Kuva: HSY