Kolme vuotta sitten filippiiniläinen puuseppä Romulo Pilapil, 53, kärsi silmien kutinasta ja nuhasta. Aluksi luultiin, että oireet olivat allergisia, mutta sitten hänelle diagnosoitiin poskiontelotulehdus, johon hän sai lääkitystä.

Lääkeet eivät auttaneet, ja muutamassa viikossa miehen kasvot turposivat kolminkertaiseksi. Sairaus on paikallisille lääkäreille edelleen täysi mysteeri, ja hänen kasvonsa jäivät turvonneiksi.

Kolmen lapsen isää on enää vaikea tunnistaa samaksi kuin ennen sairautta. Hän ei pysty näkemään, koska silmäluomet ovat turvonneet umpeen, eikä hän voi enää työskennellä. Pilapilin opiskelevat lapset ovat joutuneet menemään töihin ja vaimo rupesi työkseen lakaisemaan katuja. Lapset pitävät vuorollaan isästä huolta kotona. Pilapilillä ei ole varaa matkustaa Filippiinien pääkaupunkiin Manilaan erikoislääkärin luokse.

Kasvojen turpoaminen pidemmäksi ajaksi on harvinaista, eikä Pilapilin vaivalle tai sen pysyvyydelle ole löydetty syytä.

Mikä aiheuttaa kasvojen turpoamista?

Allerginen reaktio

Allerginen reaktio eli angioedeema voi aiheuttaa kasvojen, kielen, kurkun tai silmien turpoamista. Oireet yleensä katoavat, kun allergian aiheuttaja poistuu. Anafylaksia puolestaan on niin voimakas yliherkkyysreaktio, että se voi aiheuttaa hengenvaaran ja vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Selluliitti

Selluliitti on bakteeri-infektion aiheuttama sidekudoskerroksen tulehdus. Se aiheuttaa punoittavaa kivuliasta turvotusta ja ihossa voi osin näkyä vaurioita. Selluliitti aiheutuu yleensä vammasta tai hyönteisen tai eläimen puremasta. Selluliittitulehdus ei liity ns. appelsiini-ihoon.

Hormonihäiriö

Hormonikasvun häiriö voi aiheuttaa kasvojen turpoamista. Akromegalia on sairaus, jossa aivot tuottavat liikaa kasvuhormonia, mikä kiihdyttää luiden ja kudosten kasvua. Agromegalia voi vaikuttaa kasvoihin, jalkoihin ja käsiin, mutta yleensä se ilmenee pitkän ajan kuluessa. Agromegaliaan ei ole hoitokeinoa ja se näyttää turvotuksen sijaan ylikasvaneelta ihon alla olevalta luustolta.

Alla video Romulo Pilapilin nykyisestä elämästä.

Lähde: Daily Mail

Kuva: Daily Mail / ViralPress