Mitä? Olut onkin terveellistä – varsinkin naisille!

Viina on vanhan sananlaskun mukaan viisasten juoma, mutta entä olut? Mitä loppujen lopuksi tiedämme oluen terveydellisistä vaikutuksista, muuta kuin että sen ylenpalttisella nauttimisella voi vuosien harjoittelulla rakentaa itselleen sixpackin vastakohdan?
Suomen Panimoliiton tilaama tutkimus paljastaa, että neljä viidestä oluenjuojasta ei tiedä oluen hyödyttävän verenkiertoelimistöä eikä 90 prosenttia vastaajista ollut tietoisia sen luukatoa ehkäisevästä vaikutuksesta.
Oluen kohtuukäytön katsotaan tutkimustiedon valossa vähentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen. Olut ehkäisee myös luukatoa ja lisää hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä. Suomalaisista miehistä 73 % ja naisista puolet kertoo juovansa olutta. Panimoliiton Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan oluen terveyshyödyistä ei juoman suosiosta huolimatta kuitenkaan tiedetä.
– Neljä viidestä vastaajasta ei ollut tietoinen kohtuullisen oluenjuonnin positiivisista vaikutuksista verenkiertoelimistöön. Kakkostyypin diabetestä ehkäisevästä vaikutuksesta taas tiesi vieläkin harvempi, sanoo Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.
Oluen hyvää HDL-kolesterolia lisäävästä vaikutuksesta ei tiennyt 85 prosenttia vastaajista. Sen sijaan oluen korkeasta b-vitamiinipitoisuudesta tiesi hyvin joka kolmas vastaaja.
Osteoporoosi uhkaa keski-ikäistä
Lähes 90 prosenttia vastanneista kertoi, ettei ole tietoinen myöskään oluen luukatoa eli osteoporoosia ehkäisevästä vaikutuksesta.
Suomessa yli 50-vuotiaista naisista jopa neljäsosa kärsii osteoporoosista. Osteoporoosi haurastuttaa luut niin, että murtuman riski on olemassa myös ilman erityistä vahinkoa tai vammaa.
– Vaikka vaiva onkin yleisempi naisilla, on luumassan hupeneminen edessä ennen pitkää myös miehillä, muistuttaa Helsingin yliopiston Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen professori ja tutkija Christel Lamberg-Allardt.
Oluen pii lujittaa luita – apua erityisesti naisille?
Yksi välttämättömistä tekijöistä luiden hyvinvoinnissa on pii. Koska piin muodostuminen kehossa vähenee iän myötä, nousee sen saantitarve vuosien karttuessa. Piitä löytyy kasviperäisistä tuotteista, mutta erityisen hyvänä piin lähteenä pidetään olutta.
– Alkoholijuomista nimenomaan oluella on hyvä vaikutus luuston kuntoon ja juuri pii muodostaa yhteyden terveiden luiden ja oluen välille, sanoo Lamberg-Allardt.
Eniten piitä löytyy ohra- ja maissioluista. Alkoholittomat ja vehnäoluet taas ovat piipitoisuudeltaan heikompia.
– On tärkeää muistaa, että hyödyt saavutetaan nimenomaan kohtuukäytöllä, Elina Ussa muistuttaa.
Taloustutkimus toteutti suomalaisten kuluttajien mietojen alkoholi- ja virvoitusjuomien osto- ja kulutuskäyttäytymistä selvittäneen tutkimuksen maaliskuussa 2014. Tutkimuksen tilaajana oli Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto. Tutkimukseen vastasi 1023 henkilöä Taloustutkimuksen Internet-paneelissa. Tutkimustulokset on painotettu vastaamaan Suomen aikuisväestöä iän, sukupuolen ja suuralueen mukaan.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.