Tietyt ruoat auttavat pitämään naisen alapään hyvässä kunnossa. Oikeanlainen ruokavalio saattaa muun muassa helpottaa kuukautiskipuja, estää tulehduksia ja vähentää kuivuutta. Toisaalta toiset ruoat voivat olla haitaksi naisen alapäälle.

Maustamaton jogurtti

Jogurtissa on muitakin hyviä aineita kuin kalsium ja proteiini. Jogurtti on probioottista, eli se sisältää bakteerikannan, joka on keholle hyväksi. Lactobacillus acidophilus on maitohappobakteeri, joka auttaa pitämään vaginan pH-tasapainon oikeana, mikä vähentää hiivatulehduksen ja muiden tulehdusten riskiä.

Karpalomehu

Karpalomehu auttaa vähentämään virtsatietulehduksia. Vältä kuitenkin sokeroituja vaihtoehtoja ja suosi sokeroimatonta karpalotiivistettä. Karpalo auttaa estämään virtsatietulehduksia aiheuttavan E. coli -bakteerin leviämistä.

Vesi

Naisen alapäälle tekee hyvää, kun kehon nestetasapaino on kunnossa. Juo siis paljon vettä etenkin, jos kärsit emättimen kuivuudesta.

Inkivääritee

Tutkimuksessa todettiin inkiväärin olevan yhtä tehokas kuukautisista johtuvien kramppien hoidossa kuin ibuprofeenin. Inkivääritee valmistuu nopeasti lisäämällä kaksi ruokalusikallista tuoretta inkivääriä veteen ja antamalla sen hautua 15 minuuttia ennen siivilöintiä.

Soija

Soijatuotteet, kuten tofu, sisältävät isoflavonoideja, jotka muistuttavat estrogeenia. Asiantuntijat uskovat, että isoflavonoideilla voi olla samanlainen vaikutus naisen kehoon kuin estrogeenilla. Ne voivat siis auttaa hormonimuutosten aiheuttamaan emättimen kuivuuteen.

Sokeri

Sokeri ei ole hyväksi alapään hyvinvoinnille. Hiivatulehduksille alttiiden naisten tulisi vähentää sokerin kulutusta, sillä sokeri voi edistää hiivan lisääntymistä.

Alkoholi

Myös alkoholi voi lisätä hiivatulehdusten riskiä. Lisäksi runsas alkoholinkäyttö voi pahentaa kuukautiskipuja.
Lähde: Health
Kuva: Pixabay