K2-vitamiinia on tutkittu vasta reilut kymmenen vuotta, mutta jo nyt tiedetään sen vahvistavan luustoa ja ehkäisevän sydän- ja verisuonisairauksia. Nyt tutkijapiirit ovat keskittyneet K2:n syövältä ja Alzheimerin taudilta suojaavan vaikutuksen selvittämiseen. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta?
Veren hyytymiseen tarvittava K1-vitamiini on K2:ta huomattavasti tunnetumpi. K2-vitamiini kuljettaa ravinnon sisältämää kalkkia luihin ja hampaisiin rakentaen terveitä luustoja lapsille ja ehkäisten osteoporoosia. Samalla se vie kalkkia pois tukkimasta verisuonistoa ehkäisemällä näin esimerkiksi sydänkohtauksia.
Kun K1-vitamiinin lähteenä ovat vihreät kasvit ja kasviöljyt, K2-vitamiinin tärkein lähde on eläinrasva. Erityisesti juusto, kananmunat, voi ja maksa ovat erinomaisia K2-lähteitä.
Esimerkiksi kasvissyönti ja roskaruoan suosio aiheuttavat sen, että vain harva saa riittävästi K2:ta ravinnostaan. Etenkin kasvavien lapsien ja yli 40-vuotiaiden on havaittu kärsivän K2-vitamiinin puutteesta. K2-vitamiinin puutos on, kuten D-vitamiininkin, suurempi talvella kuin kesällä. Se aiheuttaa verisuonten kalkkeutumista ja myötävaikuttaa luuston haurastumiseen.
K2-vitamiinin saannille ei ole virallista suositusta.
– Tutkimusten myötä asiantuntijat ovat ehdottaneet päivittäiseksi minimiksi 50 mikrogrammaa, jotkut jopa enemmän. Tutkimusten mukaan 100–200 mikrogramman päiväannos vaikuttaa selvästi sydän- ja verisuoniterveyteen. Tällaisen annoksen saa helposti ravintolisästä, hyvinvointi- ja ravintovalmentaja Sami Sundvik sanoo.
Pitkää, rypyttömämpää ikää
Ensimmäisen kerran K-vitamiineja tutkittiin erillisinä laajassa terveydenseurantatutkimuksessa, joka valmistui vuonna 2004. Rotterdamissa suoritetun seitsemän vuoden tutkimuksen tulokset olivat häkellyttäviä: suurinta päiväannosta K2-vitamiinia nauttineilla riski kuolla sepelvaltimotautiin oli 50 prosenttia pienempi kuin vitamiinia vähiten saaneilla. Kaiken kaikkiaan kuolleisuuden riski oli neljänneksen pienempi kuin vähiten K2:ta nauttineiden ryhmässä. K1-vitamiinia nauttineiden ryhmässä ei vastaavia muutoksia havaittu.
Maastrichtin yliopiston tutkimuksessa 2007 todettiin K2-vitamiinin paitsi pysäyttävän valtioiden kalkkeutumisen, myös vähentävän sitä. Lisäksi tutkimukset osoittivat K2:n lisäävän ihon kimmoisuutta ja ehkäisevän näin ryppyjen muodostumista.
K2 estää kalkkeumia
Kalkki ja kalsium ovat viime vuosiin asti olleet avainsanoja terveen luuston ja vahvojen luiden rakennusaineina. Jopa 99 prosenttia elimistön kalsiumista sijaitseekin luissa; jäljelle jäävä prosentti osallistuu lihasten, verisolujen ja hormonien toimintaan. Mutta kalsium voi myös varastoitua valtimoihin aiheuttaen niiden tukkeutumista ja elastisuuden katoamista, mikä haittaa verenkiertoa ja nostaa verenpainetta. Ajan kuluessa sydäninfarktiriski kasvaa. Tutkimuksissa on havaittu jopa viitteitä siitä, että verisolujen liian suuri kalsiumpitoisuus kasvattaisi riskiä sairastua syöpään.
– K-vitamiinin säännöllinen käyttö ympärivuotisesti estää kalkkeumien syntymistä, Sundvik sanoo.