Tämän takia kolesteroliarvot nousevat, vaikka rasvoista tiedetään enemmän

Becelin helmikuussa 2014 teettämän tutkimuksen* mukaan suomalaiset kiinnittävät ruokavaliossaan huomiota rasvojen määrään ja laatuun. Lisäksi rasvojen vaikutus kolesteroliin sekä keinot kolesterolin alentamiseen ovat monella tiedossa. Silti Finriski 2012 -tutkimuksen** mukaan suomalaisten kolesteroliarvot ovat viime vuosina kääntyneet nousuun. Korkea kolesteroli on yksi merkittävimmistä sydän- ja verisuonisairauksille altistavista tekijöistä.
Suomalaiset altistuvat kohonneelle kolesterolille verrattain helposti geeniperimänsä vuoksi. Veren kolesteroliarvoja voi alentaa syömällä terveellisesti. Olennaista on, että kovien rasvojen käyttöä vähennetään ja osa niistä korvataan pehmeillä rasvoilla. Hyviä pehmeiden rasvojen lähteitä ovat pehmeät margariinit, kasvirasvalevitteet ja kasviöljyt. Alkuvuonna julkaistut suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavatkin suomalaisia vähentämään ruokavalion tyydyttyneitä eli kovia ja lisäämään tyydyttymättömiä eli pehmeitä rasvoja.
Tutkimuksen mukaan yli puolet (57 %) suomalaisista tietää, mikä ero tyydyttyneillä ja tyydyttymättömillä rasvoilla on ja mistä ruoka-aineista niitä saa. Yli puolet (61 %) tietää myös, että rasvattomilla maitotuotteilla ja pehmeillä rasvoilla voi ennaltaehkäistä kolesterolin kohoamista. Lisäksi noin kolmannes vastaajista sanoo viime vuosina kiinnittäneensä ruokavaliossaan huomiota rasvojen määrään ja noin kolmannes rasvojen laatuun. Rasvan määrää ja laatua (16 %) seurataan ruokavaliossa jopa aktiivisemmin kuin kaloreita (11 %) ja hiilihydraatteja (9 %).
– Normaali paino, kasvis- ja kuitupitoinen ruoka, eläinperäisten ja kovien rasvojen välttäminen, juoksevien kasviöljyjen suosiminen sekä runsas liikunta edistävät myös sydänterveyttä, kardiologi ja 1,3 milj. klubi-klubben ry:n asiantuntija Tiina Heliö kertoo.
Vaikka suomalaisten rasvatietämys onkin hyvässä nousussa, luvuissa on vielä parantamisen varaa. Vastaajista noin viidennes (22 %) koki rasva-aiheen vaikeaksi eikä tiennyt, mikä ero tyydyttyneillä ja tyydyttymättömillä rasvoilla on. Lisäksi kookosrasvaa pidetään edelleen jotakuinkin terveellisenä – 44 prosenttia vastaajista listasi sen kolmen terveellisimmän rasvan joukkoon – vaikka todellisuudessa se sisältää lähes 95 prosenttia elimistölle haitallista tyydyttynyttä rasvaa.
Kolesteroliarvot nousussa rasvatietoudesta huolimatta
Tutkimustulokset vihjaavat, että suomalaisten valveutuneisuus rasva-asioissa ei vielä kuitenkaan välity käytäntöön – keväällä 2012 julkaistun Finriski 2012 -tutkimuksen mukaan suomalaisten kolesteroliarvot ovat viime vuosina kääntyneet pitkän laskun jälkeen nousuun.
– Korkea kolesteroli, verenpaine ja kakkostyypin diabetes ovat suomalaisten kansantauteja. Niiden ennaltaehkäisevä työ, etenkin liikunnan ja ruokailutottumusten suhteen, pitäisi aloittaa jo lapsuudesta, Heliö kertoo.
– Kolesteroliarvojen mittaaminen nuorilta aikuisilta on perusteltua etenkin silloin, jos perheessä on tiedossa perinnöllinen rasva-aineenvaihdunnan häiriö tai sydän- ja verisuonisairauksia on ilmennyt varhaisella iällä, sanoo Heliö.
Tutkimuksen mukaan yleisimmät syyt kolesterolin mittaamatta jättämiselle olivat vastaajien hyvä nykyinen terveydentila (35 %) sekä se, että kolesterolin mittaaminen ei ole käynyt edes vastaajan mielessä (46 %).
Kävele sydämen puolesta muistuttaa naisten sydänterveydestä
1,3 milj. klubin ja Becelin yhteinen Kävele sydämen puolesta -kampanja lisää tietoa naisten sydän- ja verisuonisairauksista, kerää varoja naisten sydäntutkimukseen ja kannustaa kaikkia suomalaisia kävelemään naisen sydämen puolesta. Tänä vuonna toista kertaa järjestettävään kampanjaan voi osallistua kävelemällä tai liikkumalla muilla tavoin ja kirjaamalla liikutut kilometrit laskuriin kampanjasivulla tai Facebookissa. Becel lahjoittaa jokaisesta liikutusta kilometristä 10 senttiä 1,3 milj. klubin naisten sydänterveyttä edistävälle Woman in Red -kampanjalle. Kerätyt varat lahjoitetaan lyhentämättömänä naisten sydänterveyden tutkimukseen.
Vuonna 2013 kampanja keräsi yhteensä 23 832 euroa. Vuoden 2014 kampanja käynnistyi ystävänpäivänä 14.2. ja kampanjan sydänlähettiläänä toimii tänä vuonna Pirjo Haapoja.
Tietoa tutkimuksesta
Suomen johtava markkinatutkimusyritys TNS Gallup toteutti Becelille helmikuussa 2014 kyselyutkimuksen suomalaisten ravintotottumuksista ja -tietämyksestä sekä kolesterolista. Kyselyyn osallistui 1004 18–64-vuotiasta miestä ja naista ympäri Suomen.
* TNS Gallup 2014
** Finriski 2012


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Suosikkileffat ja -sarjat nyt ilmaiseksi - Lue lisää tästä!
Suosikkileffat ja -sarjat nyt ilmaiseksi - Lue lisää tästä!