HIV-tartunnan saaneista 27 % on naisia – erityishaasteina mm. raskaus, vaihdevuodet ja pääasiassa miehiin keskittynyt HIV-tutkimus.
Naisten HIV:hen liittyy vielä enemmän haasteita kuin miehillä: naisten HIV:tä on tutkittu vähemmän, spesifit hoitosuositukset puuttuvat ja koko eliniän tapahtuvat hormonaaliset muutokset vaikeuttavat lääkitystä. Lisäksi HIV-positiivisilla naisilla on taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurillisia erovaisuuksia verrattuna miehiin.
– Kaikissa lääketutkimuksissa on ollut pääsääntöisesti miehiä, vaikka viime aikoina naisten määrää on lisättykin niissä. Yhtenä syynä naisten vähyyteen on ollut se, että pääosa HIV-tartunnan saaneista naisista on parhaimmassa hedelmällisyysiässä ja raskausriskiä ei tutkimuksissa voida ottaa. Naiset saavat lääkkeistä myös enemmän haittavaikutuksia mahdollisesti johtuen hormonaalisista asioista ja miehillä tutkituista annoksista, toteaa HUSin infektiolääkäri Inka Aho.
HUS:ssa on tällä hetkellä hoidossa 376 HIV-positiivista naista. HIV:hen ei enää tänä päivänä kuole, sillä lääkkeiden avulla voi elää normaalin elämän. Vanhin Inka Ahon potilas on 80-vuotias.
HIV-positiivisilla maahanmuuttajanaisilla on vielä omat erityishaasteensa, johtuen esimerkiksi uskonnosta tai alkuperämaan kulttuuriista. Työssään heitä kohtaava kätilö, pari- ja seksuaaliterapeutti Batulo Essak toteaa, että maahanmuuttajanaisia pohdituttaa mm häpeä, oikeudet ja velvollisuudet, syrjintä ja kenelle tartunnasta voi kertoa. Usein tartuntareitti on heille epäselvä eli he eivät tiedä, miten ovat taudin saaneet. Monella heistä on ongelmia lääkkeiden ottamisen ja hoitoon sitoutumisen kanssa.
Suomeen lanseerattiin 12. helmikuuta SHE-ohjelma, joka on lähtenyt liikkeelle vuonna 2010 ja toimii tällä hetkellä noin 12 maassa. Ohjelman ovat kehittäneet HIV-positiiviset naiset yhdessä lääkärien ja hoitajien kanssa. Nyt suomalaisia naisia koulutetaan vertaistukihenkilöiksi, jotka auttavat muita HIV-positiivisia naisia etenkin heti diagnoosin jälkeen. Lisäksi suomenkielinen nettisivusto www.shetoshe.fi tarjoaa naisille tietoa HIV:stä ja SHE-ohjelmasta. Tarkoitus on voimaannuttaa ja tukea naisia.
– Olen saanut SHE-ohjelmasta itseluottamusta, ystäviä, lisää terveyttä ja paljon tietoja. Vertaistukiryhmä on tehnyt minusta vahvan ja itsenäisen, toteaa Englannissa SHE-ohjelman perustamisessa mukana ollut HIV-positiivinen Silvia Petretti.
Faktaa HIV:stä

  • HIV-infektion aiheuttaa ihmisen immuunikatovirus eli HI-virus.
  • Virus aiheuttaa kroonisen infektion, joka hoitamattomana lamaa immuunipuolustuksen.
  • Tartunta on vuosia oireeton.
  • Hoitamaton HIV-infektio voi johtaa vuosien kuluttua AIDS-liitännäistauteihin ja potilaan kuolemaan.
  • Hoitamaton HIV tarttuu suojaamattoman seksin ja veren välityksellä sekä äidistä lapseen raskauden ja imetyksen aikana.
  • HIV-diagnoosi tehdään verestä vasta-ainetestillä.
  • Ajoissa hoidettuna HIV-tartunnan saaneen eliniänodote vastaa muun väestön eliniänodotetta. Virusta ei voi poistaa, lääkitys on elinikäinen.
  • Maailman HIV-tartunnoista hieman yli puolet on naisilla. Suomessa HIV-tartunnoista 73 % on miehillä ja 27 % naisilla. Viime vuosina todetuista HIV-tartunnoista on 1/3 naisilla, 1/3 miehillä miesten välisestä seksistä saatuna ja 1/3 miehillä heteroseksistä saatuna. Lähde UNAIDS.
  • Yleisismmät naisten tartuntatavat Suomessa : seksi 67 % ja ruiskuhuumeet 10 %. Ruiskuhuumeista HIVin Suomessa saaneita ei enää vuonna 2012 löytynyt lainkaan.
  • 45 % HIV-tartunnan saaneista on tartuntahetkellä 25-34 –vuotiaita.

Lähde: THL:n tartuntatautirekisteri.