Monissa julkisissa käymälöissä on luovuttu kokonaan käsipapereiden ja pyyhkeiden käytöstä. Nykyään muun muassa koulujen, ravintoloiden ja toimistojen vessoista löytyy ilmaa puhaltava käsikuivain.
Käsikuivaimen hygieenisyys on kuitenkin herättänyt kysymyksiä. Tuore tutkimus osoittaa kysymykset aiheellisiksi. Tutkimuksen perusteella käsikuivain levittää bakteereja jopa 1300 kertaa enemmän paperipyyhkeeseen verrattuna.
Lontoon yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa vertailtiin kolmea menetelmää käsien kuivaamiseen; perinteistä paperipyyhettä ja kahta erilaista ilmakuivainta. Tutkimuksessa selvitettiin kuinka nämä menetelmät levittävät viruksia ja vaikuttavat lähiympäristöön käytön aikana.

Dyson-käsikuivaimia edustavan yrityksen tiedottaja kommentoi tutkimustuloksia Independent-lehdelle. Hänen mukaansa tutkimus on tehty epärealistisissa olosuhteissa, eikä todellisuudessa ihmisen käsissä ole niin paljon viruksia. Lisäksi hän korostaa, että monissa aikaisemmissa tutkimuksissa heidän laitteensa on todettu olevan yhtä hygieeninen kuin paperipyyhkeiden käyttö.
Tutkimuksen tekemiseen osallistunut tohtori Patrick Kimmitt puolustaa saatuja tuloksia. Hänen mukaansa ennen tulosten julkaisua tutkimus on käynyt läpi tarkan prosessin vertaisarviointien ja riippumattomien asiantuntijoiden toimesta. Kimmittin mukaan ongelma on, että ihmiset pesevät kätensä huolimattomasti, eli ne ovat vielä pesun jälkeen likaisia. Tutkimuksessa testattiin tätä tilannetta.
Dyson ja muut käsikuivaimia myyvät yritykset ovat väittäneet, että paperipyyheteollisuus on vuosia sponsoroinut tutkimuksia, joissa kuivaimet pyritään saaman vaikuttamaan epähygieenisiltä.
Lähde: Independent
Kuva: Wikimedia Commons