Ahdistutko jo ajatuksesta, että sinun olisi vietettävä kokonainen päivä tarkistamatta sähköpostiasi tai some-tilejäsi? Et ole ainoa, sillä vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukana lähes kolmasosa ihmisistä kokee olevansa riippuvaisia puhelimestaan. Älypuhelimen liiallisella käytöllä on useita haittavaikutuksia terveydelle ja sosiaaliselle elämälle. Alle on koottu seitsemän merkkiä, joiden avulla voit testata, oletko sinäkin puhelinaddikti.

1. Kun selaat some-tiliäsi, unohdat räpyttää silmiäsi

Jos huomaat, että sinun on suorastaan pakottauduttava räpäyttämään silmiäsi, on aika laskea puhelin alas. Lukuisat ihmiset kärsivät näköongelmista, joita liika puhelimen tai tietokoneen näytön tuijottaminen aiheuttavat. Oireita ovat muun muassa sumentunut näkö, päänsärky ja kuivat silmät. Jos huomaat kärsiväsi näistä vaivoista, vähennä näytön tuijottamista tai pidä ainakin säännöllisiä taukoja.

2. Lounaalla kulutat enemmän aikaa Facebookissa kuin ystävillesi jutellen

Sinulla on ongelma, jos laiminlyöt ystäviäsi, sillä tekstailu ja Facebookin selaaminen vievät huomiosi. Tosin tutkimukset paljastavat, että tällaista käytöstä on alettu pitää viime vuosina normaalina. Puhelinaddiktion yleistyminen on johtanut uskomukseen, että on aivan hyväksyttävää keskittyä baari-illan aikana enemmän puhelimeen kuin ympärillä istuviin ystäviin.

3. Myöhään illalla huomaat katsovasi kissavideoita, vaikka sinun pitäisi jo nukkua

Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka viettävät enemmän aikaa puhelimensa parissa ennen nukkumaan menoa kärsivät todennäköisemmin unen puutteesta ja myös unen laatu on heikentynyt.

4. Olet nauranut meemille kesken tärkeän kokouksen

Jos tekstailu tai puhelimen selaaminen vie niin paljon aikaa ettet ehdi suorittaa työtehtäviäsi, sinulla on ongelma ja todennäköisesti pomosi on jäljilläsi.

5. Mielestäsi puhelin on osa pöytäkattausta

Jatkuva puhelimen tarkkaileminen on osa rutiiniasi ruokapöydässä. Luultavasti kumppanisi tai perheesi on kuitenkin saanut tarpeekseen toiminnastasi. Kiireisen elämänrytmin lomassa yhteisen ajan löytäminen on muutenkin vaikeaa, joten perhesuhteiden säilyttämiseksi puhelin kannattaa jättää sivuun ainakin päivällisen ajaksi.

6. Teit elämäsi rankimman patikointiretken yrittäessäsi etsiä Wi-Fi-yhteyttä

Jos puuttuva tai katkeileva nettiyhteys saa sinut hermostumaan, kärsit ehkä puhelinaddiktiosta. Tutkimuksen mukaan yli 50 prosenttia älypuhelinten käyttäjistä ahdistuvat puhelimen kadotessa, akun loppuessa tai nettiyhteyden puuttuessa.

7. Katsot leffoja vain kotonasi, sillä elokuvateatterissa et saa selata puhelintasi rauhassa

Unohdat myös elokuvan seuraamisen, sillä puhelimen kyttääminen vie huomiosi. Jatkuva Facebookin ja Instagramin tarkkailu estävät sinua elämästä hetkessä.

Lähde: Redbook

Kuva: Pexels