Ummetus ja vatsakipu ovat erittäin ikäviä vaivoja, joista jokainen kärsii jossain vaiheessa elämää.
Jos ummetus jatkuu pitkään, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Kyseessä voi olla esimerkiksi ruoka-allergia tai ruoansulatushäiriö. Ummetus voi kuitenkin johtua myös pelkästään ruokavaliosta. Esimerkiksi nämä 7 ruokaa voivat aiheuttaa ikävää ummetusta ja vatsanväänteitä, vaikka sinulla ei olisi allergiaa tai esimerkiksi vatsahaavaa.

1. Kypsymätön banaani

Banaanit ovat monesti hyviä vatsalle, mutta kypsymätön banaani ei ole. Tohtori Tasaya Mundhran mukaan vihreän kuoren omaavat kypsymättömät banaanit voivat aiheuttaa ummetusta, koska niiden korkea tärkkelyspitoisuus vie keholta enemmän energiaa sen pilkomiseen.

2. Kofeiini

Etkö selviä päivästäsi ilman kahvia tai teetä? Jos kärsit ummetuksesta, liika kahvi voi olla pahasta. Kofeiini on rankka ainesosa vatsalle ja aiheuttaa lisäksi nestehukkaa.

3. Valkoinen leipä

Valkoisen leivän suuri tärkkelyspitoisuus johtaa viivästyneeseen ruoansulatukseen. Tämä hidastaa suolistoasi ja aiheuttaa ummetusta.

4. Jalostetut jauhot ja jyvät

Jalostetut tuotteet, kuten valkoinen jauho, sisältävät vähän kuituja ja edistävät siksi ummetusta. Kuiduton jauho toimii tavallaan ”liimana” suolissasi, mikä haittaa ruoansulatusta ja viivästyttää suoliston toimintaa.

5. Ruoat, jotka sisältävät gluteenia

Vehnässä, ohrassa ja rukiissa oleva gluteeni voi aiheuttaa ummetusta niillekin, joilla ei ole gluteeniallergiaa, koska runsasgluteeninen ruoka saattaa hidastaa ruoansulatusta.

6. Omenoiden syöminen öisin

Omenat ovat toki terveellisiä ja hyviä vatsalle, mutta jos niitä syö öisin, niiden pektiinikuitu saattaa häiritä lepotilassa olevaa suolistoa, jättäen aamuksi ikävää ummetusta.

7. Suklaa

Monien harmiksi suklaakin saattaa aiheuttaa ikäviä vatsavaivoja. Suklaassa on hurja määrä rasvaa, mutta ei ollenkaan kuituja. Suklaa voi hidastaa ruoansulatusta ja elintarvikkeiden kulkua paksusuolen läpi.

Lähde: Food NDTV

Kuva: PxHere