Kuukautiset ovat monelle yhä häpeilyn aihe, mutta aivan turhaan.
Tankotanssin nelinkertainen maailmanmestari Oona Kivelä on aloittanut yhteistyön kuukautiskuppeja valmistavan Lunetten kanssa. Kahden menestyneen naisyrittäjän yhteistyön kautta halutaan laajentaa positiivinen kuukautisvallankumous myös urheiluun.
Suomalainen Lunette jakaa kuukautisten ilosanomaa jo yli 60:ssä maassa suositun kuukuppinsa avulla. Juupajokelaisen yrittäjän Heli Kurjasen perustama kuukautiskuppeja ja niihin liittyviä hygieniatuotteita valmistavan Lunetten ja Kivelän tavoitteena on muuttaa kuukautisiin liittyviä asenteita voimaannuttaviksi ja lisätä kuukautisista käytävän keskustelun avoimuutta.
– Haluamme mullistaa tavan, miten kuukautisista puhutaan ja miten niihin suhtaudutaan. Urheilussa kuukautiset ovat valitettavasti yhä tabu, eikä avointa keskustelua juurikaan käydä. Oona on vahva ja inspiroiva nainen. Hän kuvastaa hyvin ”The power within” -ajatteluamme. Yhteistyön avulla haluamme kumota uskomuksia, joita urheiluun kuukautisten aikana liittyy, ja laajentaa positiivisen kuukautisvallankumouksen myös urheilun puolelle, kertoo Lunetten toimitusjohtaja Heli Kurjanen.
Lunetten lailla Oona Kivelä on alansa edelläkävijä. Hän aloitti tankotanssin jo kymmenen vuotta sitten ja on Suomen menestynein tankotanssija. Oona on voittanut neljän maailmanmestaruuden lisäksi lukuisia arvokisamitaleja ja on hallitseva Suomen mestari tankotanssissa.


– Urheilussa kuukautisista ei juurikaan puhuta, tai jos puhutaan, on se usein jotain negatiivista. Näin ei pitäisi olla ja nyt aiomme muuttaa asian. Palasin äskettäin vuoden tauon jälkeen kilpailemaan ja nyt tähtään Suomessa syksyllä 2019 järjestettäviin MM-kisoihin. Välivuoden jälkeen olen taas täynnä intoa ja on hienoa päästä tekemään yhteistyötä Lunetten kanssa, tankotanssija Oona Kivelä sanoo.

Suomalaiset kupit valloittavat maailmaa

Lunette on suomalainen menestystarina. Vuonna 2005 Suomen markkinoilla lanseerattua Lunette Kuukuppia myydään ympäri maailmaa: tällä hetkellä jälleenmyyntimaita on yli 40 ja verkkokaupan kautta kupit ovat levinneet jo 65 maahan. Kuukupit valmistetaan ja pakataan Suomessa, ja pakkausmateriaalit tehdään kierrätysmateriaaleista. Suurimpia vientimaita ovat Yhdysvallat, Ranska ja saksankieliset maat. Kurjasen mukaan Lunetten yhtenä tavoitteena on saada ekologinen kuukuppi saataville kaikkialla maailmassa.
– Kuukautiset ovat ihmisoikeusasia, sillä monissa maissa kuukautisten alkaminen vaikuttaa yhä negatiivisesti tyttöjen kouluttautumiseen ja näin sekä heidän että koko yhteisön tulevaisuuteen. Suomessakin kuukautisista puhutaan vielä häpeillen. Siksi haluammekin puhua laajemmin kuukautisista, naisten asemasta ja ympäristöystävällisimmistä valinnoista – sekä rakentaa samalla hieman tasa-arvoisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta kuppi kerrallaan, Kurjanen tiivistää.
Kuva: Instagram / Oona Kivelä