Alkoholin muutokset astuivat kokonaisuudessaan voimaan tänään 1.3., mikä tarkoittaa monen asian muuttumista ravintoloissa ja myös kotioloissa.
Enintään 5,5-prosenttisia oluita, siidereitä ja limuviinoja on saanut ostaa ruokakaupoista 1.1. lähtien, mutta tänään astuvat voimaan loputkin muutokset.

Nämä ovat nyt laillista toimintaa:

Juomia voi nyt ostaa velaksi muutenkin kuin luottokortilla. Esimerkiksi jos ravintolassa järjestetään juhlat, nautitusta alkoholista voi lähettää laskun myöhemmin. Lisäksi alkoholia voi nyt ostaa esimerkiksi erilaisilla mobiilisovelluksilla.
Alkoholia voi ostaa useamman kuin yhden annoksen kerrallaan.
Alkoholijuomien anniskeluaika päättyy klo 01.30, mutta anniskelua saa jatkaa aluehallintovirastolle tehdyn ilmoituksen jälkeen enintään klo 04.00:ään. Aiempi lupakäsittely siis poistuu, mutta ravintoloille tulee vaatimuksia järjestyksen valvonnasta. Ravintolaa ei tarvitse enää sulkea anniskelun päätyttyä, mutta anniskellut alkoholijuomat on nautittava tunnin kuluessa anniskeluajan päättymisestä. Viranomaisilla on oikeus rajoittaa ja kieltää anniskelu häiriöiden ehkäisemiseksi.
Yhdellä anniskeluluvalla saa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Erillisiä A-, B- tai C-lupia ei enää ole 1.3.2018 lukien. Lisäksi ravintolat voivat hankkia alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan. Alkoholijuomien myyntiä koskevat normaalit vähittäismyynnin säännöt eli ravintoloista saa ostaa samoja alkoholijuomia kuin kaupoista klo 9-21 joka päivä.
Itsenäisyyspäivän, uudenvuoden, vapun ja juhannuksen aattoyönä anniskeluaikaa saa jatkaa automaattisesti kello 03.00 saakka.
Uuden lain mukaan jokaisessa työvuorossa pitää olla täysi-ikäinen vastuuhenkilö. Hänelle ei enää aseteta erityisiä pätevyysvaatimuksia vaan alkoholilain osaamistodistus (ns. Anniskelupassi) riittää. Alkoholia voi ravintolassa anniskella vuorovastaavan valvonnassa 16 vuotta täyttänyt henkilö.
Usean ravintolan yhteiset anniskelualueet ovat sallittuja. Aiemmat tilapäiset anniskeluluvat korvataan osittain kevyemmällä menettelyllä. Ns. ”catering”-ilmoituksella ravintolat saavat jatkossa anniskella esimerkiksi aiemmin hyväksytyissä yritystiloissa, alueen juhlapaikoissa ja festivaaleilla tehtyään anniskelusta pelkän ilmoituksen aluehallintovirastolle.
Uuden lain mukaan matkustajan matkan pitää kestää vähintään 24 tuntia, jotta matkalta (esim. Venäjältä) saa tuoda alkoholijuomia. Ennen aika oli 20 tuntia.
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä muutoksena, kuka tahansa voi nyt valmistaa omaan käyttöön oluen, siiderin ja viinin lisäksi myös kiljua.