Eletään 1300-luvun Euroopan aikoja, jolloin rutto oli karmea vitsaus. A Plague Tale: Innocence alkaa ranskalaiselta maatilalta, jossa elelee Amicia-niminen tyttö, hänen veljensä Hugo, sekä Amician isä, äiti ja heidän palvelusväkensä. Traaginen tapahtuma tuo surun Amician mieleen, mutta pahempaakin on luvassa, kun Inkvisition sotilaat valtaavat maatilan, aikeenaan siepata Hugo-poika.

Seikkailu lähtee toden teolla liikkeelle pelottavissa tunnelmissa, kun pelaajan ohjaama Amicia suojelee veljeään, jota paikalle tulleet sotilaat ovat tulleet noutamaan jostakin mystisestä syystä. Toiminta on alussa vahvasti opastettua ja kontrollit neuvotaan ruudulla kätevästi eri tilanteiden mukaan.

Pelintekijät ovat onnistuneet erityisen hyvin seikkailun monipuolisessa toteuttamisessa, sillä tiivistunnelmaisen hiiviskelyn ja pienten palapelien ratkaisemisen lomassa nopeat toimintakohtaukset piristävät menoa kummasti. Etenemiseen saattaa olla vain yksi mahdollinen ratkaisu, mutta tavallisesti vaihtoehtoja on useampia.

Tyypillisesti eri tilanteista selviää piilottelemalla ja varjoihin sulautuneena tai vetämällä vihollisen huomion hetkellisesti muualle. Käytettävissään pelaajalla on varusterinkula, josta valitaan tilanteeseen sopiva esine ja pikanäppäimillä voi antaa ohjeita mukana kulkeville kumppaneille.

Tekoälyä pitää kuitenkin moittia sen suhteen, että toistipa samaa asiaa kuinka monta kertaa tahansa, niin viholliset eivät muutu siitä hullua hurskaammiksi – samat lauseet kerrotaan yhä uudestaan ja epäilyksiä ei synny. Välitallennuksia taas esiintyy sen verran harvoin, että toisinaan samojen kohtien toistaminen saattaa turhauttaa.

Inkvisiittorisotilaiden lisäksi päänvaivaa aiheuttavat rotat, jotka olivat entisaikaan pahimpia välikappaleita ruttoepidemian leviämisessä. Jo ennen peliin lähtöä ruudulla annetaan pieni vihje, mihin rottia kohdatessaan kannattaa turvautua, sillä lauman hyökkäys aiheuttaa välittömän kuoleman.

Pelissä on varsin usein tilanteita, joissa viikatemies korjaa satoa yhdestä epäonnistumisesta, joten haastetta piisaa. Loistava tunnelma ja paisuva musiikki niittävät tällöin positiivisia laakereita. Varjopuolena nopeissa tilanteissa ei ehdi ihailemaan taidokkaasti piirrettyjä maisemia, sillä grafiikka on erittäin tyylikkään oloista.

Oikeastaan pelin ainoa isompi rutinan aihe koskee kontrolleja, sillä katsetta käännettäessä kamera ’liukuu’ hetken käännettyyn suuntaan ja se ei miellytä silmää alkuunkaan. Ikään kuin liike jatkuisi sekunnin verran ennen kuin kuviteltu kitka pysäyttää liikkeen. Lisäksi vaikeustasoa ei voi muuttaa ollenkaan, vaan se pysyy vakiona koko pelin ajan.

Kokonaisuutena A Plague Tale: Innocence on älykkäästi rakennettu tyylikäs peli, joka tarjoaa muutamaksi illaksi viihdyttävää seikkailua. Tarinaa ei ole pilattu liiallisella toistolla ja matkan varrella kohdattavien ihmisten persooniin on käytetty aikaa, joten ihmiset ovat hyvin uskottavan oloisia.

18 vuoden ikärajastaan huolimatta peli ei mässäile liikaa väkivallalla, vaan pääpaino on tunnelmassa ja älykkäässä pulmanratkonnassa, höystettynä sopivalla määrällä toimintaa. Lisänä tarina kietoo pelaajan tiukasti mukaansa. Vahva suositus kaikille näistä ominaisuuksista kiinnostuneille.

Lajityyppi: Toimintaseikkailu / Selviytymiskauhupeli
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 14.5.2019
Testialusta: PS4
Alustat: PS4, Xbox One, PC/Windows
Kehittäjä: Asobo Studio
Julkaisija: Focus Home Interactive
Pelaajamäärä: 1