Mikäli olet aina halunnut tietää, miltä tuntuu olla pieni mehiläinen suuressa maailmassa, niin Bigben Interactiven kehittämä Bee Simulator on sinun valintasi. Ulkoisesti söpö ja realistisesti mehiläisten elämästä kertova simulaattori tarjoaa kohtalaisen paljon mukavaa puuhasteltavaa.

Kesä on jo kaukana takana ja talvi häämöttää, joten aurinkoinen pörriäispeli tuo pirteyttä pimeiden päivien keskelle. Englanninkielen taitajille Bee Simulator tarjoaa vapaan maailman seikkailun lisäksi tiedonjyväsiä ja melko mielenkiintoisen juonen purtavaksi, mutta peliä pystyy pelaamaan myös ilman sen ymmärtämistä.

Pelaaja saa ohjattavakseen pariviikkoisen mehiläisen, joka opetetaan heti alussa pesän tavoille eli se valjastetaan hankkimaan ruokaa. Lentäminen tuntuu aluksi haasteelliselta, mutta ajan kanssa siihen tottuu varsin nopeasti, sillä kontrollit on helppo omaksua.

Mehiläisten pesä sisältää pörriäisten oman lajikirjaston, jonne kootaan tietoja maailmalta löytyneistä muista eläväisistä. Luonnollisesti pesässä on myös mesivarasto ja kuningattaren oma kammio sekä paljon touhukkaita lajitovereita. Pirteän värikäs ympäristö näyttää hyvältä ja lentiäiset on animoitu realistisen oloisiksi.

Värikäs ympäristö on komeaa katseltavaa. Kuvassa näkymä ontosta puusta, jossa mehiläisten koti sijaitsee.

Bee Simulator on erittäin pelaajaystävällinen, sillä reilun kymmenen tunnin pelaamisella kuolo ei ole korjannut kertaakaan, eikä se ole välttämättä edes mahdollista. Tilanteen mokaaminen saa vain aikaan vinoilua vastapuolelta esimerkiksi nopeutta vaativissa tehtävissä, ja lähes kaikkea pääsee yrittämään heti uudestaan. Lisäksi seiniin tai muihin esteisiin törmääminen ei ole vaarallista, vaan se aiheuttaa vain kameran holtitonta heilumista. Päätarinan läpipeluun kuumottavin hetki koettiin hämähäkin verkossa, kun saalistaja lähestyi uhriaan ja irti piti päästä mahdollisimman nopeasti.

Mehiläiskatse auttaa löytämään harvinaisia kukkia. Yläpuolella oleva erikoinen kuvio toimii eräänlaisena kompassina, josta on hyötyä lähellä olevien tehtävien paikallistamisessa.

Meden keruun lisäksi pelissä on erilaisia haasteita, joita voivat olla esimerkiksi tappelut kiukkuisten ampiaisten kanssa, lentokilpailut muita öttiäisiä vastaan ja muiden eläinten auttaminen. Luonnollisesti myös ihmisiä nähdään eri paikoissa ja toisinaan on kertakaikkisen hupaisaa olla vaihteeksi se osapuoli, jota säikähdetään. Kukapa ei olisi joskus törmännyt vaikkapa olohuoneessa lentävään ampiaiseen, joka livahtaa sisään ikkunanraosta tuoksujen houkuttelemana. Niin ihmisten kuin muidenkin otusten pistäminen ja kiusaaminen on mahdollista tässä pelissä. Ihmisistä on tosin mainittava, että heidän ”puhuminen” on vain epämääräistä ölinää. Ilmeisesti peliin on haluttu luoda vaikutelma, ettei oma lentiäinen ymmärrä kaksijalkaisten puhetta.

Ihmiset reagoivat, kun lentää liian läheltä. Koetapa pistää maailmassa liikkuvia eläväisiä ja katso reaktiot!

Yksi harmillinen asia Bee Simulatorissa on sen lyhyys. Osaava pelaaja tahkoaa päätarinan läpi arviolta 6-7 tunnissa ja arvostelijalle ei tullut eteen mitään kovin uutta sen päätyttyä. Päätarinan loputtua peliin aukeaa vapaa lentotila ja puuttuvia haasteita voi käydä suorittamassa, mutta lähes kaikki on jo nähty siihen mennessä. Ilmapallojen puhkominen, muiden pörriäisten löylyttäminen, mehiläisten eläinarkiston kartuttaminen ja kaikkien liikkuvaisten pisteleminen huvittaa aikansa, mutta muuttuu pian varsin puuduttavaksi. Maailma vaikuttaa kuitenkin erittäin suurelta, joten kenties pelistä löytyy vielä yllätyksiä. Lisämausteina vauhdikkaat lentokisat ja tanssihaasteet muiden lentiäisten kanssa tarjoavat tekemistä sopivassa määrin.

Myös eläimet liikehtivät pörriäisen tullessa liian lähelle.

Kaikeksi onneksi tarinan päätyttyä peliin aukeaa myös pikamatkustusmoodi, sillä alueen laidalta toiselle lentäminen kestäisi muuten ikuisuuden. Asiaa voi toki auttaa herkuttelemalla ihmisten sokeripitoisilla eväillä tai keräämällä haasteista saatavia superkukkia, jolloin mehiläisen ns. Beetro-voima latautuu. Beetron avulla lentäminen on tuplasti vauhdikkaampaa ja matkanteko käy vikkelästi. Beetro on myös tärkein apuväline silloin, kun tietynlaisten kukkien mettä kerätään kedolta aikarajan puitteissa. Pörriäisellä on käytössään myös eräänlainen mehiläisvaisto, jolloin kukat näkyvät värikkäinä maassa harvinaisuutensa mukaan.

Valtava herhiläinen on ilmestynyt mehiläisyhteiskunnan riesaksi ja tunkeutunut pesään. Miten käy?

Kokonaisuutena Bee Simulator on mukava pieni peli, jossa riittää puuhaa muutamaksi illaksi. Suosituksena kannattaa ehdottomasti kytkeä hard-taso päälle helpon sijaan, sillä etenkin tappelut herhiläisten, ampiaisten, kuoriaisten ja muiden otusten kanssa ovat pelin viihdyttävintä antia ja vaikeammalla tasolla myös muissa tehtävissä on enemmän tekemistä. Esimerkiksi tappelu easy-tasolla on vain nappien painelua oikeaan aikaan, kun vaikeammalla mennään täysin reaaliaikaisesti. Teknisesti peli on erittäin valmiin oloinen, ja muutamat pikkubugit ehdittiin korjata nopeasti päivityksen avulla. Kaikeksi onneksi peliä ei julkaistu täysihintaisena tekeleenä, joten 40 euron hinta tuntuu sopivalta puuhastelun määrään ja etenkin trophyjen runsauteen nähden.

Lajityyppi: Simulaatio
Ikäraja: 3+
Julkaisuaika: 12.11.2019
Testialusta: PS4
Alustat: PlayStation 4, Xbox One, PC (Windows), Nintendo Switch
Kehittäjä: Varsav Game Studios
Julkaisija: Bigben Interactive
Pelaajamäärä: 1