Gearbox Softwaren tunnettu pelisarja sai kolmannen osansa, kun Borderlands 3 näki päivänvalon. Hulvattomalla huumorilla ja sarjakuvamaisella tyylillä höystetty innovatiivinen tekele kuuluu oman genrensä parhaimmistoon.

Latausruutujen tuijottelu ei ole onneksi kovin pitkäaikaista

Borderlands 3:n tarina keskittyy pelaajien ohjastamien Vault Hunter -hahmojen ympärille. Valittavana on kaikkiaan neljä erityyppistä sankaria, jotka ovat mukavan erilaisia. Rääväsuisen FL4Kin rinnalla taistelee eläinrobotti, Amara tekee tuhoa erilaisilla luonnonelementeillä, Moze toimii lähitaistelu- sekä räjähde-eksperttinä ja Zane on porukan palkkatappaja. Jokaisen hahmon kyvyt voi rakentaa mieleisikseen taitopisteiden avulla kykypuun kautta.

Useamman pelaajan voimin seikkailu vaikuttaa huomattavasti mielekkäämmältä ryhmäpuuhastelulta, sillä yksin pelaajan henki on toisinaan tiukassa. Kaikeksi onneksi pelintekijät ovat ajatelleet myös pelattavuutta, sillä kokemattomammat seikkailijat voivat halutessaan valita helpomman vaikeustason. Lisäapuna kuolema ei korjaa pelaajaa saman tien elämänmittarin tyhjentyessä, vaan toisen mahdollisuuden saa kaatamalla minkä tahansa kentällä mellastavan vihollisen riittävän nopeasti.

Lilithin hienot liekkisiivet!

Hyvin pitkälti tehtävät noudattavat samaa kaavaa. Otetaan toimeksianto vastaan, katsotaan sijainti kartalta, ajetaan perille erikoisten kulkupelien avulla tai hyödynnetään pikamatkustusominaisuutta, lahdataan iso kasa vihollisia ja kerätään loottia matkan varrelta. Päälle päätteeksi myydään turhat tavarat rahavarantojen kasvattamiseksi ja kuitataan tehtäväpalkinto. Tietty kaavamaisuus näkyy turhan usein, vaikka välillä saadaan erilaista pureskeltavaa hurjien pomotaisteluiden muodossa. Hamstraajan luonteen omaaville kerättävää on suoraan sanottuna aivan liikaa ja suurin osa romppeista kannattaa jättää koristamaan maisemaa.

Tyreen, pelin pahiksia

Pelimaailma itsessään on laaja ja värikäs, todellista silmäkarkkia sarjakuvamaisen tyylin ystäville. Myöskään äänimaailmassa ei ole tingitty ja hahmot on piirretty todella yksityiskohtaisesti. Sama pätee vihollisjoukkioihin, sillä vastaan asettuvat koneet, ihmiset ja muut karvaturriaiset ovat kiitettävän erilaisia – mielikuvitusta tihkuvista pääpomoista puhumattakaan.

Teknisesti Borderlands 3 on erittäin valmiin oloinen, mutta intensiivisimpien taisteluiden kohdalla ruudunpäivitys saattaa joskus notkahdella. Tämä ei kuitenkaan pilaa pelinautintoa, jota riittää parhaimmillaan kymmeniksi tunneiksi ennen kuin päätarina loppuu. Matkalle mahtuu myös aimo annos roisia alapäähuumoria ja pimeitä vitsejä, jollaiset eivät välttämättä ole kaikkien makuun, mutta arvostelijaa ne naurattivat kelpo lailla.

Pian otetaan örvelöstä mittaa

Kokonaisuutena Borderlands 3 tarjoaa mukavan pitkän seikkailun, joka on parhaimmillaan porukalla pelattaessa. Räiskintä, loputon loottaaminen, kummallisten aseiden kirjo, mielikuvitukselliset hahmot ja hyvä huumori ovat sen parhaita puolia. Eikä pelaaminen suinkaan lopu tarinan läpäisyyn, sillä niin sanottu endgame-osuus tarjoaa paljon puuhaa muun muassa isomman haasteen muodossa.

https://youtu.be/Av5Eyx3bGtM

Lajityyppi: Toimintaroolipeli
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 13.9.2019
Testialusta: PS4
Alustat: PlayStation 4, Xbox One, PC (Windows), Google Stadia (tulossa)
Kehittäjä: Gearbox Software
Julkaisija: 2K Games
Pelaajamäärä: 1-2 (paikallisesti), 2-4 (verkossa)