Spiders-pelistudion kehittämä toimintaroolipeli GreedFall sijoittuu 17. vuosisadan ajankohtaan luotuihin fantasiamaisemiin. Paljon syvällistä sisältöä tarjoava tekele kutkuttaa mielen syövereitä etenkin älykkäillä haasteillaan ja historiallisella vaikutelmallaan.

Hahmonluonnin yhteydessä voi valita kolmesta erilaisesta hahmosta, joita ovat kaukotaisteluun erikoistunut velho, lähempää käsirysyä suosiva soturi ja eräänlainen porukan yleismies, joka toimii porukan tukihahmona yhteenotoissa. Jokaista hahmoa pääsee kokeilemaan harjoitusvastustajien kanssa ennen maailmalle lähtöä hyvin tehdyn tutorial-ohjeen saattelemana. Oletuskontrollit tuntuivat aluksi lähes kaoottisen herkiltä, mutta niihin tottuu ajan kanssa ja tärkeimpiin säätöihin pystyy tarvittaessa itse vaikuttamaan.

Seikkailun protagonistina toimii aatelissukuun kuuluva De Sardet, jonka ammatti on diplomaatti. Seikkailun runko rakentuu Serenen kaupungissa, jossa malichor-tauti kylvää tuhoa. De Sardetin yksi päätavoitteista on löytää hoitokeino tähän.

Heti ensimmäisten juttutuokioiden aikana selviää, että runsaat dialogit ja kattava tarinankerronta ovat iso osa GreedFallia. Toisinaan yhdessä ainoassa keskustelussa voi vierähtää useita minuutteja, sillä ihmisillä saattaa olla asiaa pienen novellin verran. Keskustelu on mukaansatempaavan mielenkiintoista ja ääninäyttelijät osaavat asiansa. Kynnyksenä on riittävä englannin kielen taito, vaikka karttamerkinnät auttavatkin tehtävien suorittamisessa. Juoni on kuitenkin niin iso osa seikkailua, että ilman lukemista jää paljosta paitsi.

De Sardetin mentori, Kurt. Sivuhahmoilla ei ole kykypuuta, mutta näiden varusteita voi päivittää paremmiksi.

De Sardet kohtaa matkansa aikana tiimitovereita, joita löytyy pelistä kaikkiaan viisi kappaletta. Seuralaiset tarjoavat tukea ja turvaa yhteenotoissa vihollisten ilmestyessä ja voipa heidän kanssaan viritellä myös romanttisia suhteita seikkailun aikana. Päätarinan ohella kumppaneilta saa myös kelpo tukun sivutehtäviä suoritettavaksi.

Erityisen kiehtovan GreedFallista tekee sen tehtävien monimuotoisuus. Pelaaja voi valita käytetäänkö ratkaisuun esimerkiksi oveluutta, raakaa voimaa, vahvoja keskustelutaitoja tai vaikkapa lahjontaa. Ratkaisutapoja on useita, joten käytännössä väärää valintaa ei ole. Oman hahmon kykypuun rakentamisella on iso merkitys, sillä kaikkea ei voi avata ja etenkin pelin alkupuolella taidot ovat hyvin rajalliset.

Jokainen teko vaikuttaa maailman eri osiin valitun tavan pohjalta, joten harkintaa kannattaa käyttää. Erityisen haastavaa valintatilanteissa on tehdä päätös kahden ikävän asian väliltä ja tällöin punnitaan pelaajan johtajaominaisuudet. Seikkailua voi kuvailla tietyiltä osin itsensä rakentamaksi, riippuen tekemistään päätöksistä.

GreedFallin graafinen ulkoasu sopii erityisen hyvin sen ajankohtaan.

Ihminen on tunnetusti se luomakunnan julmin peto, mutta GreedFallista löytyy ihmisvastustajien lisäksi myös toinen toistaan pelottavampia otuksia. Siivekkäät ja neljällä jalalla kulkevat mörrinkäiset tuovat mukavaa vaihtelua seikkailuun älynystyröiden rassaamisen ohessa. Oman osuutensa käsittävät myös haastavat pomotaistelut, joissa pahimmillaan kymmenen kertaa pelaajan kokoinen otus uhkaa päättää seikkailun. Alla kuva yhdestä pelin monista pomoista.

Kokonaisuutena GreedFall on pieneltä pelistudiolta mainio aikaansaannos, sillä monimuotoinen tarina, kiinnostavat haasteet ja pienen kirjan verran keskusteluita sisältävä peli pitää tiukasti otteessaan loppuun asti. Suurimpana kynnyksenä riittävä englannin kielen taito on suositeltavaa, muuten upea kertomus menee hukkaan.

Seikkailulle tuli mittaa normaalilla vaikeustasolla lähes 27 tuntia, johon saa vielä reippaasti lisäaikaa suorittamalla enemmän sivutehtäviä. GreedFall on peligenrensä ylpeä edustaja ja se kestää vertailun esimerkiksi erinomaisten Dragon Age -pelien ja kenties jopa äärimmäisen kovia arvosanoja keränneen Witcher 3:n kanssa. Vahva suositus tarinavetoisten toimintaroolipelien ystäville.

Lajityyppi: Toimintaroolipeli
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 10.9.2019
Testialusta: PS4
Alustat: PlayStation 4, Xbox One, PC (Windows)
Kehittäjä: Spiders
Julkaisija: Focus Home Interactive
Pelaajamäärä: 1