Peliarvio: L.A. Noire

Film noir oli 1940- ja 1950-luvuilla kulta-aikaansa nauttinut tummien sävyjen ja voimakkaiden kontrastien siivittämä elokuvagenre, joka poikkesi Hollywoodin valtavirrasta. Näistä elokuvista löytyi lähes aina murhia, ristiriitaisia tunteita ja femme fatale. L.A. Noire on aitoa film noiria, ja enemmän.

L.A. Noire edusti julkaisunsa aikaan vuonna 2011 pelien parasta AAA-luokkaa. Remasteroidun 4k-version pelimekaniikka tuntuu nykypeleihin verrattuna hieman vanhentuneelta, mutta parhaimmillaan tämän pelin pelaaminen on kuin olisi itse mukana laadukkaan rikoselokuvan tapahtumissa. Elokuvamainen kerronta väkevöityy visuaalisen tyylinsä lisäksi erittäin vakuuttavien näyttelijäsuoritusten ja loisteliaan kasvomallinnuksen myötä. Monet sivuroolien esittäjistä ovat tunnettuja amerikkalaisia elokuva- ja tv-näyttelijöitä, joiden bongaaminen tuo peliin mukavaa lisämaustetta.

Remasteroitu 4k-versio sisältää alkuperäisen pelin lisäksi kaiken ladattavan sisällön sekä uusia keräilytuotteita ja etsivän pukuja. Graafisesti kaikki näyttää tietenkin alkuperäistä tarkemmalta, mutta hieman vanhahtavia tekstuureja uusikaan versio ei kykene luomaan luo uusiksi.
1940-luvun Los Angelesiin sijoittuvan pelin päähahmo on Cole Phelps, toisen maailmansodan veteraani, joka aloittaa kaupungissa liikennepoliisina. Phelps etenee urallaan murharyhmään ja siveyspoliisiin, mutta film noir -henkisesti Phelps huomaa kuitenkin pian, että jos elämä jotain antaa, se myös ottaa.

Pelissä on käytetty MotionScan-tekniikkaa, jossa näyttelijöiden ilmeet tallennetaan 32:lla kameralla eri kuvakulmista. Ilmeet ovatkin tärkeässä roolissa tässä pelissä, sillä rikokset ratkotaan itse kerättyjen johtolankojen ja tiukkojen kuulustelujen avulla. Tehtäväsi kuulusteluissa on hyödyntää keräämiäsi todisteita totuuden selvittämiseksi. Seuraamalla tarkoin kuulusteltavan kasvojen ilmeitä, voit päätellä puhuuko hän totta vai ei, ja tarina etenee sen mukaisesti. Jos syytöstesi takana ei ole todisteita, nolaat itsesi, kuulusteltava pilkkaa sinua, pomosi haukkuu sinut pystyyn ja tulet takuuvarmasti seuraavaan kuulusteluun paremmin valmistautuneena. Kuulusteluihin on uudessa versiossa tehty eräs tärkeä muutos. Phelpsille tarjotaan nyt enemmän vaihtoehtoja reagoida kuulusteltavan vastauksiin.

L.A. Noiren intensiivinen elokuvamainen kerronta pitää otteessaan, ja vaikka jotkut takaumat voivat vaikuttaa irrallisilta, niiden merkitys selviää myöhemmin, kuten kunnon rikoselokuvissa kuuluukin. Phelpsin uran eteneminen on dramaturgisesti ajatellen rakennettu epäloogisesti, mutta lajityyppi huomioon ottaen silläkin on perusteensa.
Todentuntuiset sivuhahmot ovat erittäin hyviä ja uskottavia, joten pelin värittömin hahmo on yllättäen itse Phelps, jonka puheenparsi ja ilmeet ovat varsin yksioikoisia. Phelps on ulkoisesti neutraali, mutta pinnan alla asustaa kuitenkin  mielenkiintoinen hahmo, jonka persoonasta paljastuu uusia puolia tarinan edetessä.

Pelin julkaisijan Rockstar Gamesin tuotokset Red Dead Redemption ja jättimenestyksen saavuttanut Grand Theft Auto -pelisarja ovat tunnettuja vapaasta hiekkalaatikkomaisesta pelimaailmastaan. L.A. Noiren 1940-luvun Los Angeles on upeasti mallinnettu ja siellä voi ajella vapaasti, mutta varsinainen hiekkalaatikko se ei ole, sillä kaupungin omatoimiselle tutkimiselle ei ole minkäänlaista motivaatiota. Eri puolilla kaupunkia sijaitsevat sivutehtävät tulevat vastaan joka tapauksessa päätehtäviä suoritettaessa, eikä tehtävien ulkopuolisiin rakennuksiin pääse sisälle. Sivutehtävät ovat yllättävän suoraviivaisia katurikosten selvittelyjä ja niiden panttivankitilanteet selvitetään toisen maailmansodan aikakauden mukaisesti nopeasti ja ilman ylimääräisiä neuvotteluja. Sivutehtävät toistavat itseään ja ne tuntuvat päälle liimatulta toimintaelementiltä, mutta niitä ei ole pakko suorittaa pelin läpäisemiseksi. Tekemistä pelissä riittää yllin kyllin joka tapauksessa. Pelikokemus vastaa vähintään kymmentä pitkää elokuvaa, sillä erolla tietenkin, että olet itse toiminnan keskipisteessä.
Jos olet täysi-ikäinen, pidät (rikos)elokuvista ja pelaamisesta etkä odota 4k-päivityksestä huolimatta täyttä tämän päivän pelien grafiikkaa, L.A. Noire on kokemisen arvoinen hankinta. Normaalia alhaisemmasta hinnastakaan haittaa ole.
Lajityyppi: Toiminta
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 14.11.2017
Testialusta: PS4
Muut alustat: Xbox One, Nintendo Switch, (VR-versio: HTC Vive)
Kehittäjä: Team Bondi, Rockstar Games
Julkaisija: Rockstar Games
Pelaajamäärä: 1