NHL 20 on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa ja pahimmat bugit on saatu korjattua päivityksillä. Lopputuloksena aiemmista vuosista on menty selvästi eteenpäin ja Electronic Arts kerää pisteet kotiin kiekkopelillään pienistä säröistä huolimatta.

Kaukana ovat ne ajat, kun NHL 19:n parissa tuskailtiin huonosti toimivan verkkopelin vuoksi, sillä NHL 20 on huomattavasti viimeistellympi peli. Teknisen toimivuuden parantamisen lisäksi mukaan on mallinnettu peräti 45 erilaista laukaisuanimaatiota, jotka tekevät pelistä entistäkin realistisemman. Perinteisten pelimuotojen lisäksi mukaan on lisätty eräänlaisia miniturnauksia, joissa voi haastaa muita ihmisiä joko yksin tai kolmen pelaajan porukoissa.

Chel-haasteet ovat mukava lisä pelissä. Niitä voi suorittaa niin online-puolella kuin myös tietokonetta vastaan.

Uudistusten mukana myös vanha selostajatutkapari jäi ”eläkkeelle”, ja päävastuun ovat ottaneet James Cybulski sekä Ray Ferraro. Ferraro on ollut jo aikaisemmin selostuskopissa mukana, mutta esimerkiksi edeltävässä NHL-pelissä hän on toiminut kaukalon laidalla kommentaattorina. Uudenkarhean kaksikon jutustelu miellyttää kuulijaa, ja heidän reaktionsa kaukalon tapahtumiin ovat uskottavan kuuloisia.

Lisäväriä selostuskoppiin on saatu myös tuoreen päivtyksen myötä, sillä tunnetun räppärin, Snoop Doggin, ääntä kuullaan otteluiden aikana. Hänen tarinansa tulevat tosin kovin pian tutuiksi, mutta miehen reagoinnit etenkin maalien ja hienojen torjuntojen aikana ovat mielekästä kuultavaa.

Snoop Doggin rinnalle tuotiin myös kaksi kotimaista räppäriä, kun räppiduo JVG lisättiin mukaan viimevuotiseen tapaan. Jare Brand ja Ville Galle esiintyvät ONES NOW -pelimuodossa. Erona viimevuotiseen kaverukset ovat pelattavina hahmoina kaukalossa.

Erilaisia pelimuotoja on runsaasti tarjolla.

”Tosi hyvää palautetta tuli jo viime vuoden hahmoista! Varsinkin kun statsit oli kunnossa! Oli myös hieno laittaa peli käyntiin, kun Tarkenee lähti aina suoraan soimaan”, kertoo Jare Brand.

”Siistii, et tänä vuonna meidän pelihahmoilla pääsee pelaamaan vähän vapaammin. Tottakai täytyy kokeilla, et kumman hahmolla pysyy limppu paremmin lavassa”, tuumaa Ville Galle.

”Snoop Dogg on totta kai meille legendaarinen artisti. Hienoo, että Snoop on myös päässyt kovien änäriäijien seuraan ja vie kiekkokulttuuria eteenpäin jenkeissä!” lisää Brand.

Pelaajien kuvat ovat aidon näköisiä. Torjunta-animaatioita nähdään usein kohokohtina pelikatkoilla.

Myös maalivahtipeli on kehittynyt, sillä kassarit reagoivat nykyisin paljon paremmin irtokiekkoihin, eikä niin sanottuja tuurimaaleja nähdä enää kuin hyvin harvoin. Myös torjunta-animaatioita on lisätty ja kassarit osaavat ohjata laukaukset paremmin turvallisemmille vesille. Tietynlainen tekoälyn oppiminen olisi parantanut maalivahtityöskentelyä vielä entisestään, sillä niin sanottuja ”varmoja” maaleja nähdään vieläkin liian usein. Veskareista ei voi kuitenkaan tehdä täysin ohittamattomia ja nykyinen paletti toimii hyvin.

NHL 20:n parhaat väännöt nähdään edelleen online-puolen 10-12 pelaajan mittelöissä, kun tekoälypelaajat eivät ole mukana kuin korkeintaan tolppien välissä. Bottipuolustajat reagoivat liian tarkasti kaikkiin irtokiekkoihin ja mies miestä vastaan -tilanteissa ohipääseminen on käytännössä mahdotonta. Vastaavasti hyökkäyspäässä irtokiekkoihin reagoivat tietokonepelaajat ovat maalitilanteissa lähes lyömättömiä millintarkkojen ajoitustensa vuoksi.

Pelikello on siirtynyt ruudun alaosaan. Uudistus ei miellyttänyt aluksi, mutta ajan kanssa siihen on tottunut. Vasen yläkulma olisi silti luontevampi paikka esim. peli- ja jäähykelloille.

Bottipelaajien ”ylivalta” häiritsee myös isompien joukkueiden pelejä, sillä yksikään 4-6 pelaajan joukkue ei taatusti lähde vapaaehtoisesti ”bottiviidakkoon” vaikkapa kahden ihmispelaajan joukkuetta vastaan. Tässä Electronic Arts ei ole halunnut uudistua, sillä olisi jo korkea aika siivota 2-3 pelaajan joukkueet kolmen pelaajan pukukoppeihin ja pois kuuden pelaajan pukuhuonetiloista. Otteluiden alkamiseen menee aivan liikaa aikaa, kun isommat peliporukat välttelevät pienempiä ja vastustajan löytyessä otetaan jalat alle.

Teknisen toimivuuden parantaminen on kuitenkin se isoin ja paras muutos edeltäjään nähden, sillä nyt päästään pelaamaan huomattavasti enemmän. Myöskään yhteysongelmat eivät ole häirinneet kuin hyvin satunnaisesti ja pelaaminen kaukalossa on aidosti kivaa. NHL-tähtien nimikkolaukausanimaatiot ovat upeita, mutta jopa 3-4 näppäimen painelu niiden aikaansaamiseksi alkaa kuulostaa enemmän tappelupelien kombinaatiolta kuin kaukaloon sopivalta.

Joistakin maalitilanteista ja näyttävistä taklauksista näytetään parhaat palat lähitilanteissa ennen erätaukoa.

HUT ja World of Chel ovat edelleen ne kiinnostavimmat pelimuodot, kun otetaan mittaa muista ihmispelaajista. Pienenä sivumausteena voi vääntää pipolätkämatseja tekoälyn tähtikolmikoita vastaan ja yhteen maaliin pelattavat kolmen pelaajan turnaukset ovat varsin mukavaa ajanvietettä. Lisäväriä tietokonetta vastaan pelatuissa haastematseissa nähdään joukkueiden maskotin muodossa, sillä sellainen saattaa hypätä jäälle pelaamaan milloin tahansa. Tavallaan myös Battle Royale on tuotu mukaan NHL-skeneen, sillä 81 pelaajan eliminaatioturnauksissa edetään jatkoon vaihe kerrallaan, voittamalla muita kolmen pelaajan tiimejä.

Kokonaisuutena NHL 20 on erittäin hyvä peli, vaikka pienet rosoisuudet naarmuttavatkin ehjää pakettia tänä(kin) vuonna. Hintakaan ei enää päätä palella, sillä kolmen kuukauden odottelun jälkeen pelin hankintakustannukset ovat pudonneet 40 euroon. On mielenkiintoista nähdä, miten pelisarja uudistuu seuraavan konsolisukupolven kohdalla, sillä Electronic Arts teetti julkaisun kynnyksellä pelimedioille kyselyn, jossa tiedusteltiin toiveita tulevien NHL-pelien uudistuksia ajatellen. Niitä aikoja odotellessa voi nauttia NHL 20:stä, hyvästä jääkiekkopelistä.

Lajityyppi: Urheilupelit
Ikäraja: 12
Julkaisuaika: 13.9.2019
Testialusta: PS4
Alustat: PlayStation 4, Xbox One
Kehittäjä: EA Canada
Julkaisija: EA Sports
Pelaajamäärä: Yksinpeli, moninpeli