Aktivistiryhmä puuttui napakasti NRJ-juontajan sanavalintaan – radiokanavalta tyhjentävä vastaus

Sosiaalisessa mediassa toimiva aktivistiryhmä Cult Cunth tarttui hiljattain NRJ-radiokanavan juontajan erehdyksessään käyttämään sanavalintaan ja syytti tätä ableismista, eli vamman perusteella syrjimisestä.

Cult Cunth otti asian esille omalla Instagram-tilillään.

– Nuorten ja nuorten aikuisten suosiman NRJ-radiokanavan juontajat keskustelivat maanantaina 1.2.2021 iltapäivällä arvoitukseen oikeaa vastausta odottaessa mm. kotitöistä. Keskustelun yhteydessä toinen juontajista sanoi yhdestä kotityöstä: ”Se on niin vammasta hommaa”, Cult Cunth kirjoittaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

– Tämä on ableismia (syrjintää vamman perusteella) ja kohdistuu hyvin moneen ihmiseen. Ableismi ei ole koskaan hyväksyttävää. Olet aina ableistinen, jos käytät sanaa ”vammainen” missään muussa yhteydessä kuin kuvaamaan ihmistä, joka on vammainen tai vammautunut pysyvästi.

Cult Cunthin mukaan vammaiset henkilöt joutuvat usein kohtaamaan erilaisia ihmisten ja instituutioiden ennakko-oletuksia sekä syrjivää kohtelua.

– On enemmistön tehtävä korjata syrjiviä asenteita ja rakenteita niin, että vähemmistöön kuuluvat ovat samanarvoisia heidän kanssaan.

Cult Cunth vaatii postauksessaan NRJ-radiokanavaa kantamaan vastuun virheestään – ja näin radioyhtiö tekeekin.

NRJ:n ohjelmapäällikkö Sini Koskenseppä kiittää julkaisun kommenttikentässä Cult Cunthia koko radiokanavan toimituksen puolesta siitä, että ryhmä on ottanut tärkeän asian esille.

– Moi! NRJ:n iltapäiväohjelmassa käytiin tosiaan maanantaina 1.2. tässä postauksessa mainittu keskustelu, Koskenseppä aloittaa kommenttinsa.

– Juontaja, jonka lainaus postauksessa on, ymmärsi saman tien sanojen tultua ulos puhuneensa täysin väärin ja hän on siitä valtavan pahoillaan. Me kaikki kanavalla ymmärrämme, että sanavalinnoilla on valtava merkitys ja haluamme olla tukemassa sellaista keskustelukulttuuria, jossa jokaista arvostetaan ja kunnioitetaan. Kiinnitämme asiaan jatkossa entistäkin enemmän huomiota.

– Kiitos, kun olette aktiivisia ja huomautitte meitä asian tärkeydestä ja vastuunkannosta, Koskenseppä summaa.

Lue myös:

YleX: Herra Ylppö pilaili Vain elämää -kuvauksissa vammaisten kustannuksella – pyytää nyt anteeksi!

Salkkarit-tähti Jasmin Voutilainen avautuu mielenterveyshaasteistaan – ”Haluan normalisoida ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriöitä”

Sara Sieppi juhli ilman maskia – kommentoi nyt närkästyneenä Seiskan juttua: ”Oli isoa biletystä kerta kaikkiaan”


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.