Noin 30-vuotiasta Espoossa asuvaa miestä epäillään 12 törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 39 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä kahdesta lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä.

Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti eilen saaneensa valmiiksi esitutkinnan poikkeuksellisen laajassa rikossarjassa, jossa noin 30-vuotiasta miestä epäillään yhteensä 52 eri lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Viranomaiset eivät ole ilmoittaneet miehen kansalaisuutta, mutta Iltalehden mukaan hän on kotoisin Turkista

Mies vaani uhrejaan sosiaalisessa mediassa

Esitutkinnassa selvisi, että epäilty lähestyi uhrejaan sosiaalisessa mediassa. Instagramissa ja Snapchatissa miehen aloitteesta liikkeelle lähteneet keskustelut alkoivat jutusteluna, mutta kääntyivät nopeasti seksuaalissävytteiseksi. Keskustelun aikana mies pyysi uhreilta video- ja kuvamateriaalia ja lähetti heille sellaista myös itse. Uhrit ja epäilty eivät poliisin tietojen mukaan tavanneet kasvokkain.

– Hyväksikäytöt ovat tapahtuneet vuosina 2018 ja 2019. Uhrit ovat kotoisin eri puolilta Suomea ja he ovat iältään 9–15-vuotiaita tyttöjä, kertoo tutkintaa johtanut rikoskomisario Max Bock.

Häpeän taakka – vain yksi uhri kertoi asiasta aikuiselle

Länsi-Uudenmaan poliisi alkoi tutkia epäillyn tekemisiä, kun yksi uhreista otti yhteyttä poliisiin alkuvuodesta 2019. Kyseinen lapsi oli ainoa, joka pli puhunut asiasta aikuiselle.

– Kaikki muut tapaukset tulivat esiin oman kattavan tutkintatyömme myötä. Kuten epäiltyjen rikosten ja uhrien suuresta lukumäärästä voi päätellä, työtä tapauksen eteen on tehty todella paljon. Olen tyytyväinen siitä, että tapauksen todellinen luonne selvitettiin ja asia on nyt valmis syyteharkintaa varten, Bock sanoo.

Se, että kaikki muut lapset jättivät kertomatta aikuiselle epäillyn yhteydenotoista tai viestittelystä, huolestuttaa Bockia. Yleisesti vaikuttaisi siltä, että syynä oli lasten kokema häpeän tunne.

– Toivon, että vanhemmat keskustelevat lasten kanssa siitä, kuinka sosiaalisen median palveluissa tulee toimia, ja etenkin siitä, mitä tehdä, jos aikuinen henkilö lähestyy lasta niin sanotusti omituisilla viesteillä. Lapsia tulee kannustaa kertomaan välittömästi tapahtumista luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa käsittelemään asiaa ja ottaa tarvittaessa yhteyttä poliisiin, Bock kannustaa.

Epäilty on ollut vangittuna 9. maaliskuuta alkaen. Seuraavaksi juttu siirtyy syyteharkintaan. Samana päivänä vangittiin Marokosta lähtöisin oleva 64-vuotias ”Eno”, jota epäillään tässä vaiheessa 25 rikoksesta. Hänen epäillään muun muassa houkutelleen lapsia asunnolleen Helsingin Laajasaloon ja raiskanneen heitä 13 vuoden ajan.

(Kuvassa Snapchatin logo)