Keväällä 2021 Helsingissä paljastui poikkeuksellisen törkeä rikosvyyhti, jonka takana oli sarjaraiskaaja, taksikuski Arian Juhana Rezaji, 45. Rezajin uhreiksi joutui useita nuoria naisia, joista yksi oli tunnettu mediapersoona ja yrittäjä Iida Ketola.

Tapausta on vuosien saatossa käsitelty laajasti Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus tuomitsi Rezajin aiemmin 6 vuoden ja 3 kuukauden vankeuteen.

Nyt tapahtumia on tarkasteltu ylemmässä oikeusasteessa Helsingin hovioikeudessa, ja tämän myötä Rezajin vankeusrangaistusta on korotettu 6 vuoteen ja 5 kuukauteen. Asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Käräjäoikeuden miehelle langettama tuomio pysyi pääosin voimassa Helsingin hovioikeuden tarkastelussa.

Kaksi syytteistä hovioikeus kuitenkin hylkäsi kokonaan. Syytteet koskivat raiskausta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoa.

Lisäksi hovioikeus teki muutoksia neljään muuhun syytekohtaan ja katsoi, että tekohetkellä 16-vuotiaaseen uhriin kohdistuneen tekokokonaisuuden osalta käräjäoikeuden rangaistus oli liian lievä.

Iida Ketolaan kohdistuneen raiskauksen ja vapaudenriiston tuomioperusteet pysyivät hovioikeudessa samana.

Osaa sarjaraiskaajan lukuisista rikossyytteistä ei ole vielä ehditty käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Iida Ketola poseerasi kameralle Malja Helsinki VIP -avajaisissa huhtikuussa. Kuva: AOP

Ketola on puhunut järkyttävästä kokemuksestaan avoimesti julkisuudessa. Viime syksynä hän avautui traagisista tapahtumista TV5-kanavalla esitetyssä Ratkaisematon tapaus Suomi -ohjelmassa.

Ohjelmassa Ketola kertoi juhlineensa crossfit-porukkansa kanssa pikkujouluja Helsingin yössä, minkä jälkeen hän astui taksiin ja pyysi kuskia viemään hänet kotiosoitteeseensa. Pikkujouluja ennen Ketola oli osallistunut edesmenneen ystävänsä muistotilaisuuteen yhdessä silloisen aviomiehensä, mediapersoona Renne Korppilan kanssa.

Pian Ketola huomasi, että taksikuski ajoi kovaa vauhtia väärään suuntaan. Kuski ei puhunut sanaakaan, mutta alkoi koskettelemaan Ketolan jalkoja. 

Taksikuski vei Ketolan omalle kotipihalleen ja pyysi naista luokseen. Kun Ketola ei suostunut, lähti kuski ajamaan muualle ja pysähtyi lopulta metsätielle.

– Hän raiskasi minut auton sisällä. En hirveästi muista mitään yksityiskohtia, Ketola kuvaili ohjelmassa.

Maanantaina (29.5.) Ketola avasi etukäteen oman Instagram-tilinsä Stories-osiossa tuntemuksiaan liittyen hovioikeuden keskiviikkona julkistettavaan päätökseen. Ketola julkaisi aurinkoisen selfie-kuvan miesystävänsä, vapaaottelija Janne Elonen-Kulmalan kanssa. Molemmat poseerasivat kuvassa varsin onnellisen näköisinä.

Kuvan ohessa Ketola paljasti kokeneensa kuitenkin suurta ahdistusta hovioikeuden tuomiosta.

– Tää kuva on täydellinen muistutus siitä, kuinka me jaetaan hyviä hetkiä, eikä niistä oikeastaan voi päätellä yhtään mitään, Ketola pohjusti kirjoitustaan.

– Sain pari päivää sitten meilin, että hovioikeus antaa päätöksensä ylihuomenna, jossa olen vastapuolena ja asiana on törkeä raiskaus ym. Tää päivä on mennyt täristen peiton alla ahdistuksissani kyyneleet silmissä, mut tähän päivään mahtui myös hetki, jossa jaksoi tärisevillä käsilläni väsätä seppeleen, laittaa sen päähäni ja hetken hymyillä kameralle. Hyvä suoritus, mut myös aika valheellinen, hän muotoili Stories-osiossaan.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Tänään keskiviikkona (31.5.) hovioikeuden julkistaman päätöksen jälkeen Ketola otti kantaa tapaukseen niin ikään Stories-osiossaan. Tuoreissa päivityksissään Ketola painottaa, ettei hänellä ole asiaan sen suuremmin mitään kommentoitavaa.

– Ei mua kiinnosta piteneekö tuomio parilla kuukaudella vai ei. Eikä kiinnosta korvausrahat, en tee niillä yhtään mitään ottaen huomioon mistä oon joutunut luopumaan ”saadakseni” ne, Ketola huomauttaa.

Ketola myös kertoo saaneensa vaikean tilanteen keskellä lohtua erityisesti Tuure Boeliuksen kappaleesta Ihan sama elän sekä australialaismuusikko Sian hittibiisistä Big Girls Cry.

Lue myös:

Taksikuskin raiskaamaksi joutunut Iida Ketola avautuu kokemastaan – oikeudenkäynnit vihdoin ohi: ”Nyt elän sitä aikaa, mitä olen odottanut”

Iida Ketola koki dramaattisia hetkiä Rammsteinin keikalla – avautuu tapahtumista: ”Oksensin ja hengittelin vessassa”