Jos tieten tahtoen haluat vorojen tunkeutuvan asuntoosi lomaillessasi, poliisin humoristinen tiedote kertoo miten se onnistuu. Murtojen välttämiseksi toki kannattaa huomioida nämä ohjeina, joita ei missään tapauksessa kannata noudattaa.
”Älä turhaan vaihda lukkojasi oviin. Kyllä se vanha vuosikymmeniä palvellut lukko edelleen pitää. Sitä sentin rakoa oven ja karmin välissä on turha peitellä edes lukon kohdalta. Lomabudjettisi riittää, kun et tuhlaa turhaan kunnollisiin takalukittaviin säppeihin ja hälytysjärjestelmiin.
”Mitään lisäturvalukkoja ei kannata hankkia, sillä joudut kanniskelemaan vielä raskaampaa avainnippua, johon olet muistanut laittaa osoitteesi. Jätä vara-avain kynnysmaton alle, että löydät sen sieltä helposti. Laita vielä luuta oven päälle tervetulomerkiksi.”
”Laita asuntosi siihen kuntoon, että tulija tietää siellä olevan rauhallista oleilla ja touhuta. Sulje verhot huolella, ettei päivänvalo tunkeudu sisään, eikä sisällä touhuilu näy ulos. Muista säästää sähköä ja poista kaikki automaattivalotoiminnat käytöstä. Turha tyhjän kämpän seinille on valoja poltella.”
”Anna kaikkien elektroniikkalaitteiden olla paikoillaan ja hyvin esillä. Muuten joudut virittelemään niitä taas loman jälkeen. Älä piilottele korulippaidesi ja asekaappiesi avaimia, sillä loman jälkeen et kuitenkaan muista mihin ne laitoit. Jätä ne lukkoihin.”
”Jätä kotiisi riittävä määrä käteistä rahaa, sillä saatathan hukata korttisi reissussa. Mikäli et tarvitse lomallasi maksukorttejasi, jätä ne tunnuslukuineen kotiisi. Hyvällä lomalla unohdat salasanat ja tunnuksesi varmuudella.
”Kyllä ne parin viikon postit ja lehdet laatikkoon sopivat. Täynnä oleva lehtiä tursuava laatikko kertoo tulijalle, että talonväki lukee uutiset paperiversioista.”
”Muista jättää puhelinvastaajasi viesti, että olet pitemmän ajan lomailemassa jossain päin Suomea tai jopa kaukomailla. Sehän risoo soittajaa.”
”Missään tapauksessa älä kerro edes luotettavimmille naapureille, että poistut ansaitulle lomamatkalle. Sehän voi tulla kateelliseksi.”
”Älä missään tapauksessa kastele kukkiasi tai pyydä jotain tuttavaasi sitä tekemään. Jäät kiitollisuuden velkaan ja joudut lopun kesää ramppaamaan kavereiden Annansilmiä kastelemassa. Sellainen kasvi, joka ei kestä parin viikon kuivuutta ei ole tarkoitettu Suomen kesään. Ruohikon voi ajella syksymmälläkin ja lopulta lumi peittää sen.”
”Lopuksi kirjoita blogiisi tarkka aikataulu tulevasta unelmareissustasi. Laita kaikkiin sosiaalisiin medioihin tieto, että olet matkoilla. Kunnolla hehkuttamalla tulevaa reissuasi tieto leviää nopeammin. Pitäähän jokaisen Facebookissa, Twitterissä ja muilla foorumeilla tietää missä menet.”
”Hyvää lomaa toivotellen ja kiitos jo etukäteen vieraanvaraisuudesta!
Sorkkarautaveljeskunta”
 
Lähteet: Poliisi, IL