Poliisi on saamassa valmiiksi esitutkinnan Subutex-lääkkeiden salakuljetus-, levitys- ja välitysorganisaation toiminnasta Rovaniemen alueella. Edellisen laajan tutkinnan tuomiot annettiin viime vuonna.
Valmistumassa olevassa juttukokonaisuudessa yhden päätekijän epäillään organisoineen ”Subumatkoja” Ranskaan, josta useamman henkilön epäillään salakuljettaneen Subutexia kehon sisällä Suomeen.
Osa Subutexistä on toimitettu Rovaniemelle Helsingistä, jossa jutun toisen päätekijän epäillään välittäneen ainetta Rovaniemeltä tulleille alamyyjille tai toimittaneen itse Subutexit pohjoiseen.
Vuoden 2011 aikana organisaation epäillään välittäneen noin 3 000 Subutex-tablettia Rovaniemelle.
Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna 9 henkilöä ja kiinniotettuna tai pidätettynä yli 30 henkilöä. Tutkinnan aikana on myös selvinnyt törkeitä varkauksia, ryöstöjä ym. rikollisuutta. Poliisi on saanut takavarikkoon muutamia tuhansia euroja rahaa ja jonkin verran anastetuksi epäiltyä omaisuutta.
Poliisin käsityksen mukaan Subutexin käyttäjät hankkivat rahat aineisiin ainakin osittain sosiaalituilla ja erilaisilla rikoksilla. Osa käyttäjistä on antanut pankkikorttinsa välittäjille, jotka ovat voineet käydä nostamassa käyttäjien saamat tuet suoraan itselleen.
Rikoskokonaisuuden ovat tutkineet yhteistyössä Keskusrikospoliisi ja Lapin poliisilaitos.