Suomi siirtyy seuraavien viikkojen aikana talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin. Talvea ennakoivat nopeusrajoitukset tekevät tieliikenteestä turvallisemman. Liikenneturvan mukaan koko maassa on nyt ennakoitava ja varmistettava, että oma ajonopeus ja ajotapa vastaavat vuodenaikaa.
Talvi tulee eri aikaan eri puolille Suomea. Valtakunnallisena toimijana Liikenneturva viestii pimeän ja liukkaan kelin sekä talven odotuksesta alueittain. Haastavat ajo-olosuhteet koskevat koko maata, vaikka lunta tulisinkin nyt vasta Pohjois-Suomessa.
– Lapin ensilumen kokeneet autoilijat ovat talviennakoinniltaan aivan eri vaiheessa kuin eteläsuomalaiset, joilla näytti olleen 13 astetta lämmintä viikonloppuna, toteaa yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä.
Syksyn eteneminen tuo liikenteeseen paljon epävarmuustekijöitä myös vaihtuvien säiden muodossa. Siksi liikkumiseen on varattava enemmän aikaa. Ennakoivan ajotavan mukaan tämä tarkoittaa myös, että auton aamutoimiin, työmatkoihin ja viikonloppureissuihin tulee varata lisäaikaa.
– Varmista että tiedät millaiseen myräkkään aamulla heräät. Kiire ei kuulu loppusyksyn liikenteeseen, sillä meillä kellään ei ole talviajokokemusta viimeiseltä puolelta vuodelta, toteaa aluepäällikkö Leena Piippa Jyväskylästä.
Liikenneturvan mukaan syys- ja talvikelien haasteisiin kannattaa varautua vähentämällä nopeutta ja välttämällä turhia riskitilanteita.
Pimeys ja liukkaus perusteina alempiin nopeuksiin
On tärkeää mieltää talviliikenteen ja pimeän ja liukkaan ajan liikenteen ero.
– Etelä-Suomessa voimme joutua odottamaan lunta vielä kovin pitkään. Silti täällä on jo pimeää ja pian aamuisin myös liukasta, toteaa yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna Helsingistä.
Alennetut nopeusrajoitukset toimivat tästä hyvänä muistuttajana. Liikennevirasto on arvioinut liukkaan ja pimeän ajan rajoitusten vähentävän vuosittain 15 liikennekuolemaa ja 50 henkilövahinkoon johtavaa onnettomuutta.
– Nämä eivät ole enää kesäkelejä. Pimeä ja liukas keli voi olla petollisempi kuin sydäntalven pakkaset, toteaa yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Kuopiosta.
Talvirenkaat tarvittaessa
Myös renkaanvaihto on ajankohtaista. Tiet ovat jatkossa yhä useammin paikoittain jäisiä yön jälkeen. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että kuljettajat arvioivat kelin usein vähemmän liukkaaksi kuin se todellisuudessa on.
Lain mukaan talvirenkaita on käytettävä on henkilö- ja pakettiautossa joulu-, tammi- ja helmikuussa. Nastarenkaita taas saa käyttää tänä vuonna 1.11.2012–8.4.2013. Nastarenkaita saa kuitenkin käyttää myös muina aikoina, jos keli sitä edellyttää.