[jwplayer]http://youtu.be/gj0Rz-uP4Mk[/jwplayer]

Elvis Presley (Kuva: Sony Music)

Rockin kuningas Elvis Aaron Presley syntyi 8. tammikuuta 1935 Tupelossa, Mississippin osavaltiossa USA:ssa. Usein miehestä käytetään vain etunimeä Elvis. Miten nuoresta tupelolaisesta sitten tuli yli miljardi levyä myynyt rockin kuningas, selviää tästä jutusta.
Elvis syntyi Vernon Presleyn ja Gladys Smithin perheeseen 1935, ollen toinen kaksosista. Kaksosveli Jesse Garon menehtyi synnytyskomplikaatioissa. Elvis-nimi periytyi isän puolelta suvussa. Elämä Mississippissä ei ollut helppoa, varsinkin kun perhe oli köyhä ja Isä-Vernon tuomittiin vankilaan Elviksen ollessa 4-vuotias. Kun Vernon pääsi vankilasta 9 kuukautta myöhemmin, perhe muutti Memphisiin. Muutto osoittautui merkittäväksi myös rock and rollin synnyn kannalta.
Tennesseen osavaltiossa sijaitseva Memphis oli bluesin ja country and westernin kohtauspaikka, jossa oli myös vahvoja gospelvaikutteita. Siksi kaupunkiin oli noussut vireä äänilevyteollisuus ja useita levy-yhtiöitä. 10-vuotiaana Elvis osallistui paikalliseen kykykilpailuun kappaleella Old Shep, ja muisteli itse tulleensa kilpailussa sijalle 5. Myöhemmin Elvis myös levytti kappaleen vuonna 1972.
Levylaulajan uransa Elvis aloitti vuonna 1953, levyttäessään ruokatuntinsa aikana kappaleet My Happiness ja That’s When Your Heartaches Begin. Vaatimattomana nuorena miehenä Elvis levytti singlen omakustanteena ja kertoi haluavansa ilahduttaa äitiään tämän syntymäpäivänä. Kun Elvis meni vuonna 1954 Palace Sun -yhtiöiden levytysstudiolle laulamaan kappaleet I’ll Never Stand in Your Way ja It Wouldn’t Be the Same Without You, hänet huomasi myös Sunin omistaja Sam Phillips. Levy-yhtiön omistaja vain ei keksinyt Elviksen kyvyille mitään käyttöä.
Phillips pyysi kuitenkin tuntemiaan muusikoita ottamaan nuoren miehen mukaan treeneihin. Elvis ei alkuun tehnyt muusikoihin suurta vaikutusta, mutta eräänä päivänä Sunin tiloissa tehtiin historiaa. Äänitystauolla Elvis alkoi tapailla Arthur ”Big Boy” Grudupin kappaletta That’s All Right (Mama). Elviksen esitys poikkesi alkuperäisestä ja levy-yhtiössä huomattiin heti uuden musiikin potentiaali. Kappale levytettiin singlelle, jonka b-puoleksi valittiin Blue Moon of Kentucky. Vuonna 1954 julkaistu single sai välittömästi radiosoittoa ja sitä myytiin paikallisesti jopa yli 20 000 kappaletta. Radiosoittoon päätynyt Elviksen ensimmäinen kaupallinen single innosti levy-yhtiötä satsaamaan uuteen kykyynsä ja päätti rahoittaa myös Presleyn toisen singlen.
Menestys kuitenkin antoi odottaa itseään ja Elviksen manageriksi ryhtynyt Tom Parker sai neuvoteltua sopimuksen vuonna 1956 Presleyn ja RCA-Victor levy-yhtiön välille. Yhtiö julkaisikin pian Elviksen ensimmäiset albumit. Elvis ja Elvis Presley ilmestyivät vielä samana vuonna. Loppuvuodesta laulaja äänitti myös Heartbreak Hotel -albumin, josta tuli ensimmäinen äänilevy, joka ylitti miljoonan myydyn kopion rajan. Alkuaskeleet menestykseen oli otettu.
Manageri Parkerin ansiosta Elvis pääsi kiinni rahaan ja pystyi nyt ostamaan äidilleen mm. kuuluisan vaaleanpunaisen Cadillacin, jonka oli tälle luvannut hankkia. Elvis koki myös negatiivisia asioita, kun mm. rotuennakkoluuloiset punaniskat haukkuivat hänen musiikkiaan tummaihoisten musiikiksi. Rotuerottelua julkisesti vastustanut laulaja loukkaantui pilkasta syvästi.
Heti uransa alkuvaiheissa Elvis sai tarjouksia myös Hollywoodista ja Yhdysvalloilta. Ensin mainittu halusi menestystä niittävän tähden elokuviensa kassamagneetiksi ja jälkimmäinen halusi Elviksen suorittamaan asepalvelustaan. Setä Samulin kanssa solmittu 60:n päivän lykkäys antoi suosikkilaulajalle aikaa kuvata elokuvan King Creole loppuun, ennen astumista armeijan harmaisiin.
24.maaliskuuta taakse jäivät tyttöystävä Natalie Wood, manageri Parker ja pulisongit. Elvis määrättiin Saksan liittotasavaltaan suorittamaan komennustaan, ja siellä hän toimi koko kahden vuoden palveluaikansa loppuun tiedustelujeepin kuljettajana. Manageri Parker hoiti oman työnsä mallikkaasti ja julkaisi uusia singlejä vanhoilta levyiltä, sekä järjesti elokuvia levitykseen edelleen. Elvis sai sotilaspalveluksestaan kiitosta ja oli esimiestensä arvostama sotilas.
Kun suosikkiartisti vapautui palveluksestaan maaliskuussa 1960, hän esiintyi Frank Sinatran isännöimässä TV-showssa Timex. Ohjelma oli vuoden katsotuin ja korvaus esiintymisestä siihen aikaan historiallinen 125 000 dollairia. Elokuvauransa jo vuonna 1956 aloittanut Elvis oli suosionsa huipulla ja miehen saamat korvaukset rikkoivat entisiä ennätyksiä. Huippusuosittu Elvis solmi sopimuksen, joka esti häntä julkaisemasta äänilevyjä, mutta mies ei unohtanut musiikkibisnestä. Sountrack-levyjen ohella näiltä ajoilta on jäljellä vuonna 1990 ilmestynyt Lost Album, joka sisältää soundtrack-levyjen ekstroiksi päätyneitä miehen omia kappaleita. 1960-luku oli siis Elvikselle elokuvamusiikin aikaa. Sen lisäksi mies äänitti myös kaksi gospel-levyä. Näistä levyistä Elvis myös palkittiin musiikkialan Oscarilla eli Grammylla. Jo vuonna 1961 Elviksen levyjä oli myyty yli 75 miljoonaa.
1960-luku oli Elviksen elokuvauran kannalta erittäin menestyksekäs. Elokuvauran menestyksekkäimpiä tuotoksia olivat King Creole, Jailhouse Rock, Blue Hawaii ja Love Me Tender. Koko uransa aikana mies esiintyi 33:ssa täyspitkässä elokuvassa. Kuntoaan Elvis piti yllä harrastamalla karatea ja hänellä oli lajista 8 danin musta vyö. Vuonna 1968 rockin kuningas oli hienoisesta suosion notkahduksesta johtuen uransa alamaissa ja elokuvasopimuksetkin alkoivat päättyä. Elvis alkoi levyttää tyyliltään lähempänä soulia olevia kappaleita ja onnistui uudistamaan habitustaan mm. Suspicious Minds -kappaleen tyylisillä hiteillä. Kyseinen kappale oli Elviksen viimeisin suuri listamenestys Yhdysvalloissa miehen elinaikana.
1970-luvulla Manageri Parker teki monivuotisen sopimuksen Las Vegas International Hotelin kanssa ja Elvis esiintyi kasinossa neljän viikon ajan kahdesti päivässä. Ahkera konsertointi ja lukuisat levytykset nostivat Elviksen esiintyjänä aivan uusiin korkeuksiin. The Wonder of You, Burning Love ja It’s Only Love olivat Elviksen tuon aikakauden tuotoksia. Kuninkaan viitta lepäsi jo miehen harteilla, kun ensimmäisenä satelliitin välityksellä suorana lähetetystä viihdeohjelmasta Elvis: Aloha from Hawaii tuli maailman katsotuin TV-lähetys. 1,5 miljardia katsojaa ympäri maailmaa keränneestä ohjelmasta tuli katsotuin ohjelma television historiassa.
Avioliitto Priscilla Presleyn kanssa alkoi rakoilla 1970-luvun alussa ja päättyi eroon vuonna 1973. Samaan aikaan pitkään jatkunut lääkkeiden ja päihteiden sekakäyttö alkoi näkyä tähdestä ja epäterveelliset elämäntavat yltyivät entisestään. Vuonna 1977 Elvis teki sopimuksen CBS-televisioyhtiön kanssa. Sopimus sisälsi koosteen konserttiesiintymisissä tehdyistä nauhoituksista. Nämä konserttitaltioinnit ovat viimeisiä livetaltiointeja rokin kuninkaan esiintymisistä. Kun Elvis oli nähnyt filmimateriaalia konserteista, hän oli todennut: ”En ehkä näytä nyt hyvältä, mutta arkussa näytän.” Ohjelma oli jälleen vuoden katsotuin TV-ohjelma, mutta se ei ehtinyt valmistua tähden elinaikana.
Elämänsä aikana rock and rollin kuningas ehti olla mukana monessa. Mies tienasi uransa aikana elossa ollessaan jo 4,5 miljardia tuloja ja oli mm. 1960-luvulla eniten veroja maksanut yksittäinen Yhdysvaltojen kansalainen. Elvis on myös eniten kuolemansa jälkeen ansainnut ihminen. Kaiken kaikkiaan menestyksen takana olevat 33 elokuvaa, sadat levytykset ja tuhannet live-esiintymiset ovat nostaneet tämän köyhän perheen lahjakkaan pojan yhdeksi rakastetuimmista artisteista kautta aikain.
 
Listaykköseksi nousseet singlet
1956: I Forgot to Remember to Forget, Heartbreak Hotel, I Want You, I Need You, I Love You, Don’t Be Cruel, Hound Dog, Love Me Tender
1957: Too Much, All Shook Up, (Let Me Be Your) Teddy Bear, Jailhouse Rock
1958: Don’t, Hard Headed Woman
1959: One Night / I Got Stung, A Fool Such as / I need Your Love Tonight, A Big Hunk o’ Love
1960: Stuck on You, It’s Now or Never, Are You Lonesome Tonight?
1961: Wooden Heart, Surrender, (Marie’s the Name) His Latest Flame / Little Sister
1962: Can’t Help Falling in Love / Rock-A-Hula Baby, Good Luck Charm, She’s Not You, Return to Sender
1963: (You’re The) Devil in Disguise
1965: Crying in the Chapel
1969: Suspicious Minds
1970: The Wonder of You
1977: Moody Blue, Way Down
1981: Guitar Man (remix)
2002: A Little Less Conversation (JXL remix)
2005: Jailhouse Rock (uudelleenjulkaisu), One Night / I Got Stung (uudelleenjulkaisu), It’s Now or Never (uudelleenjulkaisu)